Inzichten

Zo deal ik met mijn innerlijke criticus

Al enige maanden heb je geen nieuwe blog van mij voorbij zien komen. En dat terwijl ik bloggen heel leuk en nuttig vind en ik altijd uitkijk naar jullie reacties. Waarom heb ik dan geen blog geschreven?

Wel, er zit een heel vervelend stemmetje in mijn hoofd, dat gaat roepen zodra ik een blogje typ. Ook nu ik dit schrijf, real-time. Ik citeer: “Wat is dit voor een raar intro? Gaat toch niemand lezen zo? Dit blog wordt sowieso niets. Kap er maar mee en ga wat anders doen”. Mag ik jullie voorstellen een mijn Innerlijke Criticus? Een negatieve zuurpruim, een azijnpisser van de bovenste plank. Een nay-sayer die ik graag de mond wil snoeren.

Mijn writersblock © Paulien Kluver

Dit vervelende stemmetje zorgt ervoor dat ik totaal blokkeer en geen tekst meer op papier krijg. Maar niet langer! Bij deze maak ik van mijn ongemak een inspiratiebron. Zorgt mijnheer Innerlijke Criticus voor een writersblock? Dan kan ik daar best een blog aan wijden. Jij hebt vast ook zo’n stemmetje in je hoofd, dat zich overal tegenaan bemoeit op een niet bepaald constructieve manier. Lastig. Dit is hoe ik ermee deal.

Schrijven (haha… echt!)

Of het nu niet meer lukt om te bloggen, schilderijen te maken, websites te bouwen, wat dan ook te creëren; dagelijks schrijven helpt. Ik hoor je denken “huh, dagelijks schrijven met een writersblock? Hoe dan?”. Elke ochtend begin ik de dag met Morning Pages: drie A4-tjes vol pennen. Gedachten, observaties, gezwets; alles moet eruit! Meestal gaan bij mij de eerste twee pagina’s over oppervlakkige huishoudelijkheden en wordt de derde pagina serieus en reflecterend.

Tijdens die derde pagina kwam ik er afgelopen dagen achter waarom er niets uit mijn handen komt: mijn Innerlijke Criticus wil z’n waffel maar niet houden. Door het dagelijks schrijven lukt het beter de vinger op de zere plek te leggen en het probleem aan te pakken.

Geen waarheid

Als je Innerlijke Criticus zich met grote regelmaat laat horen en over alles wat jij doet en ervaart een oordeel heeft, bestaat het gevaar dat je hem voor waarheid aanneemt. Wat mij goed helpt is mediteren (ook weer dagelijks ja..). Door meditatie kan ik afstand nemen. En door die afstand zie ik dat dat negatieve stemmetje in mijn hoofd geen waarheid is, maar een gedachte die met mij aan de haal gaat. En dat is dan weer een geruststellende gedachte. Wil jij meditatie ook eens uitproberen? Ik gebruik zelf de meditatie app Headspace en ben daar heel enthousiast over.

Done is better than perfect

Die azijnpisser in je hoofd schijnt wel een functie te hebben: mij en jou behoeden voor teleurstelling en afwijzing. Want hé; als je nooit een blog schrijft en jezelf en je werk niet laat zien, dan krijg je nooit kritiek over je heen! Tadaaa… de oplossing voor alles: gewoon nietsdoen en vooral je kop niet boven het maaiveld uitsteken.

Maar echt jongens, dan maar wat teleurstelling en afwijzing af en toe. Anders is het leven toch wel erg saai. Beter een niet-perfecte blog schrijven dan helemaal geen blog schrijven. Dus hier moet jij het als lezer mee doen. Goed genoeg is mijn nieuwe perfect.

Je innerlijke criticus als BFF?

Je merkt het zeker wel; mijn innerlijke criticus en ik zijn geen vrienden. Toen ik aan deze blog begon, had ik als titel “Ik verklaar de oorlog aan mijn innerlijke criticus”. Maar ik hoor de coaches die deze blog lezen al roepen: “Erken je innerlijke criticus, accepteer dat die azijnpisser deel uitmaakt van jouw leven. Heb een beetje compassie met je nay-sayer. Die zit tenslotte in jouw hoofd, dus jij bent het zelf.” Oftewel: heb compassie met jezelf. Oké… daar zit wat in, maar ik ben nog niet zover. Uit boosheid schreef ik deze blog, dat schrijft toch lekkerder dan uit compassie.

Vechten tegen mijn innerlijke criticus of…? © Paulien Kluver

Wat ik me wel voorneem: mijnheer Innerlijke Criticus mag er zijn, maar ik laat me niet meer lamleggen door zijn negatieve commentaar. Als ik blog, mag hij koffiedrinken en netjes zijn mond houden. Laat hij zich te vaak horen, dan dreig ik nog een blog over hem te schrijven!

 

Over de auteur

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende, authentieke portretten.

Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt.
Dat doe ik o.a. voor voor magazines, online media en bedrijven en organisaties.

Over de auteur

Esther Krista Bos

Ondernemer en moeder van 2 | Loopbaanbegeleiding | Mindfulness voor moeders | www.estherkristabos.nl