De vrouwen

Rayta van Rijswijk: ‘Act like a lady, think like a boss.’

Mijn naam is Rayta van Rijswijk, married with kids en al 20 jaar co-owner van Sportiek Reizen BV, een kleine touroperator gespecialiseerd in wintersportreizen. Mijn voornaamste werkzaamheden liggen op het gebied van E-commerce (in de breedste zin des woords) en Sales. Ik werk hiernaast voor TEDx Amsterdam Women en ben sinds kort actief bij een tech startup genaamd Codaisseur.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Twee jaar na mijn afstuderen (waaay back) kregen mijn man en ik de kans om sportiek.com over te nemen omdat de toenmalige eigenaar het bedrijf niet meer kon voortzetten. We keken elkaar aan, dachten What the hell…, en zijn vervolgens in het diepe gesprongen. Sindsdien ben ik eigen baas en ken ik het klappen van de zweep van het ondernemerschap. Eigen baas zijn, is veel meer dan alleen “een eigen bedrijf hebben”. Als kleine zelfstandige kun je snel schakelen en dat kan snel vruchten afwerpen. Nadeel is dat je wel (qua gevoel) het wiel opnieuw moet gaan uitvinden.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Wanneer alles samenkomt en alle puzzelstukjes op hun plek vallen! Het leukst blijf ik het contact met de klanten vinden. Elke keer wanneer ik een enthousiaste terugkerende gast spreek, dan doe ik toch even een happy dance!

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

De crisisjaren overleven. Doorgaan, overuren draaien, moed houden en geloven in je eigen bedrijf (en in jezelf).

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Ik heb gezien en geleerd dat je als bedrijf vooral niet moet bezuinigen op techniek. Ik kreeg het gevoel dat de techniek mij voorbijsnelde en dat ik de boot had gemist. Drones, Virtual Reality, 3D-printing, ik kon het amper bijhouden!

Ik besloot om een intensieve programmeertraining te volgen, een Development Bootcamp, en me meer te verdiepen in tech skills. Ik heb leren programmeren om beter te kunnen communiceren met mijn developer en vooral, om het actief toe te passen wanneer ik bepaalde concepten wil uitwerken (door bijvoorbeeld zelf een concept of MVP te bouwen).

Dus volg een Development Bootcamp voor beginners (ik kan het aanraden!) en regel je website-zaakjes zelf.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Act like a lady, think like a boss.

Hier vind je Rayta van Rijswijk

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.