Netwerken

Ja, jij kan slimmer netwerken dan mannen!

netwerken als een man
Door Chrisje

Sommigen – vooral extraverte mannen –  lijken geboren om te flaneren op de kerstborrel, nieuwjaarsbijeenkomst, conferentie of summit. Hoe kan jij slimmer netwerken? Ik geef je tips om het écht leuk en waardevol te maken.

Vrouwen kunnen voorbereiden als geen ander. En met de volgende raadgevingen heb je een écht plan:

 • Schrijf heel specifiek per netwerkevenement op wat jij eruit zou willen halen voor jezelf of jouw zaak. Dat kan sterk variëren: 2 ‘concullega’s’ ontmoeten om tips uit te wisselen, een gezellige avond voor jezelf om je te ontspannen, jouw onderneming voorstellen aan 3 mogelijke klanten, … you name it!
 • Kijk de deelnemerslijst na (of vraag er eentje!) en duid 5 contacten aan die jij wilt ontmoeten (en waarom?)
 • Als een spreker het podium zal bemannen, Google zijn/haar expertise.
 • Madammen, gebruik uw empathie! Noteer een aantal slimme vragen die je aan anderen kan stellen, zoals:
  • Wat is jouw grootste succes tot vandaag?
  • Waarop ben je enorm trots?
  • Welke valkuilen heb je ervaren of net vermeden?
  • Wat is jouw gouden raad aan mij?
  • Welke activiteit of dienst maakt jouw bedrijf écht verschillend?
 • Hou je elevator pitch (een korte, krachtig statement waar jij of jouw zaak voor staat) klaar of maak er eentje! (Waarom bestaat jouw zaak? Wat is jouw ‘silver bullet’?)
 • Leg alvast jouw comfortabele outfit klaar (een mantelpakje of little black dress doet het ALTIJD goed), jouw naamkaartjes, handige tas (liefst met lange riem om rond te hangen, zo heb je jouw handen vrij – jij bent weer in het voordeel!), gemakkelijke schoenen én een opvallende accessoire (broche, ring, halsketting,…). Dit vrouwelijk kleinood geeft vaak aanleiding tot een leuk gesprek.

Dames gedragen zich strategisch

Check this out!

 • Eerst eten, dan zaken doen. Ga naar het buffet en val aan! Echt, daarna kan je moeiteloos contact leggen. Een volle mond praat ongemakkelijk (mannen doen dat wel) en alleen acrobaten kunnen met een bordje aan hoge tafels balanceren.
 • Stap op de spreker(s) af en vraag het beste advies ooit voor jouw specifieke zaak (na hun optreden wil iedereen hen spreken)
 • Zoek ‘solootjes’ op!  Deelnemers, die ongemakkelijk in een hoekje staan te staren of alleen aan een tafeltje van hun cava lurken. Als vrouw kom je niet ‘aanvallend’ over. Zij zullen dankbaar op jouw vragen een verrassend antwoord geven en hun geheimen prijsgeven. Wil je een andere gesprekspartner? Vraag dan: “Ik ben vandaag specifiek op zoek naar deze 5 deelnemers.
  • Ken jij hen? Wil jij me introduceren?
  • Ken je hen niet? Bedankt voor het fijne gesprek. Ik ga verder op zoek.’
 • Heb je één van jouw 5 contacten gevonden, start het gesprek dat je hem/haar gevonden hebt. Gebruik jouw elevator pitch en vraag een gouden advies of de geheimen van de smid.
 • Geniet! En nee, kijk niet telkens naar jouw blingbling smartphone om het thuisfront te checken. ;-)

Topwijven komen afspraken na!

 • Heb je een aantal beloftes gemaakt, noteer ze meteen (eventueel op de relevante naamkaartjes) en maak ze waar! Door jouw ‘elevator pitch’ of opvallend accessoire kan de gesprekspartner je gemakkelijk herinneren.
 • Maak contact met mensen op LinkedIn en schrijf erbij wie je bent (yep, weer jouw ‘silver bullet’ gebruiken).
 • O ja, kijk eerst even naar jouw profiel op LinkedIn. Actualiseer de info en gebruik zeker een professionele fotograaf. No duckface please!

Ladies, zien jullie het zitten om mijn tips toe te passen en te verzilveren? Kan jij netwerken als een man? Ik ben benieuwd! En by the way, ga niet enkel naar ‘vrouwelijke netwerken’. Please!

Over de auteur

Chrisje

Levensgenieter en heeft een passie voor schrijven, boekenwurm, foodie en travel-o-holic (ver weg en dichtbij!). Als 50-plusser (ahum!) woon ik met plezier in Antwerpen. In mijn werk als Talent Manager hou ik van 'anderen laten groeien'... Sarcastisch én lief!