Ondernemen

De leukste kroegen van Social Media Stad

Er zijn zoveel socialmediakanalen dat je soms door de bomen het online bos niet meer ziet. Ik maak het je een beetje gemakkelijker door je mee te nemen op een socialmedia-kroegentocht.

Social media fascineert me. Door het bestuderen van de diverse socialmediaplatforms viel me op dat elk kanaal zijn eigen sfeer heeft met een eigen publiek en een eigen tone of voice. En dat is precies de reden waarom ik klanten adviseer om kanalen niet aan elkaar te koppelen. Dat wil zeggen: een tweet plaatsen op Twitter en tegelijkertijd exact dezelfde tekst (inclusief hashtags) publiceren op Facebook. Daarmee sla je de plank mis. Je kunt natuurlijk wel op beide kanalen dezelfde boodschap uitdragen. Maar verpak de boodschap dan zó dat het bij dat specifieke kanaal past.

Social Media Stad

Ik vergelijk socialmediakanalen graag met horecagelegenheden. Als je besluit om op stap te gaan, bedenk je wat je wilt gaan doen, met wie je dat gaat doen en welke gelegenheid het beste bij jouw plannen past. Bij het publiceren op een socialmediaplatform werkt het niet anders.

Om te laten zien dat elk kanaal zijn eigen sfeer heeft, leid ik je graag rond in het hart van Social Media Stad. We nemen de bekendste socialmediaplatforms onder de loep in onze digitale kroegentocht.

Facebook

Dit is het bruine café. Hier praten mensen over alledaagse dingen, maken soms flauwe grappen, doen mee aan spelletjes, ontmoeten oude bekenden, houden reünies met oud-klasgenoten en ex-collega’s, laten elkaar hun trouwfoto’s zien, showen trots hoe groot de kinderen al zijn of laten een filmpje zien van hun hond of kat die rare bokkensprongen maakt. Er wordt lekker gegeten en gedronken. Hier ervaar je die heerlijke ongedwongen typisch Hollandse gezelligheid. Het bruine café is de gehele dag door geopend maar vooral ‘s avonds en in het weekend is het druk.
Ik kan het niet helpen maar voor mij is het onlosmakelijk verbonden met een plat Amsterdams accent. Geen idee waarom.

LinkedIn

In het chique grandcafé zitten mensen aan keurig gedekte tafels. Ze gebruiken samen de lunch en combineren dat met een meeting. Er hangen kroonluchters aan het plafond, er klinkt zachte muziek op de achtergrond, de glazen fonkelen en het tafelkleed is onberispelijk wit. De mannen dragen nette pakken en de dames hebben hun sjaal, tas en hakken afgestemd op hun zakelijke outfit. De haren zijn natuurlijk opgestoken. In het grandcafé kun je ook terecht voor een congres of een lezing. Infographics en informatieve filmpjes maken de presentaties visueel aantrekkelijk. Ik kom hier regelmatig, vooral omdat ik het een prettige locatie vind om mijn netwerk te vergroten.

Twitter

Hier ligt het tempo hoog. In het drukke stadscafé kun je terecht voor een snelle hap. Je kunt hier altijd binnenlopen. Het publiek is zeer gemêleerd en er is altijd wel wat te bespreken. Dit is de ‘place to be’ als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws. Soms direct van de bron, soms via via. Een leuke plek om nieuwe contacten op te doen. Er liggen kranten op de bar en aan de muur hangen tv-schermen zodat je niets hoeft te missen. Als je het stadscafé verlaat ben je weer helemaal op de hoogte.

Instagram

De muziek staat hard. Binnen is het warm en druk. Dit is een hippe tent. Er zijn vooral veel jongeren. Ze praten niet zo veel met elkaar maar er wordt wel gedanst en gelachen. Aan de muur hangen ontzettend veel foto’s. Gemaakt door bezoekers. De foto’s vertellen wat de bezoeker belangrijk vindt. Van grappige selfies tot huizen die te koop staan. Van vakantiekiekjes tot bijzondere hobby’s. Het komt allemaal voorbij. Hier word je vrolijk van.

Pinterest

Ben je op zoek naar een trendy lunchroom? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het interieur is licht, modern en het straalt klasse uit. Dit etablissement (want dat is het!) is ook heel erg geschikt voor een high tea. Je kunt er lekker lang genieten en je raakt niet uitgekeken. Een plek om inspiratie op te doen. Wat meteen opvalt is dat hier veel vrouwen komen. Er zijn ook wel mannen, hoor, maar zij zijn duidelijk in de minderheid.
Ik kom hier graag. Soms fantaseer ik over een tropische vakantie, soms doe ik inspiratie op voor de inrichting van mijn huis. Of ik werk hier met vriendinnen aan een moodboard. In alle gevallen wordt mijn creativiteit geprikkeld.

Go for it!

Nu je dit weet kun je nog beter bepalen welk socialmediakanaal je in wilt zetten en hoe je de boodschap gaat verpakken. Eigenlijk hoef je alleen nog maar een passende outfit samen te stellen en dan ben je klaar om op stap te gaan in Social Media Stad. Have fun!

Over de auteur

Kitty Joachems

Ik ben: spontaan - nieuwsgierig - tikkeltje eigenwijs (zegt men, ik vind van niet) - echtgenote (van Paul) - moeder (1 dochter en 1 zoon) - presentatrice - redactrice - secretaresse.
In 2014 hebben Paul en ik Klemtoon Media opgericht. Wij maken content. In alle vormen, soorten en maten. Mijn passie voor PR, communicatie en Social Media komt daarbij goed van pas.

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl

1 reactie

  • Erg leuk omschreven in een ruime blik toch is het zo dat er steeds meer en meer geheime groepen komen binnen het Social media gebeuren! Dit zijn de VIP rooms oftewel het Club circuit waarin onderscheiding plaats vind. Je kan dus gaan shoppen bij welke specifieke groep jouw aandacht of product het beste ligt. Daarbij heb je zo beter controle op je Line-up. Ik hou zelf erg van instragram en vind het jammer dat wat eerst zich erg richte op fotografie er weer een overspoelend is gekomen van huis tuin en keuken kiekjes. Maar hier meld ik dus ook alleen die personen voor aan die fotografie als liefde hebben. Pintrest is mijn moodboard voor projecten. Ik ga deze ook geheim maken want hoe leuk het us om te delen zo is ook het leuk om iets voor jezelf te houden of met een kleine wederom geheime club. Al jaren maak ik gebruik van SM en vind het een heel leuk stuk! Veel succes op hakken en of gympen want soms is dat bij SM van belang door de snelheid :)