Inzichten

Huis kopen als startende ondernemer: het kan

Je bent net voor jezelf begonnen. Hoe lang duurt het voordat je een huis kunt kopen als startende ondernemer? Banken verstrekken vaak pas een lening op basis van 3 jaarcijfers. Toch ben je met 1 boekjaar niet kansloos op de woningmarkt.

Vorig jaar stonden mijn vriend en ik op het punt om ons eerste huis te kopen. De huizenprijzen waren laag en wij waren toe aan een eigen liefdesnestje. Ondertussen maakte ik plannen om voor mezelf te beginnen. Ons plan was: eerst een huis, dan een onderneming.

Het koophuis ging aan ons voorbij en je raadt het al, de volgende dag zat ik bij de Kamer van Koophandel. Dahag huis. Sorry vriendlief. Wij, vrouwen, hebben ambitie. Maar hoe zat het nu met onze koopplannen? Schuiven we ons stulpje nu echt op de lange baan?

Huis kopen als starter, het kan

Foto’s van Pexels.

Na anderhalf jaar een huis kopen

Mocht je in dezelfde situatie zitten, ik heb goed nieuws. Na anderhalf jaar kun je alweer naar hartenlust op Funda struinen. We kwamen er na een gesprekje met ‘jazeker, de Hypotheker’ achter dat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor starters. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je vriendlief een vast contract heeft. Er zijn namelijk banken die een hypotheek verstrekken op basis van jaarcijfers uit het eerste jaar.

Wat zeggen de banken? 

Zo neemt ABN AMRO 75 procent van het bedrag dat je in het eerste jaar verdiende als uitgangspunt en berekent op basis daarvan je maximale leenbedrag. Ook de Rabobank gaat aan de slag met een berekening naar aanleiding van 1 boekjaar. Ze beweert zelfs een lening te verstrekken op basis van je huidige cijfers aangevuld met een prognose.

De ING Bank gaat pas met ondernemers in gesprek als zij minstens een volledig boekjaar kunnen tonen. Dat betekent in haar bewoording: van januari tot januari. Ben je gestart in april en anderhalf jaar bezig, dan rekent zij pas met de cijfers van je tweede boekjaar. 

Huis kopen als startende ondernemer

Vragenvuur

Het klinkt vrij logisch dat deze grote banken vooral kijken naar je situatie als starter. Een online rekentool om je maximale leenbedrag te berekenen, gaat dan ook niet op. In een persoonlijk gesprek (of via de webcam bij ABN) vragen zij naar de verwachtingen in je branche. Ze vragen naar je prognose, willen weten hoeveel spaargeld je hebt opgepot en of je eventueel snel weer aan de slag kunt in loondienst. Slaag je voor deze test, dan hoor je aan het eind wat jullie maximale leenbedrag kan zijn.

Toch NHG

Die smeuïge lage rentes van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleken even niet weggelegd voor startende ondernemers. Voor 1 december moest je 3 volledige boekjaren kunnen overleggen om hiervoor in aanmerking te komen, maar daar is sinds 1 december verandering in gekomen. Hoera! Met een inkomensverklaring kunnen ZZP’ers al na 12 maanden zelfstandigheid NHG krijgen. SNS, Delta Lloyd, Aegon, BLG Wonen en RegioBank zijn de eerste aangesloten geldverstrekkers.

De belangrijkste regel die NHG stelt is een inkomensverklaring die moet worden aangeleverd door een partij die door NHG is aangewezen. Dat zijn er op dit moment 2: Raadhuys uit Den Haag en Pentax uit Nijmegen. Deze partij bepaalt op basis van een hele lijst aangeleverde cijfers met welk inkomen kan worden gerekend voor een hypotheek. De kosten: 250 euro.

Wil je starten en op korte termijn een huis kopen? Het kan dus. Of moet ik zeggen, het kan nog. De huizenprijzen stijgen weer en volgend jaar veranderen de regels. Waar je nu nog tot 102 procent van de marktwaarde kunt laten financieren, moet je in 2017 meer eigen geld in je hypotheek pompen. Je kunt dan nog slechts 101 procent laten meefinancieren. En dan gaan er nog geruchten dat het maximale leenbedrag daalt.

Hopelijk voor jou geen reden om je kooplust te beteugelen. Mocht je – net als ik – op het punt staan om een huis te kopen: good luck! Heb je nog tips of aanvullingen op mijn verhaal, laat vooral een berichtje achter. Leuk! 

Over de auteur

Patricia Jaspers

Vrolijke contentgirl en girlboss bij tekstbureau RedFactor. Interviewer en verhalenverteller. Combineert journalistiek met marketing. Reist graag. Leest alles wat los en vast zit. Filosofeert in loze uurtjes over alledaagse dingen. Overschat zichzelf op sportief gebied.

1 reactie