Ondernemen

Freelance werkplek zoeken? Tien tips om hem te vinden!

Freelance werkplek

Als kersverse zelfstandige vond ik het heerlijk: werken waar je maar wilt. Vandaag – in de zoveelste urenlange file voor de Coentunnel – ben ik datzelfde nomadenbestaan opeens spuugzat. Ik wil weer een écht kantoor. Met een bureau. En een stoel en zo.  

Een aantal maanden geleden bezichtigde ik een aantal freelance werkplekken. Sommigen vond ik erg leuk, maar ik koos toch voor thuiswerken. Ik genoot zo van mijn vrijheid, waarom zou ik dan geld uitgeven aan een kantoor? Weer tussen vier muren gaan zitten? Inmiddels weet ik het antwoord! De flexibiliteit van thuiswerken hangt me de keel uit. En dan bedoel ik vooral de manier waarop anderen ermee omgaan (lees: er misbruik van maken). Als een vastlopende grammofoonplaat blijf ik maar herhalen: ‘JA ik werk thuis, NEE ik ben niet vrij.’
Daarom hierbij, live vanaf de vangrail (die overigens niet eens zo oncomfortabel zit) in de zoveelste file voor de Coentunnel de tien tips die ik verzamelde voor het vinden van de ideale freelance werkplek.

1. Bureau, kantoor of flexplek?

In de meeste steden zijn voldoende bedrijfsverzamelgebouwen te vinden waar je uit allerlei freelance werkplekken kunt kiezen. Bijvoorbeeld een eigen kantoorunit, een eigen bureau of een flexplek. Heb je graag privacy of werk je juist met meerdere mensen samen? In beide gevallen is een kantoor ideaal.

In een gezamenlijke ruimte kun je kiezen voor een eigen bureau, daar kun je dan heen wanneer je wilt en zo vaak je wilt. Of je kiest een flexplek: een vast aantal dagen per week schuif je aan een willekeurig leeg bureau aan. Via sites als Deskbookers, Flexplek of Launchdesk kun je een freelance werkplek goed vergelijken met het overige aanbod.

2. Bepaal je maximale reistijd en let op filegevaar

Hoeveel tijd wil je per week maximaal besteden aan reizen naar je werkplek? Als zelfstandige heb je de luxe om dit zelf in te vullen. Een uurtje per dag lijkt misschien niet veel, maar keer vijf dagen is het toch weer een halve werkdag. Bepaal dus binnen welke afstand je een freelance werkplek zoekt en wees gewaarschuwd voor filegevaar, knooppunten, bruggen die open kunnen, tunnels of andere obstakels op je route! (Toegegeven: nu na een uur zit die vangrail toch niet meer zo lekker…)

3. Proef de sfeer!

Let bij de bezichtiging van nieuwe werkplekken goed op de sfeer die daar hangt. Natuurlijk ook de sfeer van het gebouw, maar ik doel vooral op de mensen die er werken. Ik ben bij een freelance werkplek geweest waar ik direct werd weggekeken als je iets fluisterde, terwijl in andere kantoren volop werd gelachen, geschreeuwd en de papieren vliegtuigjes je om de oren vlogen. Ik ben er persoonlijk nogal allergisch voor als mensen je steeds “sssssst-en” als je iets te luid ademhaalt, maar misschien vind jij die stilte juist heerlijk.

4. Check de parkeermogelijkheden, ook als je zelf fietst

Als je ook klanten wilt ontvangen op de flexplek, is het handig als de parkeerfaciliteiten goed zijn. Negen van de tien klanten zullen met de auto komen. Fijn dus als je dichtbij, en liefst gratis, kunt parkeren.

5. Vergelijk de kosten

De prijzen voor flexplekken, vaste werkplekken of kantoren variëren (in ieder geval in Amsterdam) van 75 euro tot enkele honderden euro’s per maand. Een vergelijkend warenonderzoek kan dus een flinke duit schelen.

6. Nergens aan vast zitten? Kies een strippenkaart

Zit je liever (nog) nergens aan vast? Dan zijn er voldoende freelance werkplekken waar je een strippenkaart kunt kopen. Dit is vaak iets duurder dan een abonnement, maar als de flexplek niet bevalt, ben je zo weer vertrokken; een handige proefperiode.

7. Kies zorgvuldig de andere ondernemers

Groot voordeel van hokken met andere ondernemers: de kansen die dit biedt voor je eigen onderneming. Potentiële klanten, mogelijke collega’s… Kies bij voorkeur een plek met ondernemers uit dezelfde branche of een branche die goed aansluit op jouw werkzaamheden. Zo vind je naast een freelance werkplek, misschien ook nog wat freelance werk.

8. Representatie van de freelance werkplek

Ik weet niet hoe belangrijk dit punt is voor jouw onderneming, maar ik heb een aantal werkplekken bezichtigd waar de term “hygiëne” niet algemeen bekend was. Als ik een deur opende moest ik duiken voor de stofwolken en ik zal je de details over koelkast en toilet besparen. Wil je ook klanten ontvangen op je werkplek? Hou hier dan rekening mee.

9. Zijn de voorzieningen een beetje arbo-proof?

De voorzieningen van een freelance werkplek verschillen erg. Is er bijvoorbeeld een vergaderruimte of keukentje aanwezig? Is het gebruik van internet bij de prijs inbegrepen? Zit je op een houten stoeltje aan een gammele tafel of staan er “echte” bureaus en bureaustoelen? Dit is overal anders, maak desnoods even een checklist met zaken die jij belangrijk vindt.

10. Controleer of er opbergruimte is

Misschien stroomt het nieuwe werken jou door de aderen en heb je genoeg aan je laptop om je werk te kunnen doen. Voor mij geldt dat helaas niet. Als tekstschrijver sleep ik nog steeds papier, schrijfblokken, boeken, tijdschriften en allerlei rotzooi achter me aan. Opbergruimte vind ik dus erg belangrijk en die is op slechts een enkele freelance werkplek aanwezig. Let daar dus extra op!

Volgende week heb ik twee bezichtigingen gepland. Een pand waar veel creatieve beroepsgroepen zitten en een kantoor met vooral IT-ers. Beide dichtbij mijn huis en erg representatief – als ik de foto’s mag geloven. Heerlijk, dan kunnen klanten voortaan ook af en toe naar mij komen. Dat scheelt me naast reistijd ook nog eens nadenken over goed promotiemateriaal. Een Coentunnel-survivalkit met logo lijkt me ideaal…

Over de auteur

Marlene Rooseman

Jaren voordat ik tekstschrijver werd, werkte ik als politieagente in Amsterdam. Gehuld in uniform leerde ik dat duidelijke taal mijn sterkste wapen is.
Van die lessen profiteer ik nog dagelijks sinds ik een tekstbureau run. Want ook op papier of online geldt: heldere communicatie is een vak apart. Mede om die reden gaf ik mijn tekstbureau de naam BureauTekst. Niet erg exotisch, wel lekker duidelijk. Precies waarvoor ik als tekstschrijver sta!

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl