Inzichten

Quotes: nuttig vs irritant

Overal zie je ze: quotes. Sommigen vinden ze ontzettend inspirerend en anderen vinden het bloedirritant. Ik heb er een paar voor je verzameld.

Met quotes bedoel ik mooie plaatjes met een tekst erop, meestal inspirerend bedoeld zoals bijvoorbeeld zoiets als dit:

QUOTE2 of QUOTE1

Uitersten

Er zijn mensen die uren struinen naar quotes op internet en die daar ontzettend gemotiveerd van raken. Nuttig, zou je denken. Maar meestal wordt er daarna niks met de motivatie gedaan, want het quote zoeken neemt zoveel tijd in beslag. Dat is een baan an sich. Het gaat van nuttig naar ‘nuttig’.

Dan heb je mensen die kritisch kijken naar quotes en die ze irritant vinden. ‘Ik kan zelf wel bepalen hoe ik me moet voelen, daar heb ik geen quote voor nodig’..

QUOTE3

Oke Pooh bear.. *barf* dit soort quotes kunnen aan je verkeerde kant gaan zitten. Vooral als je op dat moment totaal niet in de stemming bent voor zoetsappigheden.

De kracht van quotes

Ikzelf geloof heilig (nouja niet heilig) in de kracht van quotes, maar dan wel de juiste quote op het juiste moment. Op het goede moment de juiste quote lezen kan enorm nuttig zijn.

Als je super down bent en je kunt jezelf nergens toe zetten. Je denkt dat alles veel te langzaam gaat en dat je nooit bij het eindpunt zal belanden. Dan kun je veel hebben aan een quote als..

QUOTE4 of QUOTE5

En als je bijvoorbeeld net te horen hebt gekregen dat iemand niet zo positief is over je, dan kun je daar flink last van hebben, maar een quote als..

QUOTE6 of QUOTE7

..kan je er zo weer bovenop helpen en je juist sterker maken. Een quote kan je iets laten inzien wat je eigenlijk al wel weet, maar wat je op dat moment zelf niet kan verwoorden. Het kan je weer een zetje in de juiste richting geven.

Kwaliteit vs Kwantiteit

Veel quotes die allemaal zo ongeveer hetzelfde zijn, de één nog zoeter dan de ander, kunnen je misschien niks doen. De hele dag quotehunten raad ik ook niet aan; het helpt je in ieder geval niet bij je productiviteit. Maar er hoeft maar één quote te zijn die je recht in ‘the feels’ raakt. En dan kan ‘ie wonderen verrichten.

Mijn tip voor als je motivatie of inspiratie nodig hebt is dit: geef jezelf een inspiratie-uurtje. Pak een kopje koffie of thee, zet een lekker muziekje op en ga op zoek naar fijne quotes die te maken hebben met jouw blokkade. Beperk het tot een uurtje, dan neemt het niet je hele dag in beslag. Natuurlijk garandeert het niet dat je meteen de perfecte quote vindt. Deze kun je ook per toeval horen van iemand anders of op je tijdlijn voorbij zien komen.

Toen ik net mijn eigen bedrijf was begonnen, was ik mezelf heel erg aan het vergelijken met anderen: die heeft het al helemaal voor elkaar, zover ben ik nog lang niet, bladiebla.. Toen kwam ik een hele simpele quote tegen die ik nog steeds gebruik voor de startende ondernemers waar ik mee samenwerk:

Vergelijk je begin nooit met iemand anders zijn midden.

Prachtig voor mij, de quote kwam op het juiste moment en beweegt mij om door te gaan.

Heb jij ook zo’n quote? Of juist een bloedhekel eraan? Ik ben benieuwd!

Over de auteur

Nicky Bakker

Ik heb een Marketing en Planning-achtergrond en ben van jongs af aan altijd creatief bezig. Dit gecombineerd is wie ik nu ben en wat m’n werk is geworden: Een Creatieve Coach!

Wil je een webshop of blog starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je graag brainstormen of een logo en website laten ontwerpen? Of een wijntje drinken.. Kan allemaal :)

Over de auteur

Pieter Teekens

Deze kleurenblinde fagottist houdt van taal en Franse auto's. In het dagelijks leven copywriter en webredacteur voor Clockwork & pgteekens.nl

2 reacties

  • Wat mij altijd enorm helpt is de quote “Never memorize something you can look up” van Albert Einstein. Dit helpt mij regelmatig bij het scheiden van hoofd- en bijzaak, wat de voortgang erin houdt. :-)

    Leuk artikel!