Ondernemen

Gezin en eigen bedrijf? Flexibiliteit is een valkuil

Een eigen bedrijf combineren met de zorg voor kleine kinderen lijkt ideaal. Je kunt je eigen tijd in delen en je hoeft niemand uit te leggen dat je vandaag even thuis werkt, omdat je kind zwetend van de koorts in bed ligt. Maar hoe houd je focus op je bedrijf?

Toen ik voor mijzelf begon, bleek de flexibiliteit van het eigen baas zijn een handige bijkomstigheid en tegelijkertijd een enorme valkuil. Het scheelt een hoop gestress als er weer eens een dag geen school is; ik plan mijn werk er gewoon om heen. Maar ik ben ook vaker de Sjaak, terwijl, toen we nog beiden in loondienst werkten, de verdeling veel eerlijker was.

Alles komt op mijn schouders neer

Ik blijk niet de enige. Ik spreek geregeld moeders met een eigen onderneming. Omdat we zo flexibel zijn, vangen we de vrije dagjes op school op, kunnen wij wel even meerijden als de kinderen op excursie gaan en staan we paraat met thermometer en kopjes thee bij ziekte. Ondertussen jongleren we met de agenda en versnippert de tijd die we aan ons eigen bedrijf besteden.

Allemaal goed en wel. Totdat me iets anders begon op te vallen. Ook in de gesprekken met vrouwen over de combinatie van werk en gezin. “Mijn man is net voor zichzelf begonnen, hij heeft even geen tijd en dus komt er veel op mijn schouders neer.” En dat hoorde ik vaker dan één keer.

Mannen en vrouwen zijn even ambitieus

Nu heb ik geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Ik weet dus niet of mijn observatie klopt of toeval is. Maar anderen deden dat wel. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen even ambitieus zijn als mannen; ze willen evenveel bereiken. Als werk én privé in conflict komen, geven vrouwen prioriteit aan de taken thuis en mannen niet. Daar komt nog eens bij dat dit gedrag alom geaccepteerd is. Een man moet tekst en uitleg geven als hij voor de taken thuis kiest en bij een vrouw is het precies andersom. Nou, misschien niet bij haar baas, maar wel bij vrienden en familie.

3 Tips om uit de valkuil te blijven

Kortom, ben je moeder en heb je een eigen onderneming, zorg dan dat je onderneming niet je ondergeschoven kindje wordt:

1. Investeer in opvang en goede hulp thuis

Ook als je er geld bij moet leggen. Deze investering verdien je dubbel en dwars terug. Het is goed voor je gezondheid en je persoonlijke ontwikkeling als je geconcentreerd werkt aan je eigen bedrijf. Bovendien zul je zien dat je een veel gezelligere mama bent. Werken aan dat bedrijf van jou levert namelijk ook een hoop energie op.

2. Onderhandel met je partner

Hoe goed je het ook geregeld had, een nieuwe situatie vraagt om een nieuw “contract” tussen jou en je partner. Het is belangrijk dat jij je eigen wensen uitspreekt. Spreek af hoeveel tijd jullie beiden beschikbaar zijn voor het gezin en hoe je omgaat met vakanties, ziekte en het organiseren van kinderfeestjes. Een gezin is tenslotte ook net een onderneming.

3. Neem jezelf serieus

Mannen hebben een bedrijf, vrouwen een bedrijfje. Let maar eens op. Vanaf vandaag niet meer. Het is tijd om jezelf in de wereld te zetten en groot te denken. Nee, je bent niet meteen megalomaan als je dat doet. Lees Playing Big van Tara Mohr er maar eens op na.

Herken jij deze valkuil en hoe ben jij er uit gebleven of gekomen?

Over de auteur

Esther Krista Bos

Ondernemer en moeder van 2 | Loopbaanbegeleiding | Mindfulness voor moeders | www.estherkristabos.nl