De vrouwen

Anke van Donkersgoed: ‘Know that it is you who will get you where you want to go, no one else.’

Mijn naam is Anke van Donkersgoed, 27 jaar oud, ik woon in Amsterdam en ben fan van gekke dingen doen, nieuwe mensen ontmoeten en het leven ontdekken met alle ups en downs. Ik hou van knetterende en spetterende momenten beleven samen met andere mensen die ook een avontuurlijke houding hebben.

Ik ben mede-oprichter van Stichting Breekjaar, een jaar voor jongeren die na de middelbare school niet weten wat ze willen. Binnen Breekjaar verbinden we jongeren met elkaar, geven we ze tools en dagen we ze uit om zichzelf en de wereld te ontdekken vanuit hun persoonlijke drijfveren. We zetten ze aan om te ontdekken, kiezen en ondernemen vanuit hun hart.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik ben gaan ondernemen omdat ik zelf totaal ben vastgelopen in het ‘gewone’ werkende bestaan. Toen ik mijn bachelorstudie Communicatie-en Informatiewetenschappen had afgerond (de meest brede studie die ik kon vinden, aangezien ik niet wist wat ik moet kiezen) op mijn 22e, ben ik gaan werken om er in de praktijk achter te komen wat bij me zou passen.

Na acht maanden kantoorwerk – met vele overuren als tekstschrijver, klantenservice-dame, projectleider en manusje-van-alles op de werkvloer – viel ik op weg van het koffiezetapparaat naar mijn bureau in een dag ineens flauw. Ik snapte niet wat er gebeurde. Meerdere onderzoeken later bleek dat er niet veel lichamelijk mis was met mij. Maar, ‘vertel eens, hoe ziet je leven er eigenlijk uit?’ vroeg de huisarts me toen. Dat was het startsignaal voor een nieuw pad voor mij; een pad waarin ik er achter kwam dat ik mijn energie aan het verkwisten was door werk te doen waar ik geen zin in had, voor mensen die me niet boeiden, op een manier waar ik niet achter stond.

Ik startte het pad van zelfontwikkeling; ging naar retraites in de natuur, bezocht kloosterweekenden, trok maandenlang in mijn eentje door India, deed cursussen, las boeken, schreef en praatte met veel verschillende mensen over het leven en wat ik tegen kwam. Ik ontdekte in hoog tempo wie ik was en wat ik wilde. En onderweg kwam ik er achter dat ik het hele proces van uitvinden wie ik ben en wat het leven is, het meest prachtige proces van allemaal vind!

In de zomer na mijn ‘val’ kwam ik Patrique Zaman tegen, inmiddels mijn beste vriend en mede-oprichter van Breekjaar, die me vertelde; ‘hé, wat een toffe ontdekkingstocht maak jij mee, eigenlijk zouden alle jonge mensen in Nederland zoiets moeten doormaken. Ik heb een idee en het heet ‘Breekjaar’; een jaar voor alle jongeren in Nederland die niet weten wat ze willen, om dat eerst eens uit te gaan vinden.’

Mijn hart sloeg over en ik stond direct in vuur en vlam. Ik heb Patrique niet meer uit het oog verloren en 1,5 jaar later zijn we gestart met bouwen. Nu, nog eens 1,5 jaar later, staat Breekjaar in Utrecht en Amsterdam met een team van 17 briljante mensen, waar al zo’n 140 jongeren door onze programma’s heen zijn gegaan.

En dit is waarom ik ben gaan ondernemen; omdat ik van binnen ontdekte wie ik was en voelde dat ik een verschil kon maken; niet omdat ik alles al kon, maar juist door het lef te hebben onderweg te ontdekken wie ik ben en wat ik kan, en dat te delen met anderen. Ik wil samen iets bouwen dat echt een verschil maakt in de wereld. Samen verbonden zijn om onze mooiste dromen en diepste wensen waarheid te laten worden. Ik ben gaan ondernemen om ten volste mijn potentie te benutten!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Wauw, er zijn zoveel gave momenten geweest. Lastig om te kiezen. Ik denk dat het gaafste moment het moment is geweest dat we na negen maanden keihard werken, Breekjaar officieel startten. We keken terug op een heftige periode waarin ik een groep van 12 vrijwilligers aanstuurde, we met crowdfunding 110 mensen vonden die samen 15.000 euro hadden geïnvesteerd, we 27 jongeren bij elkaar hadden gebracht die de Pioniers wilden zijn van het allereerste Breekjaar, we daarmee net een grandioos start-kamp hadden gehad, en het team vol motivatie klaar stond om een briljant jaar neer te zetten.

Op deze avond kwamen mijn ouders, vrienden, fans van Breekjaar, investeerders, deelnemers, coaches, ouders, media, broertjes, zusjes, een hele grote zaal vol met mensen bij elkaar om dit moment te vieren. Ik mocht de avond openen en ontving zo’n ongelooflijk, daverend, eindeloos durend applaus…. ik werd uit m’n sokken geblazen van trots en dankbaarheid…. het was gewoon gelukt! Breekjaar bestond en dit was pas het begin…

Ik vertelde de zaal over hoe de meest risicovolle momenten van een raket die het heelal in gaat, in de eerste twee minuten van de lift-off zijn.. daarna gaat de raket steeds hoger en hoger, steeds moeitelozer vliegt hij het heelal in. Maar de eerste momenten, loskomen van de grond, de zwaartekracht trotseren.. daar moet je voorbij. En dat was ons gelukt. Een fenomenaal moment voor mij als ondernemer.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Mijn moeilijkste momenten als ondernemer zijn de momenten geweest waarin ik moest loslaten. Waar ik in het eerste jaar ondernemen alles nog in zicht kon houden en overal een vinger in de pap had, moest ik halverwege het eerste programma toch echt concluderen dat dat niet meer vol te houden was. En ook niet mijn wens was. Mijn diepste wens is om zelf misbaar te zijn, waardoor ik mijn eigen vrijheid behoud, maar tegelijkertijd is het ‘ego’ deel in mij, juist ook op zoek naar erkenning en wilde bewijzen wat ze waard was.

Halverwege het eerste jaar was ik op een gegeven moment echt een beetje op. Ik gaf aan binnen het team dat ik even rust nodig had en dat werd gehoord. Aan het einde van de dag werd ik uitgezwaaid door mijn team; doeiiiii, veel plezier, tot over zes weken! En ik werd zo, hup, op vakantie gestuurd! Ga jij maar even uitrusten, hard genoeg gewerkt. Haha wow, dat was wel even slikken. Slikken van blijdschap en ook omdat ik het echt wel even spannend vond om alles los te laten. Ik boekte een ticket naar India en heb daar vijf weken alle tijd voor mezelf gehad om bij te komen. Een heerlijke tijd met wederom veel ups en downs en reflectie voor mezelf. Bij terugkomst kreeg ik het grootste cadeau ooit; de bevestiging dat ik echt los kon laten, want alles liep gesmeerd, ook zonder mij.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Andere ondernemers zou ik willen adviseren om dicht bij zichzelf en hun eigen intuïtie te blijven. Er liggen altijd mogelijkheden, kansen, gevaren, risico’s, plannen, dromen, visioenen, nieuwe ideeën op de loer die je uit het ‘hier en nu’ kunnen halen. Dat is ontzettend waardevol, want zonder al het bovenstaande kom je ook niet vooruit, maar op het moment dat je gekozen hebt voor je droom, je doel concreet hebt gemaakt en weet wat je wilt; laat je dan niet meer afleiden door mogelijke scenario’s of duizenden keuzes.

Blijf dicht bij jezelf, vertrouw op je gevoel en blijf steady stappen zetten vanuit je innerlijke kompas. Jij weet van binnen al welke koers er gevaren dient te worden. Blijf open en kwetsbaar communiceren over wat je van binnen ervaart en wat je visie is. Blijf verbonden met de mensen waarmee je samenwerkt op een persoonlijke manier. In feite zijn we gewoon mensen met een hart en ziel die zich verbinden met elkaar en daarmee ‘organisaties’ vormen.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

“Accept responsibility for you life. Know that it is you who will get you where you want to go, no one else.” – Les Brown

Hier vind je Anke van Donkersgoed

Twitter

Website

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.