Ondernemen

Startend ondernemer? 6 tips om je eigen ding te doen

doe-je-eigen-ding

Doe jij liever je eigen ding, werkend vanuit passie en kracht? Of voel jij je belemmerd door wat onmogelijk lijkt en verzand je in verplichtingen?

6 tips om je eigen ding te doen

1. Geloof in jezelf en maak een lijstje

Droom jij al jaren van jouw eigen bedrijf of werd je onlangs geïnspireerd? Heb je talent en wil je je verder ontwikkelen? Maak dan van je passie je werk en laat je vooral niet tegenhouden. Het is soms makkelijker om geen nieuwe stappen te zetten, dan om het wel te doen. Je huidige situatie kan zekerheid of veiligheid bieden en maken dat je je dromen onderdrukt of uitstelt. Maar dat is zonde! Voel jij iets wat je echt graag zou willen bereiken? Zet dan een stap of stapje. Want alles begint ergens.

Maak bijvoorbeeld een lijstje met de voors en tegens van je plannen, schets wat relevant is op de korte termijn en wat vooruitgeschoven mag worden naar de langere termijn. Zo krijg je een overzicht van je gedachten en ideeën, en hoef je niet steeds dezelfde informatie overnieuw te bedenken.

2. Zelfonderzoek

Leer jezelf beter kennen en stel jezelf de vragen “Wie ben ik?” en “Waar word ik blij van?”. Doorgaans zitten wij onszelf het meest in de weg. Een beetje zelfonderzoek zal je ideeën ten goede komen. Wat zijn je kwaliteiten en wat zijn je valkuilen? Heb je vaste gedachtepatronen? Welke talenten kun je inzetten? De kans is groot dat je er tijdens het opzetten van je bedrijf tegenaan loopt of er je voordeel mee kunt doen. Je kunt dit proces ook uitdiepen met een coach die ervoor zorgt dat jij je eigen kracht aanspreekt.

3. Laat je inspireren en wees creatief

Ga verder op onderzoek en verken de mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een moodboard met foto’s of schilder een schilderij. Geef uitdrukking aan jouw belevingswereld. Schrijf een verhaal over het concept dat in je hoofd zit of ga wandelen, beweging stimuleert het creatieve proces.

Zoek ook informatie op het internet en laat je inspireren.

4. Formuleer je missie

Onderstaande punten helpen je bij het formuleren van je missie, probeer het uiteindelijk in één zin samen te vatten.

  • Waar sta je voor, wat is er zo belangrijk?
  • Wat betekent dit in je dagelijks leven, voor jezelf en voor anderen?
  • Waarin ben jij onderscheidend?
  • Raken anderen er enthousiast van?
  • Zit er toekomst in, zie je het jezelf over vijf jaar nog doen?

5. Deel!

Spreek erover met bekenden en andere ondernemers met ervaring, wat vinden zij ervan en hebben zij suggesties waar je mee verder kunt? Keep it simple, probeer de eenvoud te vinden in de wirwar aan informatie en accepteer dat het een proces is dat tijd kost. Neem een flexibele houding aan, probeer mee te bewegen met de veranderingen om je heen en luister daarbij goed naar je innerlijke drijfveren.

6. Accepteer je onzekerheden en ga ervoor

Heb je een beetje in kaart welke stappen je gaat zetten en wat je wilt bereiken? Ga er dan voor! Een nieuwe weg inslaan, die afwijkt van je huidige situatie, kan onzekerheid brengen. Je staat als het ware aan de voet van een berg. De volgende vragen vormen mogelijk een (denkbeeldig) obstakel:

  • Kan ik het en durf ik de stap te nemen?
  • Wat vinden anderen ervan en wat als het mislukt?
  • Wat als ik het toch niet leuk vind?
  • Ga ik er genoeg geld mee verdienen?

Accepteer je onzekerheden, er is niets mis mee. Het hoeft niet perfect te zijn, dus laat je vooral niet tegenhouden als je angsten de kop opsteken. Waar ben je bang voor? Wat kan er misgaan? Ga ermee in gesprek en draai het ook eens om… Wat kan er goed gaan? Wat is er mogelijk? Is er ook een middenweg? Geloof erin en ga ervoor.

Blijf trouw aan jezelf

De voordelen van trouw zijn aan jezelf is dat je meer energie krijgt en overhoudt. Als je dingen doet die je leuk vindt en waar je in wilt groeien, ben je actiever en heb je er zin in. Je wordt zekerder van jezelf omdat je gelooft in wat je doet. Het voorkomt sleur en doet ook anderen ontwaken en inspireren. Als je dan ook zorgt voor voldoende ontspanning, ben je lekker in balans. Ga jij ook werken vanuit je hart?

Over de auteur

Daphne van Damme

Mindfulness en coaching in de natuur, waarbij ik ook online marketing en seo advies kan geven. Intuïtief, verfrissend eigenwijs en bewust.

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl