Ondernemen

Ondernemen… een eenzaam beroep?

meer bezoek op je website

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind ondernemen soms best wel eenzaam.  Ik ben dan ook een zzp’er en heb derhalve geen collega’s. Natuurlijk heb ik vakgenoten en ik heb, voor de trainingen die ik geef, een zakenpartner. Ik heb klanten en opdrachtgevers, maar toch voelt het soms best alleen.

Uit onderzoek komt naar voren dat vrouwelijke ondernemers gevoelens van eenzaamheid en isolatie ervaren wanneer ze een bedrijf opzetten. Dit komt voornamelijk voor wanneer zij geen contact hebben met andere vrouwelijke ondernemers.

Behoefte aan een kletspraatje

Bij mezelf merk ik juist dat ik behoefte heb aan de gesprekken bij het koffiezetapparaat. Voor de inhoudelijke gesprekken en reflectie heb ik mijn vakgenoten, sparren over de inhoud van de trainingen en hoe we ze in de markt zetten doe ik met mijn partner, voor het runnen van mijn bedrijf heb ik een businesscoach. En dan zijn er natuurlijk de (acquisitie)gesprekken met opdrachtgevers en de coachgesprekken met klanten. Maar op een dag als vandaag, als ik onder andere dit blog zit te schrijven, ben ik gewoon alleen in mijn (kantoor aan) huis.

Ik drink alleen koffie, kijk af en toe op Facebook, lunch alleen en kijk even op Nu.nl naar wat voor ellende er nu weer in de wereld gaande is. Vervolgens heb ik niemand om daar over te praten…

Kennis en nog veel meer delen

Dit heeft mij enkele maanden geleden doen besluiten om af en toe bij Seats2meet te gaan werken. Een plek waar allerlei mensen samen komen om te werken: studenten, ZZP-ers, mensen die aan projecten werken en ondernemers. Een heel divers publiek dat de ruimte gratis kan gebruiken mits ze zich aanmelden en aangeven wat hun expertise is. Het idee achter Seats2meet is dat je betaalt met sociaal kapitaal. Oftewel, je deelt je kennis met mensen die daarom vragen.

Behalve dat ik het idee erachter sympathiek vind, is het voor mij een fijne plek om te werken. In tegenstelling tot bij een koffiebar voel ik me niet verplicht om ieder uur een te duur kopje koffie aan te schaffen, maar wat belangrijker is… het is een plek waar mensen o.a. komen om ideeën uit te wisselen. En of dat nou bij het koffiezetapparaat is of tijdens de lunch, je ontmoet ondernemende mensen met vaak creatieve en innovatieve projecten. Interessant om te ontdekken wat er naast je eigen vakgebied allemaal speelt.

En ook heerlijk om gewoon eens over het weer, het nieuws of wat er gisteren bij DWDD was te kletsen. Want dat is wat ik op een dag als vandaag mis. Gewoon die niets-aan-de-hand-gesprekken die soms dan ook wel weer iets heel moois brengen.

Hoe doe jij dat? De eenzaamheid van ondernemen te lijf gaan? Of herken je het helemaal niet?

Over de auteur

Meriam Verhoef

Ik ben Meriam Verhoef en ik ben coach en trainer.

Ik geef samen met Sonja Jansen vanuit "Echt jezelf zijn" groepscoaching aan werkende moeders, zodat ze ook weer toe komen aan zichzelf in deze hectische periode in hun leven. Bewustwording, rust en ruimte is het resultaat en daardoor voelen zij zich krachtiger. Dit doe ik vanuit mijn missie om mensen te stimuleren de kwaliteit van hun leven te verrijken op een liefdevolle, enthousiaste en respectvolle wijze, in de overtuiging dat alle mensen het verdienen om vrijheid te ervaren.

Doe jij mee met de volgende workshop of training? Meld je aan via onze website: www.echtjezelfzijn.nl