Ondernemen Spotlight

[Vraag] Wat is zo fijn aan ondernemen?

Ondernemen is vrijheid, maar soms loop je gewoon even vast. In dat geval kun je je vraag voorleggen aan Marca van den Broek. Zij beantwoordt vragen van onze lezers. 

Over Marca

Ik ben nu ruim 10 jaar werkzaam als businesscoach en trainer. In die 10 jaar heb ik vele zzp’ers mogen begeleiden bij het succesvol starten en/of uitbouwen van hun bedrijf.

De vraag van Bjorn Franke

Hallo Marca,

Vandaag kreeg ik weer eens de vraag waarom ik niet voor mijzelf begon. Het is voor mij nog nooit serieus een optie geweest. Ik vrees de onzekerheid. Wat is er zo gaaf aan zelfstandig zijn dat ik mijn schroom opzij moet zetten en voor mijzelf moet beginnen? Wat gloort er achter de horizon dat ik nog niet zie?

Bjorn

Het antwoord

Hoi Bjorn,

Dank voor je vraag! Ik denk dat de onzekerheid die je noemt voor veel mensen herkenbaar is. En het is natuurlijk niet zo dat ondernemen zaligmakend is en in loondienst werken suf. Ik ben overigens wel benieuwd waarom mensen dit op die manier aan jou vragen……

Onzekerheid is lastig

Zelf vind ik die onzekerheid soms best lastig. Je weet immers nooit echt zeker hoeveel klanten en opdrachten je binnenkrijgt. Eén van de dingen die ik heb geleerd de afgelopen jaren, is erop vertrouwen dat het weer goed komt. Want zonder vertrouwen, of optimisme, wordt het knap lastig om ondernemer te zijn. Dit vertrouwen groeit wanneer je ervaart dat na een dip vanzelf weer betere tijden aanbreken.

Wat is er leuk aan?

Als ik voor mezelf spreek: vrijheid. De vrijheid om dingen aan te pakken zoals jij dat het liefst doet. Geen baas die tegen je zegt hoe of wanneer je iets moet doen. De vrijheid om zelf je tijd in te delen, nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of om een dag vrij te nemen omdat de zon schijnt.

Wat daarnaast fijn is aan ondernemen, is de voldoening. De voldoening als je eerste klant belt, je een mooie opdracht binnenhaalt (of succesvol afrondt), je problemen creatief oplost, je zwaktes ombuigt naar sterktes.

Bovendien vind ik het leuk om mezelf steeds opnieuw uit te moeten vinden. Want je kunt niet rustig achterover leunen als je bedrijf eenmaal loopt. Soms is dat best vermoeiend, ik geef ’t onmiddellijk toe, maar ik vind die uitdaging uiteindelijk toch prettig. En de afwisseling die daar automatisch bij komt kijken ook.

Persoonlijke ontwikkeling

En last but not least: je persoonlijke ontwikkeling komt in een stroomversnelling. Je hebt immers niemand meer om je achter te verschuilen. Als iets niet loopt of fout gaat, ben jij daar verantwoordelijk voor. Het vraagt flexibiliteit, probleemoplossend vermogen, verantwoordelijkheid, de regie nemen over je eigen leven. Allemaal dingen waar je ontzettend veel van leert. Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat je niks leert als je voor een baas werkt. Maar het is wel anders.

Ondernemen iets voor jou?

Ik kan natuurlijk niet beoordelen of ondernemen iets voor jou is. Mocht je er toch over na willen denken, dan is het misschien handig om op een rijtje te zetten wat de ‘nice to haves’ en ‘must haves’ voor jou zijn. De ‘must haves’ zijn zaken die je per se terug wilt zien in je werk (voor mij zijn dat bijvoorbeeld vrijheid, verantwoordelijkheid en afwisseling). De ‘nice to haves’ zijn dingen die het leven aangenaam maken maar niet noodzakelijk zijn. Als je die rijtjes naast elkaar hebt staan, kun je kijken hoe je de ‘must haves’ in je werkend bestaan kunt integreren. Lukt dat niet in een betaalde baan? Dan is het misschien de overweging waard om voor jezelf te beginnen.

Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb!

Hartelijke groet, Marca

Ook een vraag?

Wil je jouw vraag ook aan Marca voorleggen? Vul dan onderstaand formulier in. Ga je liever een-op-een in gesprek? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

  • Wordt niet gepubliceerd

Over de auteur

Marca van den Broek

ondernemer, businesscoach, trainer, zakelijk leider, social media addict, blogger, contenteer, foodie, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola maar probeert suikervrij te leven. Meer info op www.marcavandenbroek.nl