Inzichten Spotlight

Ondernemen is net reizen

De vakantie is voorbij. Om mij heen zie ik mooie zongebruinde mensen die met een gelukzalig gevoel terugdenken aan de fijne vakantie. Helaas, back to business en wachten tot volgend jaar. Maar wat fijn dat jouw reis gewoon verder gaat!

Als ondernemer ben je elke dag op reis. En nee ik bedoel niet het reizen tussen huis en werklocatie, ik bedoel de reis van (persoonlijke) groei. Net zoals jij op reis ook groeit.

Reis naar Thailand

Vorig jaar maart ben ik voor het eerst alleen gaan backpacken buiten Europa. De eerste keer alleen buiten Europa, de eerste keer alleen backpacken en de eerste keer alleen zo’n gave reis. Vanaf het moment dat het idee ontstond, wist ik dat dit een fantastische, gave en vooral persoonlijke reis zou worden die ik graag wilde maken. En tot op de dag van vandaag heb ik nog dagelijks plezier van mijn ervaringen van toen.

Ondernemen is net reizen 840 x 400

Angsten overwinnen

De Lonely Planet was gekocht, de must see’s waren bepaald en via kennissen kreeg ik tips over de do’s and don’ts. Mijn globale planning was gemaakt en mijn vage idee werd concreet. En daarmee ook mijn angsten. Vliegangst. Angst om ziek te worden. En de angst voor het onbekende. Nog voordat mijn fysieke reis was begonnen, had ik deze angsten al overwonnen.

Met slaaptabletjes zat ik in het vliegtuig. Ik had een briefje waarop, in het Thais stond, dat ik allergisch ben voor knoflook. En de angst voor het onbekende werd mijn grote uitdaging. Angsten? Zo eng zijn jullie niet!

Van Thailand naar zelfstandig ondernemer

Toen ik dat eenmaal had ervaren, voelde ik zo’n enorme vrijheid, zo’n kracht en was ik zo trots op mezelf. Tijdens mijn reis is het idee om mijn eigen bedrijf op te zetten verder gegroeid. De dag nadat ik terug kwam, ben ik direct naar de Kamer van Koophandel gegaan om me in te schrijven als ondernemer. Als ik deze reis alleen kon maken, dan kon ik de stap om ondernemer te worden ook wel aan. Dat was het begin van Backhuijs Communicatie!

Inspirerende mensen

Ook als ondernemer ontmoet ik elke dag inspirerende mensen. Mensen met wie ik wil samenwerken, mensen die mij inspireren of mensen die net als ik op zoek zijn naar hun eigen Lonely Planet. Al noem ik het nu als ondernemer liever managementboeken, webinars of lezingen.

Nieuwe dingen doen

Ik doe veel nieuwe dingen, denk aan een training geven over succesvol netwerken, webteksten schrijven voor klanten netwerkbijeenkomsten gaan of bloggen voor Ondernemen op Hakken. Want ja ook dat is nieuw voor mij.

Vrijheid

Net als in Thailand ervaar ik een enorm gevoel van vrijheid. Juist omdat ik die dingen kan doen die ik leuk vind en waar ik goed in ben. Dat maakt mij blij en dat geeft mij het gevoel dat ik groei. En doordat ik groei, gaat mijn reis verder, want ondernemen is net reizen!

Over de auteur

Marleen Backhuijs