Ondernemen

[Vraag] Hoe kies ik een goed boekhoudpakket?

Ondernemen is vrijheid, maar soms loop je ook gewoon even vast. In dat geval kun je je vraag voorleggen aan Marca van den Broek. Zij beantwoordt vragen van onze lezers. 

Over Marca

Ik ben nu ruim 10 jaar werkzaam als businesscoach en trainer. In die 10 jaar heb ik vele zzp’ers mogen begeleiden bij het succesvol starten en/of uitbouwen van hun bedrijf.

De vraag van Lisanne Vermeer

Beste Marca,

Ik ben nu in mijn tweede jaar van zelfstandig ondernemerschap. Het eerste jaar heb ik mijn administratie in Excel bijgehouden en dat ging prima. Maar ik merk dat het nu toch handiger begint te worden als ik een beter systeem heb.

Heb jij misschien tips voor goede boekhoudpakketten? En waar moet ik op letten als ik er eentje ga kiezen?

Lisanne

Het antwoord

Hoi Lisanne,

Zo veel wensen, zo veel boekhoudpakketten. Het ligt er maar net aan wat je precies wilt. Wil je alleen maar alles bijhouden, dan is een Excel-document inderdaad prima. Wil je ook je facturen vanuit het boekhoudprogramma versturen of je bankrekening koppelen aan je boekhoudprogramma, dan zijn er weer andere mogelijkheden. Doe je zelf je aangifte of heb je een boekhouder? Al die vragen moet je eigenlijk eerst beantwoorden voordat je op zoek gaat naar een programma dat aansluit bij jouw wensen.

Boekhouden zonder boekhouder

Ik ben fan van de eenvoudige online boekhoudprogramma’s. Veel gebruiksgemak, niet al te ingewikkeld, meestal redelijk geprijsd en je kunt er als zzp’er goed mee uit de voeten. Ik gebruik zelf Acumulus, vooral eigenlijk omdat ik daar met één druk op de knop een jaarrekening aan kan maken, m’n btw-aangifte uit kan laten rekenen, etc. Ik heb dus geen boekhouder meer nodig. En je kunt Acumulus koppelen aan je bankrekening, je webshop en je klantgegevens. Een overzicht van andere online boekhoudprogramma’s kun je vinden op de site van boekhoudreview.

Boekhouden mét boekhouder

Heb je een wat ingewikkelder administratie, of heb je mensen in dienst, dan heb je een complexer programma nodig en kom je al snel uit op de meer traditionele boekhoudprogramma’s, zoals bijvoorbeeld Exact Online. Daarmee kun je zelf je boekhouding doen, maar besteed je de aangiftes uit aan een boekhouder. Overigens zou ik, als je een boekhouder hebt, met hem/haar overleggen welk programma het beste aansluit op zijn/haar manier van werken. Wel zo handig.

Wil je factureren?

Er zijn ook programma’s waarmee je factureert en gelijk ook een overzicht creëert van je inkomsten. Deze programma’s zijn meestal geen vervanging van een boekhoudprogramma, maar kunnen wel heel handig zijn om je facturatie goed bij te houden. De bekendste is Moneybird. Je krijgt bij Moneybird een overzicht dat je goed kunt gebruiken bij je btw-aangifte en je kunt ook een resultatenrekening maken, maar uiteindelijk heb je toch nog een boekhouder nodig om alles netjes in orde te maken.

Succes met kiezen!

Hartelijke groet, Marca

Ook een vraag?

Wil je jouw vraag ook aan Marca voorleggen? Vul dan het onderstaande formulier in. Liever een-op-een in gesprek met Marca? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

  • Wordt niet gepubliceerd

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl

Over de auteur

Laura Wubben

2 reacties