De vrouwen

Hoe onafhankelijk moeten vrouwen zijn?

Onafhankelijke vrouwen

Gefeliciteerd met onze rechten, ladies! Laatst was het Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om stil te staan bij onze onafhankelijkheid.

In 1919 kregen vrouwen in Nederland voor het eerst actief kiesrecht. Een grote stap naar onafhankelijkheid. Maar hoe zit dat met vrouwen in Nederland anno nu? Hoe onafhankelijk zijn we eigenlijk? En zijn er nog steeds vrouwen die afhankelijk zijn van hun man?

Deze vragen drongen zich vorig jaar aan me op. Een jaar nadat ik mijn directeur toedeloe had gezwaaid en was vertrokken om mijn eigen bedrijf op te zetten. Auto van de zaak, weg. Vast inkomen, gone. Ik moest het even doen met een beperkte cashflow en met mijn vriend, de mannelijke kostwinner.

“Wij vrouwen kunnen alles zelf”

Een situatie waar ik maar moeilijk aan kon wennen. Je baan opzeggen om ondernemer te worden is toch per definitie een stap richting onafhankelijkheid? Waarom moest ik dan mijn hand ophouden voor de boodschappen? Het was van korte duur, maar toch voelde het vreemd om geen geld te hebben voor persoonlijke uitgaven.

Na een paar maanden ging ik meer verdienen en kwamen mijn vriend en ik op financieel vlak weer meer in balans. In die periode doken er regelmatig beelden uit het verleden op in mijn hoofd. Toen ik twaalf was plakte mijn moeder mijn fietsbanden, niet mijn vader. Het was ook zij die moeiteloos een boormachine in de muur ragde. De schroeven tussen haar lippen dansten vrolijk terwijl ze mompelde: “Patries, wij vrouwen kunnen alles zelf. Wij hebben geen man nodig.”

Een rasfeminist. Zij leerde me dat vrouwen niet afhankelijk hoeven zijn van een man, niet financieel, maar ook niet emotioneel. Zelf probeer ik te streven naar de middenweg, een gelijkwaardige relatie waarin we elkaar allebei nodig hebben. Dat maakt onafhankelijkheid voor mij een rekbaar begrip. Hebben we elkaar allemaal niet een keer nodig?

Is het in Nederland geoorloofd om volledig afhankelijk te zijn van iemand, financieel dan wel emotioneel? Of stel je jezelf per definitie te kwetsbaar op? Want: wat gebeurt er immers als die persoon wegvalt? Kun je jezelf dan alleen redden?

Vrouwen in afhankelijke relaties

Geïntrigeerd door al deze vragen besloot ik vorig jaar op zoek te gaan naar afhankelijke vrouwen in Nederland. Vrouwen die na het verbreken van een afhankelijke relatie voor zichzelf moeten zorgen. Welke obstakels komen zij tegen? Wat is hun verhaal? En welke lessen hebben zij geleerd?

Hun verhalen verwerk ik in mijn interviewserie ‘Van verkering naar uitkering’. Ik heb inmiddels twee bijzondere mensen gesproken. Vrouwen van verschillende leeftijden, met een verschillend verhaal. Deze verhalen wil ik delen met andere vrouwen, zodat zij hier kracht of troost uit kunnen putten. Waarom?

Zoektocht naar onafhankelijkheid

Iemand uit mijn sociale kring zette me aan het denken. Deze Nederlandse man is gehuwd met een buitenlandse vrouw. Ze schelen meer dan 20 jaar en hebben twee kinderen. Zij spreekt Nederlands, maar niet vloeiend, en woonde langer in haar geboorteland dan hier. Hij werkt en regelt thuis de administratie. Hoe moet het als haar man er plots niet meer is? Kent zij de financiële wegen in Nederland voldoende? Weet ze welke verzekeringen nodig zijn of hoe ze subsidie aanvraagt voor haar kinderen?

Gemotiveerd door deze verhalen, zou ik jullie – lieve ondernemers – willen vragen: kennen jullie vrouwen die (anoniem) hun verhaal willen vertellen over hun zoektocht naar onafhankelijkheid? Laat het me weten.

En ik ben ook heel benieuwd naar jullie mening over onafhankelijkheid. Hoe onafhankelijk vinden jullie jezelf? En hoe belangrijk is het om onafhankelijkheid te zijn?

Over de auteur

Patricia Jaspers

Vrolijke contentgirl en girlboss bij tekstbureau RedFactor. Interviewer en verhalenverteller. Combineert journalistiek met marketing. Reist graag. Leest alles wat los en vast zit. Filosofeert in loze uurtjes over alledaagse dingen. Overschat zichzelf op sportief gebied.

Over de auteur

Esther Krista Bos

Ondernemer en moeder van 2 | Loopbaanbegeleiding | Mindfulness voor moeders | www.estherkristabos.nl