De vrouwen

Van kantoorslaaf tot wereldwijf

Op de derde donderdag van april is het gebruikelijk om de secretaresse in de bloemetjes te zetten. Dit beroep heeft een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Van volgzame kantoorklerk via perfect gemanicuurde typiste naar initiatiefrijke zelfstandige vrouw.

Bloemetje

Secretaressedag is (natuurlijk) bedacht in Amerika. Sinds 1989 krijgen ook Nederlandse secretaresses een (zelf besteld?) bloemetje van hun baas. In datzelfde jaar behaalde ik mijn directiesecretaresse-diploma via Schoevers, één van de initiatiefnemers om secretaressedag ook in Nederland in te voeren.

Het is prima om even stil te staan bij het feit dat de secretaresse, vaak onzichtbaar op de achtergrond, de drijvende kracht is achter een goed lopend management maar het is een beetje zoals met moederdag: het is beter als je de secretaresse ook op alle andere dagen op waarde weet te schatten.

De secretaresse is een man

Het secretaressevak heeft een enorme verandering ondergaan door de jaren heen. Vroeger was het de kantoorklerk (een man!) die, met de ganzenveer in de aanslag, alle administratie deed.

Nog veel langer geleden was er de Scribent, een vertrouwenspersoon die alle correspondentie verzorgde voor de Farao. Ook in dit geval was de “secretaresse” dus een man.

Pas eind jaren ‘40 waren het de vrouwen die hun intrede deden op kantoor. Ze waren opgeleid tot typiste en hadden les gehad in stenografie. Hun functie was ondersteunend en serviceverlenend.

Ontwikkeling

Vanaf dat moment maakte de secretaresse een enorme ontwikkeling door. Ze werd management assistent of officemanager, haar rol werd complexer en steeds vaker nam ze zelf initiatieven. Voor mij betekende dat onder andere dat ik me steeds meer mocht bezig houden met de PR van het bedrijf waar ik op dat moment werkte. Daar is mijn passie voor het PR-vak ontstaan.
Met de komst van internet en social media is de rol van de secretaresse nog verder gegroeid. Ik overdrijf niet als ik zeg dat de secretaresse van nu een sterke vrouw is die de touwtjes stevig in handen houdt.

VA

Inmiddels heeft de VA haar intrede gedaan. De Virtual Assistant of virtuele managementondersteuner werkt zelfstandig en projectmatig. Ze wordt ingehuurd door  (startende) ondernemers. Ze begeleidt op afstand en neemt desgewenst werkzaamheden over.

Voorbeeldfunctie

En zo heeft de secretaresse zich ontwikkeld tot zelfstandig ondernemer. En dat is op zich al een knappe prestatie te noemen. De secretaresse voelt feilloos aan wat er nodig is om een succesvol ondernemer te zijn en ze vormt daarmee een voorbeeld voor velen.

Immers: voor elke ondernemer geldt dat het belangrijk is dat je meegaat met de tijd, open staat voor nieuwe ontwikkelingen en jezelf voortdurend verder bekwaamt in jouw vak.

De secretaresse leert ons dus een belangrijke les in het ondernemerschap. En dàt verdient een bloemetje!

Over de auteur

Kitty Joachems

Ik ben: spontaan - nieuwsgierig - tikkeltje eigenwijs (zegt men, ik vind van niet) - echtgenote (van Paul) - moeder (1 dochter en 1 zoon) - presentatrice - redactrice - secretaresse.
In 2014 hebben Paul en ik Klemtoon Media opgericht. Wij maken content. In alle vormen, soorten en maten. Mijn passie voor PR, communicatie en Social Media komt daarbij goed van pas.