Inzichten

Over prijzen bepalen: hoe je je klanten helpt door ze meer te laten betalen

Prijzen bepalen blijft lastig voor veel ondernemers. Ze denken dat lage prijzen een garantie zijn voor veel klanten. Maar doe je jezelf er niet mee tekort? En welke invloed heeft dat op je klanten?

Te goedkoop

Op een beurs kom ik Stine tegen. Ze is ontwerper en maakt sieraden. Echte kunststukjes die ze verkoopt op beurzen en via haar webwinkel. Elk stuk is uniek en handgemaakt.

De ekster in mij kijkt begerig naar al dat moois. Uiteindelijk kies ik een armband uit. Zorgvuldig verpakt Stine mijn aankoop in een doosje met een handgeschreven kaartje erbij. Het voelt als een feestje.

Als ik afreken, verbaas ik me hardop over de prijzen van Stines sieraden. Voor zulk vakwerk zijn ze erg goedkoop. Te goedkoop. Ik vraag haar waarom dat zo is.

“Ik wil dat zoveel mogelijk mensen mijn ontwerpen kunnen kopen en ervan kunnen genieten. Daarom vraag ik lage prijzen”.

Klinkt logisch. Maar werkt het ook zo?

Jezelf tekort doen

Stel dat Stine graag een ketting wil maken van een veel duurder materiaal dan ze nu gebruikt. Gewoon, omdat dat een mooier eindresultaat geeft. Dat kan dan niet, omdat de ketting dan te duur wordt.

Of misschien wil ze wel een cursus volgen om een nieuwe techniek te leren. Zodat ze meer variatie in haar ontwerpen kan brengen. Maar ja, dat kan ze nooit betalen als ze zulke lage prijzen blijft vragen.

En wat als er eens iemand bij haar langs komt met een speciale wens? Bijvoorbeeld een bepaalde armband van een afwijkend materiaal, vanwege een allergie. Omdat haar prijzen zo laag zijn, kan Stine niet te veel tijd aan het maken van haar sieraden besteden. Ze moet namelijk wel een aantal stuks per dag afleveren en verkopen om ervan rond te kunnen komen. Dus maatwerk zit er niet in. Hoe graag ze het ook zou willen.

Waardering

En haar klanten? Waarderen die het dat ze zoveel moeite doet om haar prijzen laag te houden?

Vast niet. Een ketting van vijftien euro belandt tussen een heleboel andere in een stoffige la. Hij wordt er af en toe gedachteloos uit geplukt in een vruchteloze poging een ietwat verwassen coltruitje op te leuken.

Een duurder sieraad wordt gekoesterd. Het doosje krijgt een mooi plekje in de kast. Het wordt zorgvuldig gecombineerd met die ene bijzondere jurk of sjaal en gedragen bij speciale gelegenheden. En elke keer als je zo’n sieraad door je handen laat glijden, draagt het de herinnering aan al die gelegenheden met zich mee.

Of misschien krijgt het wel een bestemming als speciaal cadeau. Om een heuglijke gebeurtenis te vieren of om een geliefde mee te verrassen.

Investeren

Ook voor mij was het een enorme eye-opener dat ik met hogere prijzen mijn klanten juist een dienst bewijs.

Het stelt me in staat in mezelf te investeren. Boeken te lezen. Trainingen te volgen. Bijeenkomsten te bezoeken. Zodat mijn klanten de beste en meest actuele informatie krijgen. Een keuze voor kwaliteit dus.

Ik hoef niet met een stopwatch in mijn hand te zitten als ik coach. Ik kan extra aandacht geven waar nodig. Want ik hoef mijn agenda niet compleet vol te plannen om meer dan voldoende te verdienen.

En ik werk met de allerleukste mensen. Supergemotiveerd, leergierig en bereid om echte verandering te realiseren. Veel fijner als degenen die achterover gaan zitten en denken “Komt u maar”, omdat ze toch maar een paar tientjes hebben betaald.

Een hogere prijs zorgt dus voor meer kwaliteit en meer plezier in het werk. En dat is een win-winsituatie voor mij èn mijn klanten.

Over de auteur

Maaike van Steenis

Ik leer kunstenaars en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Naast ondernemen ben ik dol op schoenen, koken, theater, Rotterdam en reizen.

Over de auteur

Chantal Overgaauw

Ik schrijf (en redigeer). Maakt niet uit wat en waarover, zolang het maar niet indruist tegen mijn humane en ecologische principes. Mijn opdrachtgevers zijn heel divers en komen uit het onderwijs, bedrijfsleven en van de overheid. Omdat ik behalve als journalist ook ben opgeleid als fotograaf, ben ik goed in beeldredactie.
Daarnaast ga ik graag met kinderen naar buiten. Kijk op http://www.kommeenaarbuitenallemaal.nl