Ondernemen

Laat jij je vaak ondersneeuwen? Met TA kun je dat doorbreken!

Voel jij je vaak ondergesneeuwd in samenwerking met een bepaald persoon? Lukt het je na jaren nog steeds niet om voor jezelf op te komen? Dan is transactional analyses (TA) misschien interessant voor je.

Je googelt je misschien suf als je twijfelt of je iets goed of fout hebt gedaan in een conflictsituatie. Of ga je zelfs nog verder terug in je leven om uit te zoeken waarom je in bepaalde patronen blijft terugvallen en helpen de zelfhulptesten en analyses van Facebook niet meer?

Wat is transactionele analyse (TA)?

Dit filmpje over TA (3 delen en engelstalig) legt het heel schematisch en helder uit, maar toch alvast een kleine toelichting: TA gaat ervan uit dat ervaringen in je vroege levensjaren invloed hebben hoe je besluiten neemt over jezelf en je omgeving. Deze positieve of negatieve besluiten zijn van invloed op de kwaliteit in je verdere leven (het zogenaamde script). Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten, terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben.

De ouder, het kind en de volwassene

De TA onderscheidt drie ego-posities die in ieder persoon terug te vinden zijn: de ouder, het kind en de volwassene. Vanuit deze posities kun je per situatie van rol switchen. Wat ik vooral waardevol aan deze theorie vind is dat je, door op deze manier naar een situatie te kijken, een rol van iemand kan doorzien.

Met een coach kun je dit in jouw leven analyseren en leren herkennen. Behandelmethoden zijn erop gericht de scripts te analyseren en door gedragsveranderingen te proberen het script om te buigen. De methoden waarmee deze doelen worden bereikt zijn uiteraard verschillend per geval.

Iets voor jou als ondernemer?

Ik heb zelf TA ingezet in een situatie waarin ik samenwerkte met iemand die me remde in mijn ontwikkeling. Zij was extravert en gaf mij telkens kritiek op mijn introverte houding. Zij nam hiermee de rol van ouder aan, waardoor ik in de kind-rol schoot. Dit heeft ook met mijn verleden te maken. Met als negatief gevolg dat ik mezelf niet meer herkende als ondernemer. Ik durfde geen e-mail meer te versturen. En hoewel ik het gevoel als zeer negatief ervaarde, vond mijn hoofd dat ik deze correctie wel nodig had. Tot een bevriende loopbaancoach me erop wees dat het niet aan de kwaliteit van mijn werk lag, maar aan onze rolverdeling.

Het filmpje over TA was een eye-opener en hierdoor kon ik stappen ondernemen om het roer om te gooien. Doordat ik mijn houding van “kind” naar “volwassene” switchte, ontstond er een kettingreactie die uiteindelijk leidde tot een breuk tussen mij en mijn compagnon. Nu is het zo dat als beide personen naar “volwassenen” switchen, je met elkaar in dialoog kan gaan, maar dat wilde zij niet. Ik vond dit vreselijk, maar het was ook een bevestiging van ons rollenpatroon. Ik kan mezelf dan ook in de spiegel aankijken en accepteren wie ik ben.

Handvat

In communicatie werkt het zo dat degene die het hardste praat, wint. Ben je introvert en voel je je hierdoor ondergesneeuwd? TA is een mooi handvat om een situatie te kunnen analyseren. Het is goed te bedenken dat er een spel wordt gespeeld. Een spel waarin jij beslist of je meespeelt of niet. Het is noodzakelijk je bewust te zijn van de rol die je aanneemt om iets tot een goed resultaat te krijgen. En uiteindelijk is een positieve zelfontwikkeling het beste wat je kan overkomen.

Over de auteur

Ellen

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl