Ondernemen

Symbolen op je website die je boodschap versterken

Op veel websites kom ik symbolen tegen, meestal om diensten te symboliseren. Wat opvalt is dat veel symbolen niet duidelijk zijn en afbreuk doen aan het ontwerp. Hoe laat je symbolen iets toevoegen aan je website?

Waar dient een symbool voor?

Een symbool is een klein visueel element wat in één oogopslag moet weergeven wat het betekent. Je kunt het vergelijken met het ontwerp van een logo. Een logo ontwerp je vaak voor één bepaalde doelgroep. Een icoon ontwerp je voor een breder publiek en moet duidelijk zijn, zonder begeleidende tekst. Dat betekent dat je rekening moet houden met heel veel verschillende randvoorwaarden: referentiekaders, opleidingsniveaus, kleurenblindheid, slechtziendheid enz. Daarnaast is het ontwerp ook nog afhankelijk van de context waarin je een symbool gebruikt. Een goed icoon (laten) ontwikkelen is dus niet zo makkelijk als het in eerste instantie lijkt. Zie bijvoorbeeld de symbolen hieronder.

symbolen

De symbolen zeggen in eerste instantie helemaal niets, geven zelfs niet een klein vermoeden waar de tekst over kan gaan. Het is dus zonde om op deze manier symbolen te gebruiken. Ze dienen zo meer als opvulling, want de boodschap van je tekst versterken doen ze niet. Als je geen passende symbolen kunt vinden, is het wellicht verstandiger om foto’s te gebruiken?

Houd rekening met wat gangbaar is

Normaal zul je mij dat niet snel horen zeggen, omdat ik van onderscheid houd. In het geval van symbolen ben ik het daar echter helemaal mee eens. Symbolen worden universeel herkend, het is dus handig om hierbij de norm aan te houden. Wel kun je er natuurlijk voor zorgen dat het symbool past in je huisstijl en daar wat creativiteit in gebruiken. Dit kun je doen door je eigen lettertype, je eigen kleuren  en je eigen vormen toe te voegen. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.

twitter icons

Hoe bekender het symbool is onder je publiek, hoe creatiever je kunt zijn met symbolen.

Wil je humor gebruiken in je symbolen?

Zorg er dan voor dat je een icoontje gebruikt dat voor iedereen zó herkenbaar is, dat hij zelfs nog begrepen wordt als hij aangepast is. Zie de voorbeelden hieronder.

wc icon

 

Over de auteur

Danielle Looije

Straalt jouw bedrijf naar buiten uit wat het van binnen is?

Wat is jouw identiteit en krijgen klanten wat ze verwachten? Ik ontwerp een passend logo met een consistente huisstijl en bedenk strategische middelen om je communicatie verder in te zetten, zodat je zichtbaar wordt.

Weet je nog niet helemaal wat je identiteit is en wat jouw onderscheidend maakt? Ik kijk graag samen met jou naar jouw waarden en onderscheidend vermogen, zodat we deze sterk in de markt kunnen zetten.

Wil je eens verder praten?
mail@bureau-daan.nl of 0611918576
www.bureau-daan.nl