Inzichten

Hoe jouw onderneming groeit in 4 simpele stappen!

Door Chrisje

Vaak los je een probleem meteen op, maar heb je wel de juiste actie gekozen? ‘DOEN’ helpt je om eerst breder te kijken en daarna de beste oplossing te ‘filteren’. Groei voor jouw onderneming verzekerd!

DOEN-model

D = Doel – wat wil je realiseren, welk probleem wil je oplossen?

O = Ondernomen – wat heb je tot nu al geprobeerd?

E = Etaleer – maak alle mogelijkheden zichtbaar

N = NU starten! – start jouw stappenplan

Stap 1: DOEL = jouw doel of probleem

Als voorbeeld neem ik het doel ‘meer lezers voor mijn blog’. Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Is mijn doel positief verwoord (indien niet, maak het positief!)
 2. Is het wel specifiek genoeg?
 3. Is het ‘eco-friendly’; is het OK voor jouw omgeving: jezelf, partner, kinderen, familie, collega’s,…
 4. Is het wel haalbaar? Ben ik realistisch? Te gemakkelijk? Te moeilijk?
 5. Heeft het een tijdsfactor?

Aan de hand van bovenstaande antwoorden wijzig ik mijn doel in: 10 % meer vrouwelijke ondernemers als lezers aantrekken binnen 3 maanden. Nu komt het: wat is jouw ‘sequitor’? Wat??? Een ‘sequitor’ is het doel achter het doel. De grote ‘waarom’! Zo is mijn sequitor dat anderen mijn kennis nuttig kunnen inzetten om te groeien. Dan voel ik me waardevol.

Stap 2: ONDERNOMEN

 1. Welke stappen heb je al ondernomen tot nu?
 2. Wat heeft gewerkt?
 3. Wat was het resultaat?

Blijf hier niet hangen, anders wordt deze stap een ‘klaagmuur’. Hou het kort! In mijn eigen voorbeeld heb ik een algemene blog opgezet en vrouwelijke ondernemers begeleid in een project. Een goed resultaat… het kan nog beter!

Stap 3: ETALEER

Nu ga je nadenken welke mogelijkheden, alternatieven of opties nog bestaan. Je gaat met jezelf brainstormen. Hiervoor zijn er twee gouden regels: Elk idee is goed en je kan best alle ingevingen opschrijven. Om jouw creatieve brein op te warmen, kan je de ‘bloempotoefening’ doen. Probeer in 10 minuten minstens 30 functies voor een bloempot te verzinnen. Samen met een vriend of partner is het nog leuker! Als je bent opgewarmd kun je voor jouw onderneming ‘out-of-the-box’ brainstormen. Denk heel breed en gul. Stel dat je al het geld van de wereld hebt en ‘anything is possible’! Dit zijn mijn brainstorm resultaten:

Facebookpagina opzetten, een specifieke win-actie opzetten, meedoen aan een relevante beurs, een marketingbureau in de arm nemen, een etentje organiseren en de vraag op tafel gooien, jezelf laten inspireren door 5 minuten naar the golden circle van Simon Sinek te kijken, spieken bij een concurrent, een klantenevenement organiseren, een mentor zoeken, mijn missie en visie (her)schrijven …

Stap 4: NU!

Nu maken we een actieplan. Je bekijkt alle ideeën en je haalt zelf de meest bruikbare eruit. Ik kies ervoor om mijn missie en visie te (her)schrijven.

 1. Wat is de allereerste stap, die je kan zetten?
  Kijken naar the golden circle‘ van Simon Sinek om een inzicht op te doen
 2. Wanneer ga je dit uitvoeren?
  Ik geef mezelf 2 dagen
 3. Wat is de volgende stap?
  Mijn eigen ‘golden circle’ invullen en vertalen naar ‘missie en visie’
 4. Wanneer?
  Binnen 1 maand
DOEN

Gebruik dit model voor jouw stappenplan

Zo, ik ben klaar om écht mijn stappenplan uit te voeren en actie te ondernemen. Mijn andere invallen gooi ik niet weg. Daar kan ik later nog mee aan de slag. Ben jij in de stemming om jouw onderneming te laten groeien? Begin met een klein doel of probleem en doorloop de 4 simpele stappen. Wedden dat je deze week een stappenplan hebt?

Over de auteur

Chrisje

Levensgenieter en heeft een passie voor schrijven, boekenwurm, foodie en travel-o-holic (ver weg en dichtbij!). Als 50-plusser (ahum!) woon ik met plezier in Antwerpen. In mijn werk als Talent Manager hou ik van 'anderen laten groeien'... Sarcastisch én lief!

1 reactie

 • Hallo iedereen, ik heb gehoord dat wasserettes
  een goede zaak kunnen zijn(geen arbeidskosten, kleine investering, goede en
  snelle ROI.) Ik heb wat onderzoek gedaan naar franchising en Speed Queen
  Investor lijkt mij overtuigend. Maar ik heb een probleem: ik weet niets van
  franchising en wasseretes; ik heb jullie advies en mening nodig: zijn
  wasserettes echt winstgevend? Hebben jullie ooit gehoord van Speed Queen of
  hebben jullie ooit met ze gewerkt? Hier is hun website:
  http://speedqueeninvestor.com/nl/