Netwerken Ondernemen

Netwerktips voor verlegen ondernemers

Bijna alle ondernemers zijn het erover eens dat netwerken nuttig is. Het is een goede manier om nieuwe klanten te ontmoeten. Maar als je een beetje verlegen bent, kan het best ongemakkelijk zijn.

Stel je voor: je gaat langs bij een Open Coffee die in je buurt georganiseerd wordt. Je hangt je jas op. Je haalt een drankje en kijkt eens om je heen……er is niemand die je kent. Je ziet een paar groepjes mensen die druk aan het praten zijn aan statafels. Je gaat staan aan 1 van de tafels die nog leeg is, want je wilt niet zomaar inbreken in een gesprek.

Alleen blijven staan

Beetje sneu gevoel wel, zo in je eentje. Gelukkig heb je je smartphone bij je. Altijd fijn als je jezelf geen houding weet te geven. Je laat via Twitter weten waar je bent, beantwoordt een mailtje en kijkt vast hoe laat de trein terug gaat.

Ondertussen wordt het steeds drukker. Er is ook iemand bij jou aan de tafel gaan staan. Je lacht even maar weet niet zo goed wat je moet zeggen. Dus je richt je maar weer op je telefoon. De ander ziet even later verderop een bekende en loopt erop af.

Blijven praten met een bekende

Ha, daar staat David, waarmee je vorig jaar een project hebt gedaan! Gelukkig! Je loopt erop af en begint een enthousiast gesprek. David is ook alleen, en jullie zijn beiden opgelucht een bekende tegen te komen. Tijdens de rest van de borrel praat je uitvoerig bij met David. Hartstikke gezellig, maar als je naar huis gaat realiseer je je dat je (alweer!) helemaal geen nieuwe mensen hebt gesproken.

Het kan ook anders! Met een paar eenvoudige tips pak jij het een volgende keer een stuk succesvoller aan!

Tips om het anders te doen

1. Begin zodra je binnen komt

Ik vind het zelf veel makkelijker om aan de praat te raken als ik iets aan het doen ben. En dat kan zoiets simpels zijn als een jas afgeven of een theezakje uitzoeken. Doordat je samen in dezelfde situatie zit, heb je automatisch iets gemeenschappelijks. Maak dus een opmerking over de lange rij bij de garderobe of de grote keuze in theesmaakjes. Daarmee breek je het ijs. Daarna is het makkelijker om door te praten en te vragen wat iemand precies doet.

Het kan fijn zijn om vooraf een paar vragen te bedenken die je altijd kunt stellen. Bijvoorbeeld: “wat is het leukst aan jouw werk?” of “aan welke projecten werk je op dit moment?” Zo breng je diepgang aan in het gesprek en je toont interesse.

2. Ga niet aan een lege tafel staan

Je wilt mensen ontmoeten, dus zorg dat je daar de gelegenheid voor creëert. Het liefste ga je staan bij iemand die alleen aan een tafel staat. Die persoon voelt zich vast net zo ongemakkelijk als jij, en is daar dus alleen maar blij om. Geef gewoon een hand en stel jezelf voor.

3. Neem een open houding aan

Het kan natuurlijk zijn dat je vroeg bent, en toch aan een lege tafel terecht komt. Verschuil je in dat geval niet achter je telefoon en ga niet uitgebreid het programma dat je bij binnenkomst hebt gekregen bestuderen. Dan kom je over alsof je niet open staat voor contact en creëer je afstand.

4. Richt je niet uitsluitend op de mensen die je al kent

Altijd leuk om een bekende tegen te komen, maar je kwam om nieuwe contacten te leggen. Daar moet je dan wel wat voor doen. Probeer om iemand anders in jullie buurt bij het gesprek te betrekken. Als je ziet dat een bekende van je met iemand in gesprek is die jij nog niet kent, is dat natuurlijk een geweldige kans om een nieuw iemand te ontmoeten. Het is ook helemaal niet raar om na een gesprek met een bekende te zeggen “leuk je weer te hebben gezien, ik ga weer even een rondje lopen”. Die ander is er namelijk om dezelfde reden als jij.

En hoe pak jij het netwerken aan? Heb je tips voor anderen on hun verlegenheid te overwinnen? Je reactie is welkom!

Over de auteur

Maaike van Steenis

Ik leer kunstenaars en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Naast ondernemen ben ik dol op schoenen, koken, theater, Rotterdam en reizen.

2 reacties

  • Heel herkenbaar en goede tips! Wat ook kan helpen als je op een nieuwe borrel komt, is je even voorstellen aan iemand van de organisatie. Als het goed is, tonen zij interesse in jou als nieuwe bezoeker. Geef gerust aan dat je nog niemand kent. Mijn ervaring is dat ze je aan anderen voorstellen.