Ondernemen

Deze zzp-kleuter heeft schoolpleinverkering

Geboren in 2011, en dus vijf jaar: zo oud is mijn bedrijf Tekstschrijvert. Deze mondige ZZP-kleuter werkt dus al vijf jaar voor zichzelf. Met de nadruk op: zichzélf. De tijd bleek rijp voor een groeispurt. 

In 2011 besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik begon met kleinschalige opdrachten, bouwde een netwerk op, ging een paar keer op m’n bek. Greep soms te hoog, schaalde regelmatig te laag in, viste nogal eens naast het net en ging er met één klus bijna aan onderdoor. Kortom: groeipijnen die elke (startende) ondernemer herkent.

Van baby naar kleuter

Nu is mijn bedrijf gegroeid van hulpeloze baby tot een mondige kleuter. Die weet wat ze wil, en wat ze kan. Die trouwens ook weet wat ze niet kan. Die weet wat ze waard is, die een routine heeft in de manier waarop ze te werk gaat, en die hier inmiddels de hypotheek van kan betalen.

De kleuter vindt iets stom

En toch was deze kleuter nog niet helemaal waar ze wezen moest. Het aantal werkuren per week bleek namelijk te beperkt. Die beperking was van praktische aard (kinderen enzo). En met een creatief beroep als schrijven is het lastig om hele dagen de volledige focus op te brengen. Ergo: de kleuter wilde heel veel, maar kon dat niet allemaal realiseren in de beschikbare tijd.

Flinke kluif voor de kleuter

Terug naar de ik-vorm. Want er gebeurde iets waardoor mijn ondernemerschap kantelde. Het geval wilde namelijk dat ik deze zomer een flinke kluif van een klus in mijn schoot geworpen kreeg. Zo eentje van je 2 weken helemaal het schompes werken, en daarna goed cashenBring it on, dacht ik. Kunnen we daarna op vakantie.

Maar wat gebeurde er toen? Nóg een flinke kluif van een klus kwam mijn kant op. Met de vraag: kun jij binnen een maand leveren? De opdrachtgever was een grote retailer. Een partij waarbij je graag bekend wilt staan als de go-to girl voor teksten. Dus ik zei: “Mag ik je hier aan het eind van de middag over terugbellen? Ik moet even kijken of ik wat kan schuiven in mijn agenda.”

Vervolgens staarde ik naar Google Calendar. En ik draaide mijn hoofd naar rechts.

Daar zat Maja. Een collega tekstschrijver. Zij had mij wel eens een klus toegeschoven, en we wisten ongeveer van elkaar hoe we werkten. Zou ik? Ik kon het altijd vragen.

“Maja, heb jij het druk de komende tijd?”

Kleuter krijgt een vriendinnetje

Maja bleek op dat moment weinig eigen klussen te hebben en graag bij te willen springen. Samen gingen we deze twee kluiven van klussen te lijf. En dat beviel. Heel erg goed. Samen ergens verantwoordelijkheid voor dragen werkt ontzettend prettig. Het stelde me gerust als ik er nog niet zo lekker inzat, en een tekst afleverde die nog maar een 7 was. Omdat ik wist dat de ander er een 9,5 van maakte. Samen sleepten we elkaar naar de deadline.

Kleuter krijgt schoolpleinverkering

Schreef ik eerder dat ik leerde hulp te zoeken, dit ging verder. Ik riep geen hulp in van Maja. Ik ging met haar samenwerken. En dat blijven we doen, hebben we afgesproken. Af en toe brengt zij een kluif in. En af en toe heb ik er een. En als we een tegenlezer of eindredacteur zoeken, hoeven we niet ver te kijken. Allebei zijn we het erover eens: onze werkkring kan nog veel groter worden met getalenteerde en wakkere copywriters en tekstschrijvers.

Door deze schoolpleinverkering voelt deze kleuter zich nu een stuk sterker.

Vraag aan jou, lieve collega-zzp’er:

Werk jij het liefst in je uppie? Of bundel je ook wel eens de krachten met collega’s?

Over de auteur

Dagmar Holtman

Copywriter - Tekstschrijvert - Online Communicatie - Social Media - Maakt Goede Granola - Recept hebben? Stuur me een bericht.

Over de auteur

Pieter Teekens

Deze kleurenblinde fagottist houdt van taal en Franse auto's. In het dagelijks leven copywriter en webredacteur voor Clockwork & pgteekens.nl