Ondernemen

Ben je dan niet bang? De angst die ondernemen heet…

angst zzp BureauTekst

Sinds ik mijn vaste baan als eindredacteur bij de politie inruilde voor een bestaan als zelfstandig tekstschrijver, krijg ik regelmatig de vraag of ik niet bang ben. Bang voor onzekerheid? Voor weinig inkomsten of het mislukken van mijn plannen? Dat ben ik niet. Niet meer, tenminste. Lees mijn tips en ervaringen over de angst die het ondernemen heet.

Op aanraden van een andere ondernemer las ik een tijd geleden het boek “Je ongekende vermogens” van auteur Anthony Robbins. In dit boek wordt uitgelegd wat Neuro-Linguïstisch Programmeren is en hoe je daarmee positief kunt leren denken. Letterlijk de ongekende vermogens in jezelf ontdekken. In dat boek las ik twee zinnen die mijn kijk op zelfstandig ondernemen een stuk eenvoudiger hebben gemaakt. “Succes is simpel. Eerst besluit je wat je precies wilt, ten tweede bepaal je of je bereid bent de prijs te betalen om het te verwezenlijken, en vervolgens betaal je die prijs.”

Tja, zo eenvoudig kun je het ook bekijken. Ik wilde een succesvol tekstschrijver zijn. Dat moest ik bekopen met mijn baan en zekerheden. Was ik bereid om die prijs te betalen? Ja. Was dat eng? Ja. Natuurlijk is je baan opzeggen scary shit en heb ik er ellenlang over getwijfeld. Je weet tenslotte wat je hebt, je weet wat je wilt, maar je weet nooit zeker wat je krijgt. Daar kun je alleen maar op vertrouwen en hard voor werken.

De eerste maanden nadat ik mijn tekstbureau inschreef bij de KVK was ik vaak angstig, ondanks het feit dat de aanvragen voor opdrachten sterk toenamen en mijn portfolio groeide. Ik was vooral bang als ik bijna alle opdrachten had afgerond en er kwamen nog geen nieuwe aanvragen. Misschien beleefde ik gewoon een vliegende start? Was mijn beginnersgeluk voorbij? Inmiddels weet ik wel beter, maar op al die momenten was ik blij met de waardevolle ervaringen en adviezen van andere tekstschrijvers die ik in de loop der tijd om me heen verzamelde.

Van al die adviezen heb ik er 5 op een rij gezet die me het meest hebben geholpen mijn angsten en twijfels te overwinnen.

Werk nu aan de toekomst

Trap als zzp’er niet in de valkuil om je enkel en alleen te richten op het hier en nu. Als je goed werk aflevert en je naamsbekendheid groeit, kan het zomaar zijn dat de werkdruk binnen no-time de spuigaten uit loopt. (Geloof me!). Voor je het weet, ben je vergroeid met je laptop en stromen de inkomsten binnen en je planning vol. Dan is het lastig om ook nog eens te denken aan (mogelijk) toekomstige zaken zoals pensioen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of het onderhouden van je website. Hoe druk je ook bent: investeer juist in deze goede tijden in je toekomst!

Bouw een buffer

Als zzp’er ben je helaas niet bedeeld met aanvullende inkomsten zoals vakantiegeld of een 13e maand. Sterker nog; doordat je niet of minder werkt, vallen je inkomsten in deze periodes volledig weg. Ook een weekje griep kost klauwen vol geld. En hoe goed de zaken ook gaan, er kunnen zomaar periodes aanbreken waarin je minder opdrachten hebt. Om al deze redenen is het verstandig een buffer(tje) spaargeld aan te leggen, zodat je even vooruit kunt als dat nodig is. Of als je zelf graag een tijdje vrij wilt nemen. Je bent tenslotte geen zzp’er geworden om altijd maar te werken.

Blijf bij

In loondienst bij een werkgever word je eens in de zoveel tijd naar een cursus of opleiding gestuurd om jezelf te ontwikkelen. Zorg dat je dit ook als (zelfstandig) ondernemer doet. Juist nu heb je te maken met veel concurrentie, dus is het belangrijk om de beste binnen je vakgebied te blijven.

Zorg dat vrijheid geen valkuil wordt

Veel mensen kiezen voor een bestaan als zzp’er omdat ze (onder andere) meer vrijheid en flexibiliteit willen. Ik zie het echter regelmatig gebeuren – ook bij mezelf – dat die gedroomde vrijheid een valkuil wordt. Het bedrijf groeit, de drukte neemt toe en ‘s avonds nog even een uurtje dat blog schrijven, wordt steeds vaker nachtwerk. De urenregistratie barst uit zijn voegen en de vrijheid wordt een verplichting. Zorg daarom dat je ook voldoende privétijd blijft inplannen! Een burn-out kun je als zelfstandige niet gebruiken.

Werk samen

Het schijnt dat ik als zzp-tekstschrijver ontzettend veel concurrenten heb, maar zo zie ik dat liever niet. Ik heb gewoon heel erg veel collega’s, waarvan ik een aantal erg goed vind en waarmee ik graag samenwerk. We verdelen onderling werk en nemen elkaar waar in tijden van vakantie, detachering of persoonlijke omstandigheden. Ik vind het ontzettend waardevol om deze mensen om me heen te hebben. Dat is dus absoluut een aanrader. En als je je dan weer eens gek laat maken door angsten van jezelf of anderen, kunnen zij tegen je zeggen dat je moet kalmeren en dat het allemaal wel goed komt!

Over de auteur

Marlene Rooseman

Jaren voordat ik tekstschrijver werd, werkte ik als politieagente in Amsterdam. Gehuld in uniform leerde ik dat duidelijke taal mijn sterkste wapen is.
Van die lessen profiteer ik nog dagelijks sinds ik een tekstbureau run. Want ook op papier of online geldt: heldere communicatie is een vak apart. Mede om die reden gaf ik mijn tekstbureau de naam BureauTekst. Niet erg exotisch, wel lekker duidelijk. Precies waarvoor ik als tekstschrijver sta!

Over de auteur

Gabriëlla Hoekstra-Modderman

26 jaar . bruisend hoofd . hart op de tong . gek op houten speelgoed & kinderboeken . koken . wijn . loves verse muntthee . schrijven . lezen