De vrouwen Spotlight

40+ vrouw, je breekt mijn hart!

Het zit mij dwars. Meer dan dwars. Dat ik regelmatig een vrouw van 40+ voor de camera krijg die bij het zien van de foto’s een heel negatief zelfbeeld blijkt te hebben.

Lang heb ik tegen het schrijven van deze blog aangehikt. Omdat ik denk: wie ben ik om hierover iets te zeggen? Ieder heeft recht op zijn eigen zelfbeeld, negatief of niet. Maar nu ik zelf 38 jaar ben, komt 40+ voor mij steeds dichterbij. En waarom zou je op die leeftijd zo kritisch zijn op je uiterlijk en jezelf op die manier naar beneden halen?

Oppoetsen

Eerst komen de vragen: of ik in Photoshop de rimpels weg kan werken, de grijze uitgroei een kleurtje wil geven, of de wallen weg mogen. Natuurlijk, ik verzacht de huid een beetje, licht de wallen wat op en pukkels gaan sowieso weg. Maar daarna merk ik toch dat het echte probleem daarmee niet is opgelost. Diezelfde vrouw heeft nog steeds moeite om naar zichzelf te kijken op een foto. Ze laat doorschemeren dat het confronterend is zichzelf op beeld te zien, dat ze zichzelf er oud uit vindt zien en zichzelf niet mooi vindt.

Daar word ik heel erg verdrietig van. Want ik zie enkel een mooie stralende vrouw voor mijn lens en later op mijn beeldscherm. Misschien geen vrouw van 25 jaar, maar daarom toch niet minder mooi?

Ja echt! © Paulien Kluver

Kijk eens wat vaker in deze spiegel!  © Paulien Kluver

 

Waarom mij dit zo raakt?

Een flink aantal jaren was ik niet gelukkig met wie ik was en hoe ik eruit zag. Ik was echt heel onzeker. Nu, vele jaren later, geef ik zo goed mogelijk zelf invulling en richting aan mijn leven. Onder andere door te gaan ondernemen als zelfstandige. Het is niet altijd even makkelijk, maar met kleine stapjes kom ik er wel. En ja, daar ben ik trots op!

Daar hoort bij dat ik mijzelf niet meer verberg, dat ik totaal oké ben met mijzelf. Innerlijk én uiterlijk. Inclusief onzekerheden en struggles. En dat ik er gewoon mag zijn. Dat positieve zelfbeeld wil ik never nooit meer opgeven. Ik heb het al veel te lang zonder zelfvertrouwen moeten doen.

Voorbeeldfunctie

Ook vind ik mijn positieve zelfbeeld heel belangrijk als voorbeeld voor mijn twee jonge dochters. Ik moet er niet aan denken dat zij op een dag onzekere muisjes worden die negatief over zichzelf denken.

Ik wil ze meegeven dat je goed bent zoals je bent. Dat het belangrijk is om niet alleen goed te zorgen voor een ander, maar in de eerste plaats voor jezelf. Dat je lief mag zijn voor jezelf en dat je mooi bent zoals je bent. Ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Hou van jezelf!

Ik vind het zo zonde dat veel vrouwen een negatief zelfbeeld hebben. Jouw zelfbeeld bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je doet en hoe je je voelt over jezelf. Een positief zelfbeeld geeft je meer mogelijkheden om je leven zo fijn mogelijk in te vullen. Dat zorgt er weer voor dat je trots kunt zijn op wie je bent en hoe je eruit ziet. Want het gaat om het totaalpakket. Enkel een mooi gezicht zegt niet zoveel: het gaat om hoe jij in het leven staat. Heel cliché, maar wel waar: als je gelukkig bent dan straal je dat uit. Maar dan moet je in de eerste plaats toch gelukkig zijn met jezelf.

Ze zeggen wel eens “je bent nooit te oud om te leren”, en daar wil ik aan toevoegen “je bent nooit te oud om van jezelf te houden”!

Zorg eerst goed voor jezelf © Paulien Kluver

Zorg eerst goed voor jezelf © Paulien Kluver

Over de auteur

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende, authentieke portretten.

Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt.
Dat doe ik o.a. voor voor magazines, online media en bedrijven en organisaties.

Over de auteur

Esther Krista Bos

Ondernemer en moeder van 2 | Loopbaanbegeleiding | Mindfulness voor moeders | www.estherkristabos.nl

5 reacties

 • Mooi verhaal!
  Ik deel je mening!
  Er zijn teveel mooie vrouwen van rond de 40 die zichzelf niet mooi vinden terwijl ze eigenlijk heel aantrekkelijk zijn.

  Groet Mike

 • mikenuijs Dank voor je reactie! Hoe zit dat eigenlijk bij mannen? Ik heb altijd het idee dat die helemaal geen last hebben van een negatief zelfbeeld. Dat die daar helemaal niet mee bezig zijn. Of heb ik het mis denk je?

 • Paulien Kluver graag gedaan. Klopt mijn ervaring is dat het bij mannen minder speelt. Ik ben dan 35 en dus nog geen 40+. Maar ik merk bij mijzelf dat ik er niet mee bezig ben. Tuurlijk zijn er een paar punten die ik anders zou willen zien maar ik maak mijzelf er niet druk om. Ook bij manlijke 40 plussers in mijn omgeving merk ik dat ze er niet echt mee bezig zijn in tegenstelling tot vrouwen.

 • Zo herkenbaar Paulien!! Het begint allemaal met houden van jezelf, en dat is verrekte lastig als je onzeker bent.
  Mooi artikel, gedeeld!

 • AndreaZuiverC dat is het, I know. Maar gelukkig is het te leren, stapje voor stapje. Het is mij gelukt en ik gun elke vrouw (en man!) een positief zelfbeeld!