Meegemaakt

Samenwerken, een goed idee?

lamp idee

Heb jij dat wel eens? Dat er “PLOP” een briljant idee in je opkomt? Of ben jij meer van het rustig laten groeien? Bij mij plopte het idee om te gaan samenwerken ineens naar boven!

Ik ben iemand die, wanneer ik eenmaal een idee heb, meteen in actie komt. Net als nu eigenlijk … na de oproep van Ondernemen op Hakken voor nieuwe bloggers. Niet denken (nou vooruit, net lang genoeg om een stukje chocola te pakken dan), maar doen! Ik heb dus meteen een proefblog geschreven. En nu lees jij het resultaat!

Het idee

samenwerken een goed idee - tekening Freya EldersZo ging het dus ook met mijn samenwerkingsverband. Ik zat in de bus naar mijn fotografieopleiding toen we voorbij gereden werden door een busje van een ‘trouwteam’. Hé, dacht ik, dat is leuk! Een team in de trouwbranche. Samenwerken lijkt me leuk. Ik had tijdens mijn opleiding al ontdekt dat ik het fotograferen van bruiloften erg leuk vond, dus daar wilde ik meer mee. Ik heb dit trouwteam even gegoogeld, maar onze stijlen sloten niet echt bij elkaar aan. Allemaal strak in pak, dat is dus echt niets voor mij. In plaats van het daarbij te laten kreeg ik het idee om, lekker eigenwijs, mijn eigen samenwerkingsverband te starten.

Toevalligheden

Zoals ik wel vaker heb meegemaakt met dit soort dingen komen op zo’n moment ineens mensen op mijn pad. Dat is natuurlijk niet zo. Die mensen zijn mijn pad waarschijnlijk al tien keer gekruist, maar nu vallen ze me ineens op! Zo zag ik dus ineens een advertentie van een zelfstandig trouwambtenaar, bij mij in de gemeente nog wel!

Ik heb contact met haar gezocht, en ondanks dat het niet de leuke jonge vrouw van het advertentieplaatje was (dank je wel stock-fotobureau) klikte het. Zo begon het balletje te rollen. Haar favoriete trouwlocatie was ook een plek waar ik graag kwam. De trouwlocatie werkte graag samen met een bepaalde cateraar. Mijn favoriete bloemiste kenden wij ook allemaal en zo groeide de groep. Best veel mensen wilden samenwerken om zo hun netwerk te vergroten.

Beeldvorming

Natuurlijk wilden wij eenheid in de groep, een gemeenschappelijke factor. Dat was best even zoeken! Maar met creativiteit en passie voor ons vak kwamen we een heel eind. De andere gemene deler ontstond eigenlijk toevallig. Hoewel, toeval bestaat niet, toch? Wij waren allemaal vrouwelijke ondernemers met kleine, persoonlijke bedrijfjes! Toen iemand dus een mannelijke juwelier voorstelde werd de arme kerel bij voorbaat afgekeurd.

De start

We gingen uiteindelijk van start met een groep van dertien vrouwen. We verzonnen een naam en bedachten hoe wij de promotie aan zouden pakken. Toen merkte ik pas wat het écht betekent, een samenwerkingsverband starten. Ineens voel je je verantwoordelijk voor nog twaalf mensen, dat moet je wel willen. Hoe het verder ging? Is samenwerken wel zo makkelijk? Aanvankelijk gaf het me bergen energie, maar na een aantal maanden vond ik toch wat hobbels op mijn pad. Wordt vervolgd …

Over de auteur

Freya Elders

Ik woon in het gezellige dorpje Warder, heerlijk aan het Markermeer. Na jaren muziekjuf voor peuters en kleuters te zijn geweest hebben hobby en beroep van plaats gewisseld. Nu is muziek mijn hobby en fotografie mijn passie en beroep. Ik oefen graag op mijn twee dochters en onze kat en kittens. Verder houd ik van lekker eten, lezen, schrijven, bloemen, frisse lucht, kampvuurtjes, goed gezelschap, een goed glas wijn en reizen.