Netwerken Spotlight

Netwerken is een feest!

Met z’n allen netwerken we wat af. LinkedIn, Facebook, Twitter, we volgen, liken, posten en delen. Maar wat is het leuk om elkaar ook in het eggie te zien! Zoals op tl;dr2014 op 14 november. Hier wat netwerktips om meer uit die ene avond te halen dan leuke herinneringen, vermoeide voeten en een kater.

De voorpret

Heb jij al gekeken wie er die avond komen? Je bent niet de enige! You are being watched! Zorg er daarom voor dat je online content op orde is – iets wat je eigenlijk altijd zou moeten doen – om je irl presentatie positief te ondersteunen. En doe een beetje research zodat je weet op wie je in Utrecht je pijlen moet richten.

Vergeet niet alle social mediakanalen onder handen te nemen. Laat jij zien wie je werkelijk bent of waar je voor staat? Laat ook weten dat je op het feest der feesten aanwezig zult zijn. Bijvoorbeeld door onze tweets te delen. Schroom niet om alvast een berichtje te sturen naar iemand die je graag wilt ontmoeten op het feest. ‘Wat trek jij aan?’ En ‘Heb jij al een ijzersterke content marketingcase ingestuurd?’ zijn goede openingszinnen. En misschien kun je online alvast linken?

Moment suprême

Een goede voorbereiding is het halve werk. Natuurlijk zorg je voor een smashing presentatie. Kijk hier voor wat ideeën voor hoofd, handen, voeten en lijf.

Geheugensteun

Onthoud de namen en gezichten die je online tegenkwam. Bookmark de profielen van de mensen die je graag wilt ontmoeten zodat je nog snel even kunt checken of je de juiste persoon aanspreekt. Maar sta vooral ook open voor spontane ontmoetingen, het is een feest, geen netwerkborrel!

Door te profielen te bewaren is het, vooral voor de wat minder assertieven onder ons, gemakkelijker om een gesprek aan te knopen. Een borrel wil ook nog weleens helpen, maar….

Free_images_DJ_klein

Dubbele tong

Denk als een lady of een gentleman (het is Bling Bling hè) altijd, maar dan ook always en ever om je decorum. Je hebt een (online) imago te verliezen. Praten met dubbele tong, kotsend op de dansvloer of gestrekt in de gang is niet charmant. Denk na voordat je nog die ene ‘laatste’ Mojito neemt. Als je dubbel ziet, zwabbert en een kurkdroge mond hebt, is het eigenlijk al te laat.

Kaartjes

Ontvang je visitekaartjes? Ik schrijf altijd op de achterkant in een paar steekwoorden waarover het gesprek ging. Vaak genoeg kwam ik thuis met een stapel kaartjes en wist ik niet meer precies wie het was. Je kunt natuurlijk altijd websites en profielen nagaan, maar het is ook leuk nog te weten hoe het contact is verlopen en welke afspraken je eventueel hebt gemaakt. Voer de kaartjes na het feest meteen in, want anders verdwijnen ze in een la.

Je afwezige netwerk

Is een deel van je netwerk niet aanwezig op dit superfeest? Laat ze toch meegenieten door te delen via Twitter of Instagram. Zo zijn ze er toch een beetje bij.

Nazorg

Na het feest zorg je natuurlijk als een echte webbie voor een zorgvuldige webcare. Je linkt met degenen met wie het klikte of stuurt een berichtje waarbij je refereert aan het feest. Houd het contact warm! Maar refereer liever niet aan dronken momenten of andere bloopers. Toen grappig, achteraf soms minder.

Wat is jouw supertip voor netwerken? Deel hem met ons!

Over de auteur

Chantal Overgaauw

Ik schrijf (en redigeer). Maakt niet uit wat en waarover, zolang het maar niet indruist tegen mijn humane en ecologische principes. Mijn opdrachtgevers zijn heel divers en komen uit het onderwijs, bedrijfsleven en van de overheid. Omdat ik behalve als journalist ook ben opgeleid als fotograaf, ben ik goed in beeldredactie.
Daarnaast ga ik graag met kinderen naar buiten. Kijk op http://www.kommeenaarbuitenallemaal.nl