Ondernemen

Pas op: ondernemen kan je je relatie kosten

Als ondernemer ben je jouw bedrijf. Dat is niet altijd even makkelijk te begrijpen voor je partner. Soms kan dat voor ergernissen zorgen. Bijvoorbeeld bij mijn coachee, kunstenares Jeanne.

Jeanne is gefrustreerd. Ze heeft net een pittig gesprek gehad met haar man Dieter. Over haar werk als kunstenaar. Dieter werkt zelf in het onderwijs. En omdat Jeanne nog bijna niets verdient met haar schilderijen, brengt hij het geld binnen. Een hele verantwoordelijkheid.

Hij moppert vaak op haar als ze weer eens een heel weekend weg is omdat ze met haar werk op een beurs staat. En hij thuis is met hun dochtertje Britt. Terwijl hij liever lekker met zijn drieën op pad zou gaan. Of als de hele woonkamer vol doeken staat omdat ze werk aan het uitzoeken is voor een expositie. En hij dan ook nog mag helpen opruimen. Nadat hij zelf al een dag gewerkt heeft.

Hij ziet gewoon niet hoe hard ze eigenlijk werkt. Hele dagen in haar atelier. En dan s’ avonds nog achter de laptop om exposities te regelen en persberichten te schrijven. Dan heeft ze toch helemaal geen tijd om te zorgen dat het eten op tafel staat als Dieter thuis komt? Op die momenten denkt Jeanne dat hij niet achter haar staat. Haar carrière niet serieus neemt.

Dieter daarentegen, heeft het gevoel dat hij er helemaal alleen voor staat. Hij moet voor de inkomsten zorgen. En daar komt een deel van het huishouden en de zorg voor Britt nog bij. Natuurlijk wil hij Jeanne steunen. Hij ziet ook wel hoe belangrijk haar werk voor haar is.

Moeilijk om erin te blijven geloven

Jeanne is al jaren bezig met haar onderneming, hopend op het moment dat ze wel wat gaat verdienen. Soms verkoopt ze ook wel wat, maar dat geld gaat net zo hard weer op aan materialen en andere kosten. Het schiet gewoon niet op.

Vijf jaar geleden, toen ze trouwden, hebben ze het er natuurlijk wel over gehad. Zij zou zich richten op haar werk als kunstenaar. Natuurlijk zou het even duren voor ze daar ook inkomsten uit zou halen, maar dat was geen probleem. Dieter had immers een vaste baan. Inmiddels is het anders. Ze hebben nu een kind en houden minder geld over. En het huishouden vraagt meer tijd.

Hun financiële situatie is echter nog altijd hetzelfde. Dieter wordt er wel eens moedeloos van. Hij heeft het gevoel vast te zitten. Er verandert immers niets. Waarom kan Jeanne niet een gewone baan zoeken….

Ondernemerschap is al lastig genoeg

Een partner die je niet begrijpt kan erg frustrerend zijn. Ik help Jeanne om het eens van de andere kant te bekijken. Het is voor die partner ook niet makkelijk. In elke relatie waarin twee geliefden samen leven is er een bepaalde verdeling.

Dat kan heel traditioneel; de ene partner brengt het geld binnen en de andere zorgt voor het huishouden (en eventueel kinderen). Het kan ook volledig 50-50 zijn. Of iets ertussenin. Maar als één van de twee wel werkt maar daarmee weinig geld verdient kan er wrijving ontstaan.

De ander is dan immers volledig verantwoordelijk voor de inkomsten, maar neemt vaak ook nog eens de helft van zorg en huishouden voor zijn rekening. Best goed om daar bij stil te staan. Want als je hier in alle openheid met elkaar over praat voorkom je juist dat het een struikelpunt wordt.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je carrière als ondernemer JOUW droom is. Niet die van je partner. Je kunt dus niet verwachten dat hij of zij er net zoveel voor over heeft als jij.

Niks mis met elkaar steunen

Niet alles hoeft in een relatie altijd 100% eerlijk verdeeld te zijn. Mijn vader zorgde jarenlang voor mijn invalide moeder. Dus ik weet heel goed dat gelijkwaardigheid niet altijd mogelijk is.

Wel wil ik alle ondernemers aanraden om hierover duidelijk te zijn naar hun partner toe. Wat heb je van elkaar nodig? Wat verwacht je van elkaar? En hoe lang neem je de tijd om iets op te bouwen? Het is okay voor je partner om daar grenzen aan te stellen. Bespreek dus regelmatig met elkaar of je beiden nog tevreden bent met de situatie.

En wat zijn jouw ervaringen hiermee? Zorgt het ondernemerschap wel eens voor spanningen in je relatie? En hoe ga je daarmee om?

Over de auteur

Maaike van Steenis

Ik leer kunstenaars en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Naast ondernemen ben ik dol op schoenen, koken, theater, Rotterdam en reizen.