Inzichten

Het is niet eng, het is enig!

Als ondernemer stap je bijna dagelijks uit je comfortzone. Daar liggen immers je groeimogelijkheden, maar eruit stappen is bloody eng. 

‘Wist je dat het woord eng eigenlijk een letter mist?’, zegt mijn avontuurlijke vriendinnetje. Ze heeft net haar koffers gepakt om voor (minimaal) een jaar te verhuizen naar Rome, de stad van haar dromen. Ze begon met een weekend. Ging daarna een maand. Dat werden drie maanden en nu is ze verslaafd, verliefd en bijna verhuisd.

Een letter meer

‘De letter i mist. Het is niet eng, het is enig.’ Ik luister aandachtig. Als ondernemer vind ik het soms eng om niet te weten wat je de volgende maand gaat doen. De vrijheid is heerlijk. Ik houd van het flexwerken en als ik wil praat ik dagelijks met inspirerende mensen. Ik doe elke dag wat ik leuk vind en stippel mijn eigen route uit.

‘We blijven onszelf uitdagen’

Tegelijkertijd mis ik op sommige momenten een vleugje zekerheid. Ik heb geen idee wat de toekomst brengt. Misschien ben ik volgende maand wel werkloos?! Ik deelde deze gedachten met mijn vriendin. ‘Denk je dat ik moedig was? Ik ging gisteren huilend weg en kon niet meer stoppen. Wij willen onszelf blijven uitdagen, we willen blijven groeien. Hoe eng dat ook is.’

Je kunt niet falen

Ik knikte bedachtzaam. We zijn tegelijk in het diepe gedoken en hebben beiden onze vaste baan opgezegd. Zij koos voor Rome, ik voor een eigen tekstbureau. Wat we zoeken? Misschien wel het uiterste van onszelf. Het onderste uit de kan. Na haar peptalk keerde ik weer terug op aarde. ‘Je hebt gelijk. Hoe onzeker ook: je kunt niet falen. Je kunt alleen andere beslissingen nemen’, zeg ik tegen haar. ‘Elke ervaring brengt mooie dingen met zich mee.’

Kom uit je comfortzone

Er is één maar: die nieuwe ervaringen liggen vaak buiten je comfortzone. En buiten je comfortzone treden is eng. Hoe doe je dat? Het spijt me voor dit cliché en als ondernemer zal je het vast herkennen. Uit je comfortzone stappen doe je door…. gewoon te doen. Kom uit je hoofd en neem die stap. Van passief naar actief.

comfort-zone1

Groeien

Je kunt 1001 dingen bedenken waardoor iets niet lukt, maar bedenk altijd één argument waardoor iets wel kan. Grijp dat vast en probeer het uit. Door uit je comfortzone te stappen groeit je zelfvertrouwen. In eerste instantie twijfel ik en durf ik niet, maar op het moment dat ik toch uit mijn comfort zone stap, voel ik me opgelucht. Althans, achteraf. Neem pitchen. Pitchen op een netwerkevent is voor mij – zeker als alle ogen op mij gericht zijn – best spannend. Maar ik vind het wel belangrijk om nieuwe relaties aan te gaan en ik vind het leuk om te praten over mijn onderneming. Dus ik doe het. Telkens weer.

Pitchen

Uit je comfortzone stappen is ook een kwestie van oefenen. Je leert steeds een beetje meer. Eerst vertelde ik tijdens mijn pitch een warrig verhaal tot ik van een collega-ondernemer tips kreeg voor een elevator pitch. Ik probeerde het uit en nu vertel ik in 20 seconden wie ik ben en wat ik beteken voor een ander. Door te oefenen vergroot je je vaardigheden én je zelfvertrouwen.

Oefen en leer

Het gekke is, of je nu pitcht, naar Rome gaat of niet weet wat je volgende maand gaat doen, het is onbelangrijk of het lukt of niet. Je leeft. Je leert. En je blijft in beweging. Dus twijfel je ergens over? Wil je een nieuw pad inslaan? Stap uit je comfortzone en doe het. Mislukt het, neem dan een andere beslissing. En bedenk altijd: het is niet eng. Het is ENIG.

Stappen jullie vaak uit je comfortzone? Wat is jullie tip?

Over de auteur

Patricia Jaspers

Vrolijke contentgirl en girlboss bij tekstbureau RedFactor. Interviewer en verhalenverteller. Combineert journalistiek met marketing. Reist graag. Leest alles wat los en vast zit. Filosofeert in loze uurtjes over alledaagse dingen. Overschat zichzelf op sportief gebied.

Over de auteur

Pieter Teekens

Deze kleurenblinde fagottist houdt van taal en Franse auto's. In het dagelijks leven copywriter en webredacteur voor Clockwork & pgteekens.nl