Ondernemen

De rehabilitatie van de idealistische ondernemer

Je kunt als ondernemer niet zomaar van jezelf zeggen dat je een idealist bent, zonder wenkbrauwen te zien optrekken die ‘Dream on’ lijken te zeggen. Maar een idealist is meer dan alleen een dromer.

Wat zegt het woordenboek? 1) Aanhanger van een zekere filosofie 2) Dromer 3) Hemelbestormer 4) Iemand die alleen waarde hecht aan het geestelijke 6) Iemand die idealen nastreeft 7) Iemand die in het goede gelooft 9) Iemand zonder werkelijkheidszin.

Met name de laatste definitie ‘iemand zonder werkelijkheidszin’ heeft de idealist de afgelopen decennia in diskrediet gebracht. Tijd voor de rehabilitatie van de idealist als iemand die iets goeds, iets beters voor zich ziet. Iets dat zijn eigen belang overstijgt en waar hij zelf aan bij wil dragen.

Dubbele winst

Het individuele besef dat we beter voor de wereld en onze directe omgeving moeten zorgen, groeit met de dag. En mensen willen daar ook iets voor doen. Van daaruit verbindt men zich ook aan collectieve doelen en idealistische organisaties.

Ik geloof in de kracht van ondernemers hierin. Zij die met hun verhaal en handelen de wereld een beetje beter kunnen maken en verder denken dan ‘dit is handel’. Handelen naar je ideaal = dat is pas handel.

Ik ben een idealist en ondernemer. Mijn ondernemerschap is pas ‘ideaal’ als het bijdraagt aan het welbevinden van de omgeving – in de breedste zin van het woord. Een ondernemer met een ideaal, en een goede oplossing, voegt waarde toe. Je brood verdienen met wat je de wereld als idealistisch ondernemer wil schenken, is reëel. Sterker nog: je creëert dubbele winst. Voor jezelf en voor de samenleving.

Een paar voorbeelden

Ik zie het om me heen als ik naar collega ondernemers kijk. Een ondernemende kunstenaar die met zijn werk mensen met elkaar in gesprek wil krijgen. Een fotografe die met haar foto’s ons bewust wil maken van onze huidige identiteitsbeleving. Een zorgmanager die zorgprofessionals hun bezieling teruggeeft. Een documentaire maakster die vluchtelingen een gezicht geeft en daarmee een verbinding wil leggen. Een schrijver die de intuïtie van zijn lezers wil versterken in deze tijden van chaos. Een biotechnicus die luchtzuiveringssystemen ontwikkelt voor de zware industrie.

Alles veranderde altijd al voortdurend, maar niet alles werd beter. Zeker niet zonder idealisme. Dat is namelijk de voortstuwende kracht die de wereld voor mens en dier een betere plek maakt. Ondernemers dragen aan die kracht veel bij.

Ik ben benieuwd naar jullie idealen!

Over de auteur

Dorine Mobron

Ondernemerschap stimuleren, storytelling, fotografie, social media en bloggen zijn mijn passies. Over mijn werk: ondernemers hebben in deze tijd een inspirerend verhaal nodig om medewerkers en klanten te kunnen binden. Ik help hen bij het creëren van dat verhaal (missie & visie) en het uitdragen daarvan (als spreker en als schrijver).

Over de auteur

Esther Krista Bos

Ondernemer en moeder van 2 | Loopbaanbegeleiding | Mindfulness voor moeders | www.estherkristabos.nl

1 reactie

  • Hi Dorine, Mooi stuk! En ben het helemaal met je eens. Wij ondernemers kunnen zeker bijdragen door ons eigen idealisme om te zetten in daden die ook een positief effect op onze omgeving hebben. Misschien zijn juist idealistische ondernemers hier wel het beste in. Ik ken geen enkele categorie werkende mensen die zich zo pragmatisch en doelgericht inzet, en combineer je dit met idealisme dan wordt de wereld steeds een beetje mooier. Ik ben zelf ook zo’n pragmatische idealist en love it. Zou geen business willen doen zonder. ;-) Mooi dat je dit beeld verder de wereld in helpt. Ik heb je artikel gedeeld op Google+ en Twitter. Groetjes, Sanne http://www.coachingmetsanne.com