De vrouwen

Raja Felgata: ‘Be bold. Take risks’

Journaliste, regisseur, auteur bij Querido ‘I love Mo’ en bedenker van De Kleurrijke Top 100.  Getrouwd, happy, (nog) geen kinderen

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik wilde het antwoord maken op alle top 100-lijsten in Nederland – door mijn dwarse instelling wilde ik een platform maken voor de nieuwe kleurrijke generatie Nederlanders en hun zichtbaarheid vergroten. Aangezien ik dit mis in andere top 100-lijsten, in de media en het bedrijfsleven.

Als journaliste en programmamaker heb ik nooit echt commercieel moeten denken. Nu ik met sponsors werk en inkomsten genereer middels advertenties, heb ik een omslag weten te maken naar het zakelijke aspect van de journalistiek, zonder het concept en het principe van onze top 100 uit het oog te verliezen. Daarbij, we maken de kleurrijke top 100 onafhankelijk, we hebben een redactie van ruim 15 onafhankelijke denkers en een adviescommissie.

En daarbij, het ondernemen zit in het bloed: mijn familie uit Marokko bestaat uit een paar sterke ondernemers, die vanuit het niets grote zaken hebben neergezet en zeer succesvol zijn in wat zij doen. De Felgata-clan bestaat uit go getters en geen bange mannen, dat bloed stroomt ook door mijn aderen. Als ik iets wil dan ga ik er voor en ben ik ook niet bang om fouten te maken. Daarbij vind ik het spel van onderhandelen leuk en spannend, iets waar men in het zuiden van Marokko ook heel goed in is.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Toen ik mijn allereerste grote sponsordeal rond had en een paar maanden later een lancering had van de allereerste Kleurrijke Top 100. Dat zijn momenten dat je weer weet waarom je het doet. Dat je met mensen en bedrijven in zee gaat die diversiteit net zo belangrijk vinden en je willen helpen om een statement te blijven maken. Zolang wij in Nederland nog in wij en zij termen denken en handelen, zolang kleur nog steeds een issue is op de arbeidsmarkt en racisme hoogtij viert, blijven wij deze top 100 maken. Om de zichtbaarheid te vergroten van de nieuwe leiders, de mensen die nu het verschil maken en invloed hebben en niet zozeer rijk zijn of een bepaalde positie bij een bedrijf.

Nog een gaaf moment: RTL4 topman Erland Galjaard, die in zijn column het volgende zegt over ons.

‘Lekker belangrijk wie 400 miljoen of meer heeft, zes Ferrari’s in verschillende kleuren, of een buitenhuis op een rots in, pak hem beet, Griekenland. Vervelend ook voor deze gefortuneerden, en best gevaarlijk, zo bleek onlangs. Alhoewel sommigen zelf bellen als ze vinden dat hun vermogen te laag is ingeschat. Is dat nou om je rot te lachen dan wel om verdrietig van te worden? Nee, dan de kleurrijke Top 100. Daar wordt een mens vrolijk van. De positiviteit en hoop stralen er vanaf. Wauw. De gedachten en de lijst zijn wat mij betreft van een veel groter kaliber dan de Quote 500. Hier gaat het juist over onvermogen. Onvermogen van ons mensen om zich te verdiepen in andere culturen, gewoontes, uiterlijkheden. Het onvermogen van een samenleving of onderdelen daarvan om elkaar als gelijke te zien en behandelen.’

 

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Soms is kritiek lastig. Maar ook dat heb ik geleerd om te incasseren. Ik heb geaccepteerd dat we in een cynisch land leven en dat kritiek leveren op anderen een tweede natuur is. Ik besef dat wij niet iedereen kunnen pleasen met onze filosofie, maar we geloven er wel in. Dus als mensen iets schrijven, denken of doen, dan is dat niet mijn verantwoordelijkheid, ik kies ervoor om samen met mijn team op een positieve manier in onze samenleving te staan en naar de kracht te kijken, in plaats van ideeën neerhalen omdat ik ze niet ken, onderstreep of heb bedacht. Ik geloof in respect en elkaar in elkaars waarde laten. Dat mensen een mening hebben over je, dat is part of the process. Van zwemmen tegen de stroom in krijg je sterke armen.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Durf hoog in te zetten, zeg duidelijk en concreet wat je wil en nodig hebt. Dit heeft mij altijd geholpen, het is de snelste manier om erachter te komen of je iets voor elkaar krijgt.

Vraag om hulp van mensen met meer ervaring dan jij en omring je met kritische denkers. Zal soms vervelend zijn, maar het is nodig als je wilt groeien als bedrijf en/of concept. Het houdt je scherp.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Be bold. Take risks –

Ivanka Trump

Hier vind je Raja Felgata

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.