De vrouwen

Goede voornemens? Maak er doelen van

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2017? Wil jij ook vaker op tijd komen? Maak van je goede voornemen een SMART-doel en crush it! 

“Wat zijn je goede voornemens?”, vraagt mijn kantoorgenoot tijdens de lunch. Ik neem een hap van mijn brood en schokschouder. Voornemens, daar doe ik niet aan. Je neemt ze voor en vervolgens doe je niets. Lekker nuttig.

“Is er dan niets dat je zou willen verbeteren dit jaar?”, dringt hij aan. “Nou, er is wel iets. Vaker op tijd komen, bijvoorbeeld”, geef ik toe. Noem het een slechte eigenschap, maar ik heb ongelooflijk veel moeite met de klok. Tijd is mijn vijand. Ik ben zo iemand die tot op het laatste moment wacht met vertrekken. Ik heb altijd haast en kom standaard 5 minuten fashionably late. Zowel zakelijk als privé. 

Een tijdje terug las ik een artikel over 1 aspect dat optimisten met elkaar gemeen hebben: altijd te laat komen. En het is zo waar.

 

 

Goed voornemen: nooit meer te laat komen

 

Vroeger dacht ik: het hoort bij mij. Zo ben ik nou eenmaal. Maar dat is te makkelijk gedacht. Ik heb ontdekt dat je alles kunt veranderen als je het echt wilt en er werk van maakt. Niets gaat vanzelf. En ik had me geen betere start kunnen wensen, dan met de #Kickstart Challenge van Zakenmeisje (echt een aanrader!). Elke dag krijg ik een opdracht die me helpt om mijn doelen te bereiken. Hierdoor besefte ik dat ik van mijn goede voornemen een concreet doel kan maken. 

Voor alle ondernemers op hakken die het, net als ik, moeilijk vinden om op tijd te komen, hierbij wat tips om je doel concreet te maken. 

 Omschrijf het probleem

Waarom ik altijd te laat ben

In welke situaties kom jij altijd te laat? En wat is de hoofdreden dat jij te laat komt? Ik heb ontdekt dat er een aantal dingen meespeelt: 

Ik onderschat mijn reistijd
Ik denk altijd dat ik me sneller voortbeweeg dan realistisch is. Maar hoe graag ik ook zou willen vliegen, it ain’t gonna happen! Ik vergeet dat bij weggaan ook andere zaken je tijd opslokken, zoals je tas inpakken, je jas aantrekken, het gebouw uitlopen. Het vreemde is dat hoe dichter ik bij mijn afspraak ben (bijvoorbeeld op 5 minuten lopen), hoe krapper ik mijn reistijd plan.

Ik houd niet van wachten
En dus laat ik andere mensen wachten?! Niet logisch, wel werkelijkheid. Ik wil mijn tijd zo efficiënt mogelijk besteden, dus typ ik nog een zin af, lees ik nog iets vluchtig door of pak ik mijn tas in. En dat terwijl ik eigenlijk moet vertrekken.

Ik kap geen gesprekken af
Ik wil mensen aan het eind van een gesprek een goed gevoel geven en dus neem ik de tijd voor ‘koetjes en kalfjes’. Ook als dat betekent dat ik op mijn nieuwe afspraak later ben. 

Waarom is het een probleem?

Bedenk voor jezelf waarom het een probleem is om te laat te komen. Alleen als je iets écht een probleem vindt, kun je jezelf motiveren om er iets aan te doen. Misschien kom jij, net als ik, al jaren te laat en is het een slechte gewoonte. Dat maakt het moeilijker om er iets aan te doen, maar zoals dat met alles gaat: het is een mindset. Laat je het gebeuren en haal je je schouders op? Of ben je je er bewust van en wil je het veranderen? Ik kies om het heft in eigen handen te nemen. Mijn tip: schrijf op waarom je het vervelend vindt om te laat te komen. Denk op momenten dat het je niet lukt, aan deze punten en bedenk ook hoe jij het kunt verbeteren. 

Hoe ga je het op tijd komen realiseren?

Om je doel te behalen, zal je hem zo concreet mogelijk moeten maken. Hoe ga jij in 2017 vaker op tijd komen? Wat heb je ervoor nodig om dat te bereiken? En wie heb je daarvoor nodig? Het is obvious dat je eerder weg moet gaan. Maar hoe doe je dat? Ik heb een aantal dingen ontdekt die mij helpen bij mijn doel.

Het begint bij je mindset
Als jij je tijd efficiënt wilt indelen, ga dan niet tot de laatste minuut door, maar zorg ervoor dat je op locatie – waar jij moet wachten – iets nuttigs kunt doen. Neem een kleine taak, je laptop of boek mee. Ik heb mezelf voorgenomen om te gaan schrijven. Ik wil bijvoorbeeld aantekeningen maken voor een blog, mijn blog aanscherpen of alvast nieuwe ideeën bedenken. 

Plan je afspraak 10 minuten eerder
Zet in je agenda niet het exacte tijdstip neer, maar plan de afspraak 10 minuten eerder. Natuurlijk wéét je dat je jezelf fopt, maar onbewust houden je hersenen hier meer rekening mee.

Plan altijd extra reistijd
Hoe groter de reisafstand, hoe meer er onderweg kan misgaan, maar ook bij kleine afstanden is het belangrijk dat je extra tijd optelt. Tel 20% van je totale reistijd bij je reistijd op.

Maak je dagplanning realistisch
Plan niet alle afspraken te dicht op elkaar. Houd minimaal 30 minuten ruimte tussen afspraken.

Wees duidelijk over tijd
Geef, voordat je afspraak begint, aan hoe laat je uiterlijk weg moet. En bouw voor jezelf tijd in voor ‘koetjes en kalfjes’ aan het eind van een gesprek.

Zet je doel om in een goed voornemen

Visualiseer je doel en start meteen

Visualiseer je doel. Hoe kijk jij aan het einde van het jaar terug op jouw doel? Wat heeft het je opgeleverd? Heb je minder stress? Ben je effectiever, omdat je op locatie werkt aan persoonlijke ontwikkeling? Voel je je beter, omdat je minder vaak sorry hoeft te zeggen?

Houd dat gevoel vast. En start meteen. Wat is jouw eerstvolgende afspraak? Ik heb een interview in Bergen op Zoom om 10.00 uur ’s ochtends. Hoe ga ik mijn doel bereiken? Het is 60 minuten rijden, dat betekent dat ik dus zeker 75 minuten reistijd nodig heb. Ik plan mijn afspraak in mijn agenda op 09.50 uur. En ik neem een kleine taak mee die ik kan uitvoeren als ik te vroeg ben.

Welk goede voornemen ga jij omzetten in een concreet doel? Heb je nog tips voor mij om op tijd te komen?

 

Over de auteur

Patricia Jaspers

Vrolijke contentgirl en girlboss bij tekstbureau RedFactor. Interviewer en verhalenverteller. Combineert journalistiek met marketing. Reist graag. Leest alles wat los en vast zit. Filosofeert in loze uurtjes over alledaagse dingen. Overschat zichzelf op sportief gebied.