Ondernemen

5 veelgemaakte fouten van de startende ondernemer

Het ondernemerschap is als een pretpark: het is een fantastisch avontuur tot je per ongeluk in de verkeerde achtbaan stapt en er kotsmisselijk weer uitkomt. Hoe zorg je ervoor dat je niet voortijdig naar huis moet? 

Onlangs vierde ik mijn halfjarig ondernemerschap! Ik ben al een half jaar baas, grootaandeelhouder, directeur en eigenaar van mijn eigen bedrijf. Door terug te kijken op mijn eigen startmaanden en die van mensen om mij heen, kan ik vijf veelgemaakte beginnersfouten benoemen. Lees ze en doe er je voordeel mee!

1. Wachten tot klanten jou vinden

Daar loop je dan, zo trots als een pauw met je papiertje van de Kamer van Koophandel: je bent nu officieel ondernemer. Laat die klanten maar komen! Ehm, ja, in de meeste gevallen komen die niet vanzelf naar je toe. Je moet investeren in relaties, in je netwerk, om daar opdrachten uit te halen. En nieuwe relaties zoeken. Het mooiste zou zijn als je al jaren bezig bent met het investeren in je netwerk, en dat dat zich uitbetaalt nu je het nodig hebt. Onderschat in elk geval de kracht van je eigen netwerk niet.

2. Je uren niet bijhouden

Weet jij hoeveel uur je afgelopen weken aan welk project hebt gewerkt? Als het goed is, ben je aardig wat uren per week zoet als ondernemer. Het aantal aan het bedrijf bestede uren is een belangrijk criterium voor de Belastingdienst om te beoordelen of je daadwerkelijk ondernemer bent of niet. Heel belangrijk dus om je zzp-administratie goed op orde te hebben. Uren, inkomsten en uitgaven zijn de basics, baby.

3. Je inkomsten en uitgaven bewaren voor later

Een schoenendoos vol bonnetjes uitpluizen, wie heeft daar nou zin in? Ik denk dat zelfs je belastingadviseur daar liever niet mee werkt. Het is eigenlijk een kleine moeite om elke week een half uurtje alle inkomsten en uitgaven in te boeken, zeg nou zelf? Bovendien weet je dan direct hoe het er met je bedrijf voor staat. En kun je de inkomsten en uitgaven een beetje in balans houden. Denk je dat je er zonder boekhouder wel uitkomt met je financiën? Ik zou er toch zeker eentje achter de hand houden. Zelf wil ik de administratie en aangiftes graag zelfstandig kunnen doen, maar ik vraag een belastingadviseur wél om even mee te kijken of het goed gaat. Hij heeft er meer kijk op dan ik!

4. Denken dat je alles zelf kan

En dan bedoel ik niet de financiën per se, want die noemde ik bij punt drie al. Met alles zelf kunnen, bedoel ik het werk zelf. Je bent als eenpitter begonnen en je kúnt daar natuurlijk best ver mee komen. Maar er zijn altijd taken die voorbijkomen en die jij niet kunt of wilt uitvoeren. Dan is het toch fijn als jij een ander kent die dat wel kan en wil? Andersom denkt diegene misschien wel aan jou als het zo uitkomt! Kortom: ga de samenwerking aan met anderen, je wordt er alleen maar wijzer van. Kies wel je partners goed uit; je wil natuurlijk wel dat jouw klanten op alle fronten kwaliteit krijgen.

5. Een te laag uurtarief vragen

In sommige branches is de markt overvol met ZZP’ers die eenzelfde dienst aanbieden, en is het lastig om klussen te vinden voor een goede prijs. Waar kun je dan op concurreren? Juist, op de prijs. Maar dat is op de langere termijn niet zo slim. Je maakt het voor je collega-ondernemers lastiger om hun tarief te handhaven én het is voor jou lastig om later nog eens in prijs te stijgen. Kies dus een goed beredeneerde prijs en houd je daar zoveel mogelijk aan. Je wil toch ook nog iets wegzetten voor als je na je pensioenleeftijd stopt met werken?

Natuurlijk is deze lijst niet uitputtend. Maar naar mijn idee zijn dit wel de belangrijkste beginnersfouten die ondernemers maken. Vermijd deze valkuilen en het is een fantastisch pretpark, dat ondernemen!

Wat mis jij in dit rijtje?

 • Geschreven door: Natalie Hensen
 • Eindredactie door: Emmy Troquete

Over de auteur

Brainpowered By

Dit is ons brainpowered-account. Artikelen onder dit account worden mogelijk gemaakt door en in samenwerking met onze partners. Meer weten >>

2 reacties

 • Goede lijst met fouten (al klinkt dat slecht om te zeggen)!

  Ik denk dat vooral de twee laatste niet slim zijn om te doen. 

  Er is vaak een reden waarom je eigen baas bent geworden. Meestal omdat je iets erg goed kan en/of erg leuk vindt om te doen. Waarom zou je dan tijd en moeite doen in andere zaken die je minder leuk of goed kunt? Door zaken uit te besteden kun jij als ondernemer/freelancer focussen op de zaken waar jij waarde toevoegt. Dit is überhaupt je bestaansrecht. 

  Leestip over het leveren van toegevoegde waarde: http://lodiplanting.com/toegevoegde-waarde/.

  Dan heb je freelancers/ondernemers die kosten wat kost die opdracht willen binnenhalen. Hiervoor gaan zij concurreren op prijs in plaats van kwaliteit. Doodzonde. Concurreren op prijs heeft vaak een tegenovergesteld effect. Meer nog, je maakt de ‘markt’ zo kapot. 

  Leestip over het concurreren op prijs: http://lodiplanting.com/concurreren-op-prijs/

  Als startende freelancer moet je jouw minimaal uurtarief bepalen en jezelf beloven dat je hier nooit onder zal gaan. Zo kun je gaan concurreren op kwaliteit wat jou uiteindelijk wel die begeerde ondernemer/freelancer maakt.

  Leestip over het concurreren op kwaliteit: http://lodiplanting.com/concurreren-op-kwaliteit/

  Maak niet dezelfde fouten die we allemaal hebben gemaakt als startende freelancer (ik ook!). Doe hier je voordeel mee!

  Lodi Planting
  Freelance Digital Nomad

 • LodiPlanting goh wat leuk dat je mijn blog nog een keer opnieuw hebt geschreven Lodi, met uiteraard links naar je eigen site erin!