Promotie

Ben jij de baas van je eigen website? Check het!

Heb of beheer jij een website? Dan is het wel zo handig als je er zelf de baas over bent. Zodat jij kunt bepalen wat ermee gebeurt, wie er toegang toe heeft en wie hem voor je onderhoudt. Klinkt dat vanzelfsprekend? Dat is het niet.

Inbreken

Weet je dat ik ieder jaar in zeker vijf websites inbreek? Aangemoedigd door de eigenaar! Die is zijn wachtwoord kwijt, heeft geen toegang meer, of hij/zij heeft de site bij iemand achtergelaten die niet meer reageert. Soms is de site al gehackt, offline gehaald, of gewoon vastgelopen. Soms staat er informatie op die allang niet meer klopt. Of heeft de eigenaar ruzie gekregen met de beheerder en heeft de beheerder er verkeerde informatie opgezet. Dat komt echt voor! En soms.. gaat er gewoon iemand met je domeinnaam vandoor. Dit gebeurde met een internetadres van Heinz. Dat dit niet goed was voor hun reputatie moge duidelijk zijn. Dit soort problemen is eenvoudig te voorkomen. Dus, ben jij de baas over je website? Check het! Ik laat je hieronder zien hoe je dat doet.

Baas over je eigen naam en adres

Op het internet ben je te vinden via je domeinnaam, oftewel je domein. Hier in Nederland zal dat meestal een .nl domein zijn (jouwdomein.nl). Je domein bepaalt je mailadressen (naam@jouwdomein.nl) en je websiteadres (http://www.jouwdomein.nl). Daarom is het van belang dat het op jouw naam staat. Is dat zo? Op de site van de SIDN, http://sidn.nl, kun je dit controleren. Vul daar je domein in, ga akkoord met de voorwaarden (kruisje) en je ziet je domeininformatie. Wie staat er bij het onderdeel ‘houder’? Ben jij de houder of is je organisatie dat? Dan staat dit domein op jouw naam. Hoera!
Ben je niet de houder? Vaak is dan iemand in het verleden zo vriendelijk geweest het domein voor je te regelen en is het nooit officieel aan jou overgedragen. Je kunt dan aan de huidige houder vragen of dat alsnog geregeld kan worden. Iedere internet host heeft er formulieren voor die je kunt downloaden, invullen en opsturen. Zij doen dan de rest!

Baas in je eigen huis

De meeste internet hosts bieden een domein, websiteruimte en mail aan in één hostingabonnement. Je kunt dit abonnement zien als een huurcontract. Je huurt een huis op het internet, daar kun je je website en je mail in onderbrengen. Heb jij een eigen huurcontract, of doe je aan onderhuur? Dat kun je eenvoudig controleren: ontvang je facturen van je internet host op jouw naam? Dan is het in orde: jij bent de officiële huurder! Heb je nog geen eigen abonnement? Dan raad ik je aan er één te regelen en je site erheen te verhuizen. Het kan zijn dat je webdesigner dit geen goed idee vindt. Onderhoud is voor haar gemakkelijker als jouw site direct onder haar beheer valt. Maar ja, het is jouw site, toch? Misschien wil ze af en toe langskomen voor controle en onderhoud? Kun jij gelijk je vragen kwijt.

Baas over je eigen postbus

Nu heb je dus een eigen plek op het internet, met een eigen adres, op jouw naam. Ga er eens kijken! Als het goed is heb je inloggegevens gekregen. Heb je die niet (meer)? Dan kun je ze opvragen via de helpdesk. Doen! Het is jouw huis, dus zorg dat je de sleutels hebt. Ben je eenmaal binnen (ok, ingelogd), dan vind je daar een scherm met tools. Niet schrikken! Eigenlijk is er maar één ding echt belangrijk. Je post!

Als het goed is staat er ergens een tabblad of kopje ‘mail’. Je vindt daar je mailboxen, oftewel je digitale postbussen.  Je kunt hier je mailadressen zien, je wachtwoorden wijzigen en mailboxen weggooien of aanmaken.’ Kijk, nu ben je ook de baas over je eigen post! Mission completed!

Wat voor rampen heb jij meegemaakt met je domeinregistratie, je mail of je website? Wat deed je toen?

Over de auteur

Christien Janson

Sinds 1994 help ik mensen met alle nieuwe mogelijkheden die ICT en internet bieden. Het is lang niet zo ingewikkeld als het eruit ziet! Sinds een paar jaar specialiseer ik me in websites waar je blij van wordt. Wil je het web op met een goede site? Dan regelen we dat!

Over de auteur

Yvonne Schoolderman

Elke dag biedt nieuwe mogelijkheden, ondanks beperkingen.
Via Content Collective deel ik mijn passie voor schrijven/redigeren/content/taal met schrijvers en lezers.

Wil je mij beter leren kennen? Lees dan ook mijn blogs (en uitgebreide bio) op
http://www.Yvonneblogtmetzorg.wordpress.com