Meegemaakt

Samenwerken is een werkwoord

Een samenwerkingsverband kan veel betekenen voor je bedrijf, maar om nou te zeggen dat samenwerken vanzelf gaat… Als het goed is brengt iedereen evenveel in. Althans, dat is de bedoeling. De werkelijkheid is soms wat weerbarstiger.

Een samenwerkingsverband kan verschillende vormen hebben. Je kan samenwerken met collega’s uit dezelfde discipline, zodat je samen grotere opdrachten aan kunt nemen of elkaar opdrachten toe kunt spelen. Maar je kunt natuurlijk ook samenwerken met bedrijven die andere diensten of producten leveren, maar zich wel op dezelfde doelgroep richten.

Ik koos voor die laatste vorm en liep over van enthousiasme. Binnen een mum van tijd hadden we dertien deelnemers en de ideeën vlogen over tafel. We wilden een naam voor onze organisatie, een website, een Facebookpagina, een portfolio in boekvorm en evenementen organiseren. Dit alles moest een heleboel klanten aantrekken die ons allemaal zouden boeken.

Maar hoe bepaal je met zo’n grote groep je gezamelijk ‘gezicht’? Wat worden je steekwoorden? Een goede manier om dit uit te vinden, is het maken van mindmaps en moodboards. Wij hebben dit ook gedaan en zo de gemene deler ontdekt die voor ons allemaal belangrijk was.

Promotiemateriaal

Aan de slag! Mij leek het leuk het boek te maken. Dat was iets waar ik sowieso wat ervaring mee op wilde doen. Ik vroeg dus om beeldmateriaal en teksten en ging aan de slag. Even een ‘door schade en schande’ tussendoortip – losbladige systemen zijn toch wel erg handig bij latere wisselingen in de organisatie …

website bouwen voor samenwerkingNatuurlijk moest er ook een website komen. In de hele groep had helaas maar één persoon ervaring hiermee. Zij werkte alleen met een ander systeem dan wij wilden gebruiken. Omdat ik ook een website voor mijzelf wilde gaan bouwen en dus een cursus ging doen nam ik ook deze taak op me. Dat het toch lastiger was dan ik dacht bleek pas later …

Een Facebookpagina was zo aangemaakt. Het makkelijke hierbij is dat je iedereen die de pagina heeft geliked beheerder kan maken. Iedereen kon dus zelf een portfolioalbum aanmaken en dingen posten. Alleen in de praktijk, je snapt het al, hield ik de pagina bij.

Om een lang verhaal kort te maken (niet dat dat nog echt gaat lukken) – ik schreef de notulen, ik plande de vergaderingen, ik coördineerde alles, ik hield Pinterest bij, ik schreef blogs en zat iedereen tot vervelens toe achter hun vodden om ook een blog te schrijven. Iedereen had goede redenen om dat allemaal niet te kunnen. Drukte van het eigen bedrijf stond als nummer één bovenaan. En ik? Ik had geen tijd om mijn eigen bedrijf op te bouwen. Daar moest dus verandering in komen.

Evalueren

Pas na een paar maanden kwamen wij toe aan de vragen die we eigenlijk in het begin hadden moeten stellen:

  1. Wat verwacht jij eruit terug te krijgen?
  2. Wat ben je bereid erin te steken?
  3. Heb je extra tijd en geld om te investeren?

Dat ga jij nu natuurlijk beter doen! Stel jezelf van te voren deze vragen en zorg dat je uitkomt bij een lijstje met minimale voorwaarden. Een kleine financiële bijdrage iedere maand, twee keer per jaar een blog, inzet bij evenementen, een betere taakverdeling en vooral mee blijven denken en delen – dat werden onze voorwaarden.

En dan wordt het spannend. Gaat iedereen hiermee akkoord? Zoals verwacht stopten bij ons een aantal mensen met de samenwerking. Het bloggen bleek het grootste struikelblok. Gelukkig hebben we ook weer nieuwe leden gevonden. En de doorzetters? Wij hebben de taken wat meer verdeeld. Er is bijvoorbeeld een commissie gevormd om het komende evenement op poten te zetten en ik zit daar niet in.

En ik?

Ik weet dat ik een perfectionist ben. Ik kan dingen moeilijk aan een ander overlaten. Niet zo raar dus dat ik al het werk naar mij toe trok. Een gevalletje eigen schuld, dikke bult dus. Een mooie leerschool – loslaten! Ik ben me even meer gaan concentreren op mijn eigen bedrijf, en daar beginnen de opdrachten nu een beetje te komen. Ons samenwerkingsverband blijft dit jaar nog bestaan en dan gaan we weer evalueren.

Over de auteur

Freya Elders

Ik woon in het gezellige dorpje Warder, heerlijk aan het Markermeer. Na jaren muziekjuf voor peuters en kleuters te zijn geweest hebben hobby en beroep van plaats gewisseld. Nu is muziek mijn hobby en fotografie mijn passie en beroep. Ik oefen graag op mijn twee dochters en onze kat en kittens. Verder houd ik van lekker eten, lezen, schrijven, bloemen, frisse lucht, kampvuurtjes, goed gezelschap, een goed glas wijn en reizen.

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl