Inzichten

Waarom ik nooit aan multilevelmarketing zal doen

pyramide

Onlangs kwam ik in contact met iemand die aan multilevelmarketing doet en mij vroeg of het niet ook iets voor mij was. Ik verdiepte me in het concept en was er al vrij snel uit: het is niets voor mij.

Multilevelwattes?

Multilevelmarketing, afgekort MLM. Het is eigenlijk een businessmodel dat bestaat uit enerzijds producten (bijvoorbeeld voedingssupplementen) aan de man brengen en anderzijds meer verkopers in het netwerk verzamelen. Om beide doelen te halen, zet je marketing in. Binnen het netwerk bestaan meerdere niveaus aan verkopers. Hoe meer verkopers jij aandraagt, hoe hoger jouw level in de organisatie wordt. En dat is goed voor je inkomsten. Zit je hoog genoeg, dan word je volgens de aanhangers van dit businessmodel rijk zonder daar veel voor te hoeven doen.

Slapend rijk?

Klinkt aantrekkelijk zeg je? Hmm nou, slapend rijk worden klinkt mij niet zo integer in de oren. Het voelt niet goed. De zon gaat voor niets op, maar voor de rest hangt overal een prijskaartje aan. Mij is altijd geleerd dat ik moet werken voor mijn geld. En dus bracht ik op mijn 12e folders en kranten rond, want ik had een verlanglijstje. Slapend rijk worden van een passief inkomen is wat je wordt voorgespiegeld bij MLM. Maar dit gebeurt pas als je heel veel mensen hebt overgehaald om zich aan te sluiten bij het netwerk die ook weer mensen hebben overgehaald, die ook weer mensen hebben overgehaald, etc. Klinkt mij niet erg aantrekkelijk in de oren. Ik ging verder zoeken.

Piramidespellen verboden

MLM wordt vaak geassocieerd met piramidespellen en die zijn verboden. De initiatiefnemers van MLM-netwerken zorgen ervoor dat ze precies binnen de lijntjes blijven, zodat ze niet als piramidespel worden aangemerkt. Slim bezig! Het mag dus. En als ik zo het web afstruin, geldt: you love it or you hate it. Genuanceerdere smaken zijn er niet. Als iemand erin zit, is het verhaal hoe fantastisch MLM is; als iemand teleurgesteld is afgedropen, dan is het verhaal dat MLM-netwerken boevenbendes zijn. Dat maakt het lastig een enigszins objectieve mening te vormen. Misschien ligt de waarheid wel ergens in het midden.

Echte producten en diensten

Noem me ouderwets, maar ik wil graag geld verdienen door iets bij te dragen. De bijdrage van een MLM-er is dat hij iemand met een goed verhaal heeft overgehaald zich aan te sluiten bij een netwerk. Dat vind ik toch van een andere orde van grootte dan een timmerman die een tafel in elkaar timmert en aan jou verkoopt. De tafel is echt, je kunt er iets mee en hij is mooi (anders had je ‘m niet gekocht). Met mijn socialmediatrainingen help ik ondernemers op weg om hun online identiteit te versterken. Ik draag kennis over waardoor de ander er zelf mee aan de slag kan. Het is minder tastbaar dan een tafel, maar het is alsnog veel concreter dan een netwerk waarbij het belangrijkste doel is dat méér mensen zich aansluiten. Dat netwerk voelt als gebakken lucht.

MLM: misschien wel voor jou, maar niets voor mij

Jij mag natuurlijk doen wat je wilt, maar voor mij geen MLM-polonaise aan mijn lijf. Ik wil geen zieltjes winnen die dan weer meer zieltjes moeten winnen, ik doe veel leukere dingen voor mijn geld!

Heb jij wel eens overwogen met een MLM-netwerk in zee te gaan? Wat is jouw ervaring?

Foto: bron

Over de auteur

Natalie Hensen

Bloggen is mijn favoriete werkwoord. Ik blog dan ook op meerdere magazines van Content Collective. Daarnaast help ik achter de schermen mee om Content Collective draaiende te houden. Online communicatie is mijn specialisme en daarin heb ik mijn bedrijf Webgrrl opgericht. Daarmee help ik ondernemers met het versterken van hun online identiteit. Ik doe dat met content, community’s en trainingen.

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl

7 reacties

  • Hi Natalie,
    Interessant artikel! Kan me helemaal voorstellen dat je zelf liever waarde toevoegt voor je geld, dan dat je een lege huls promoot. Zo klinkt het althans. Spreekt mij ook geenszins aan en sluit me aan bij jouw mening: liefst zoveel mogelijk waarde toevoegen. Dat geeft echt voldoening. En als je doet wat echt bij je past, waar je hart bij wijze van spreken van gaat ‘zingen’ dan word je steeds beter in wat je doet en komt dat geld er wel achteraan. Da’s mijn ervaring althans. :)

  • Helder verwoord Natalie, waar voor mijn gevoel precies de schoen wringt! En je weet nooit of de MLM-persoon 100% oprecht is, omdat er een gelddrijfveer achter zit. Altijd tricky vind ik.

  • JildouOostenbrug dank voor je reactie! En tricky is het zeker! Bij twijfel niet inhalen.. ;-)

  • Goede blog en heel herkenbaar. Bij mij past de MLM polonaise ook helemaal niet. Gebakken lucht met een hoog prijskaartje! Al vind ik het wel fascinerend dat veel mensen er mee in zee gaan.

  • Paulien_Kluver dank voor je reactie! Ik vind het ook fascinerend maar heb vooral ook wel medelijden met de mensen die eigenlijk niet weten waar ze aan beginnen en misschien wel in de problemen komen.