De vrouwen

Paulien Kluver: ‘Sinds ik 100% mezelf ben, heb ik alleen maar leuke klanten!’

Ik ben Paulien Kluver, 37 jaar en ik ben fotograaf. Ik rijd graag motor, kan niet zonder yoga, heb al 12,5 jaar verkering met De Liefste en ben trotse mama van twee dochters! Mijn bedrijf heet Paulien Kluver Photography; mijn eigen naam want IK ben mijn bedrijf.

Ik maak verhalende zakelijke portretten, die de visie van jouw bedrijf ondersteunen. Doel is dat de kijker door de fotografie geraakt en nieuwsgierig wordt en daardoor jouw website eens goed gaat bekijken. Of geprikkeld wordt om een artikel te lezen. Ik fotografeer mensen zoals ze zijn, maar wel op esthetische wijze en in hun kracht. Dat doe ik voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties, magazines en online media.

Waarom ben je gaan ondernemen?

In eerste instantie omdat ik er niet langer omheen kon: zonder te ondernemen kan ik niet professioneel bezig zijn met fotografie. Fotograferen deed ik al lang, maar ondernemen sinds een jaar ongeveer. Voor die tijd was ik was namelijk een beetje aan het ‘zwemmen’, deed een klusje hier en een klusje daar, baan erbij, kinderen baren, enfin… Met de fotografie ging het nergens heen. Ik realiseerde me dat ik het zonder ondernemersvaardigheden en zonder focus niet ging redden als fotograaf.

Ik ben ook gaan ondernemen omdat ik het gevoel had dat ik wel serieus iets met mijn talent en opleiding (Fotoacademie) moest doen. De tijd was rijp om mijn ondernemersvaardigheden te ontwikkelen, dus heb ik een goede coach uitgezocht. En achteraf denk ik dit had ik veel eerder moeten doen! Ik vind het soms best spannend om uit mijn comfortzone te treden, maar man, wat ben ik gegroeid afgelopen jaar! Ondernemen is tof!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Meest recent is dat ik goed heb onderhandeld over een leuke opdracht en deze binnenhaalde. Onderhandelen was vroeger niet mijn sterkste punt, maar ik krijg het eindelijk in de vingers. De truc is om het zo te doen dat beide partijen er een goed gevoel aan overhouden. En dat blijk je dus te kunnen sturen!

Dit praktijkvoorbeeld is maar een klein gaaf moment, want als ondernemer heb je elke dag gave momenten! Ik vind het heel fijn dat ik mijn werkende leven nu zelf richting geef door te ondernemen. Waar ik heen wil, wat ik ga doen om daar te komen. En als je dan je doel bereikt, bijvoorbeeld een mooie publicatie of een toffe opdracht, dan geeft dat zo’n ongelooflijke kick! En ik hou van de vrijheid van het ondernemersbestaan! Zelf je tijd indelen, fotograferen door het hele land, brainstormen met andere leuke ondernemers en kantoor houden waar ook maar wifi is.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Als er elke dag een gaaf moment is… dan is er elke dag ook een moeilijk moment. En even heel eerlijk; ik ben van nature niet zo’n durfal. Ik vind het moeilijk om uit mijn comfortzone te treden, dan word ik ineens helemaal onzeker als ik bijvoorbeeld een reclamebureau wil bellen om langs te komen met mijn portfolio. Of als ik een podium op moet om een presentatie over mijn werk te geven. Maar de kunst is om het tóch te doen. En dan valt het allemaal wel mee, achteraf. Met als resultaat dat ik steeds meer durf en doe! Wat ook een moeilijk moment was, een paar maanden geleden: ik had al een tijdje geen opdrachten en dus ook geen banksaldo meer: help! Maar door vertrouwen te houden en verder ondernemend te blijven is dat weer helemaal goed gekomen.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Wees jezelf, op een open en krachtige manier! Laat dat niet alleen online, maar ook zeker in het echte leven zien. En “krachtig” betekent niet dat je je kwetsbaarheden niet mag laten zien: juist wel! Sinds ik niet meer in een bepaald plaatje probeer te passen en 100% mijzelf ben en dat gewoon laat zien, merk ik dat ik veel meer verbinding met de juiste opdrachtgevers en klanten maak. Ik heb geen dubbeltje-op-de-eerste-rang types meer achter me aan en ook de negatievelingen zijn verdwenen. Ik heb echt alleen maar leuke klanten en fijne opdrachtgevers!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Sinds ik 100% mijzelf ben en dat laat zien, heb ik alleen maar leuke klanten!

Hier vind je Paulien Kluver

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.