Ondernemen

Zorgverzekeraar spaart consument niet: opnieuw premieverhoging

Het is geen verrassing, de grote zorgverzekeraars verhogen de premies voor 2015. Polissen waarbij de verzekerde veel eigen vrijheid over de zorgkeuze behoudt, worden vooral duurder.

Minister Schippers gaf in september al aan dat zij rekent op een stijging van de gemiddelde zorgpremie. Het basispakket wordt uitgebreid met wijkverpleging, de premie in 2014 viel lager uit dan geraamd en dat betekent dat de premie in 2015 stijgt. Nu zorgverzekeraar Menzis dinsdag de prijzen van zijn basis- en aanvullende verzekeringen heeft aangekondigd, zijn de premies van de vier grootste zorgverzekeraars bekend voor het komend jaar. Een goede indicatie voor de overige verzekeraars.

Natura- of restitutiepolis

De goedkoopste polis is telkens de natura, hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van door de zorgverzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Bij de duurste, de restitutiepolis, kunnen verzekerden overal terecht en krijgen ze de zorg vergoed. Ook als hun verzekeraar geen contract heeft met de zorgaanbieder.

Basispremie 2 tot 14 euro duurder per maand

Hieronder volgt een overzicht van de goedkoopste en duurste basispremies van de grootste verzekeraars, uitgaande van het verplichte eigen risico van 375 euro:

  • Menzis: de goedkoopste polis bij Menzis (BudgetBewust) gaat in 2015 90,75 euro per maand kosten. Dat was vorig jaar 86,50 euro. De prijs van de duurste basispremie wordt verhoogd van 99,50 naar 108,25 per maand.
  • Zilveren Kruis: de goedkoopste basispremie is 89,95 euro per maand. Vorig jaar was dat 87,50 euro. De duurste basispremie is 106,25 euro per maand. Vorig jaar was dat 102,45 euro.
  • VGZ: de goedkoopste basispremie is 97,95 euro per maand. Dat is 6 euro meer dan de goedkoopste basispremie dit jaar. De duurste kost komend jaar 113,95 euro per maand, 14 euro meer dan nu.
  • CZ: de goedkoopste basispremie is 97 euro per maand. In 2014 was dat 92,55 euro. De duurste premie is 106 euro per maand, bij een verplicht eigen risico van 375 euro. Vorig jaar was dat 101,20 euro.

Premieverhogingen forse aanslag voor consument

Directeur Ruud Martens van Independer: “De forse premieverhogingen betekenen een flinke aanslag op de portemonnee van de consument. De verhogingen spelen in op een trend die al langer gaande is; prijsverschillen tussen de verschillende type polissen worden steeds groter.” De Consumentenbond vindt dat de premies moeten dalen, omdat de behaalde winst over 2013 en de hoge reserves terug moeten vloeien naar de klant. Een woordvoerder noemt het teleurstellend dat de premies niet gedaald zijn.

Klanten van kleine zorgverzekeraar DSW gaan niet meer premie betalen, dat maakten zij in september al bekend. De premie blijft gehandhaafd op 95 euro per maand. Al eerder deze maand werd bekend dat de tandartstarieven in 2015 dalen.

Bron: Z24

Over de auteur

Fleur Been

Chef Eindredactie Content Collective/ Ondernemer/ Interim management/ Verandermanagement / Organisatieontwikkeling/ Cultuurontwikkeling/ Strategie / Social/ Co-creator / Bruggenbouwer/ Initiator Open Coffee/ Veelzijdig/ Dare to be

Te vinden op Twitter en Facebook