De vrouwen

Kiki Jaspers: ‘Laat zien wie jij bent!’

Ik ben Kiki Jaspers en ben in 2012 gestart met mijn bedrijf Fotografie Kiki.  Mijn missie is om ondernemers er van bewust te maken dat ze zelf de belangrijkste onderscheidende factor van hun bedrijf zijn. Stap uit je comfortzone en ga in die spotlights staan. Maak jezelf zichtbaar en laat zien wie jij bent!

Waarom ben je gaan ondernemen?

Voordat ik voor mezelf begon heb ik erg leuke en leerzame functies gehad. Ik zat vaak vol ideeën om werkprocessen te verbeteren en efficiënter te maken. Wel merkte ik al gauw dat mijn leidinggevenden daar niet op zaten te wachten. Er werd vooral verwacht dat ik gewoon mijn werk deed en niet teveel mee zou denken. Wat voor mij weer frustrerend en demotiverend werkte.

Toen ik destijds naast mijn baan de vakopleiding Fotografie volgde, werd het voor mij steeds duidelijker dat ik daar iets mee wilde doen. Toen mijn diploma binnen was en ik op mijn werk niet de mogelijkheid had om een dag minder te gaan werken heb ik direct mijn contract opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen.

Best een hele stap, een sprong in het diepe en keihard werken… maar het was de beste beslissing ooit!

 

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Oh zo veel!  Ik vind het prachtig om te zien dat mensen ontspannen en er plezier in krijgen als ze voor mijn lens staan. Dat ik met mijn werk mensen kan laten zien dat iedereen mooi en uniek is geeft mij een heel goed gevoel. Mijn missie is dan ook: Laat zien wie jij bent!

Dat ik tot Starter van het Jaar 2012 ben uitgeroepen en hiermee voor mezelf de bevestiging kreeg dat ik op de juiste weg zat. Dat ik gaandeweg meer focus heb gevonden en een keuze heb durven maken voor wat het beste bij mij past: ondernemers bewust maken dat zij zelf de belangrijkste onderscheidende factor van het bedrijf zijn. En dat ik zie dat ook steeds meer grote bedrijven het belang in zien van persoonlijke marketing, dat iedere medewerker een visitekaartje is voor het bedrijf en dat podium verdient.

Dat ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Zoveel nieuwe dingen heb mogen doen, zoveel mensen blij heb mogen maken met mijn werk. Ja dat is de grootste winst die er voor mij is.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Het opnieuw vinden van balans was voor mij één van de moeilijkste dingen. Vanaf het begin dat ik voor mezelf ben begonnen had ik het ontzettend druk met opdrachten. Ik wilde er zo graag een succes van maken dat mijn focus voornamelijk op mijn werk lag.

Toen ik merkte dat ik mezelf hierin aan het verliezen was heb ik hulp gezocht bij mensen die mij konden leren hoe ik dingen anders kon aanpakken. Met behulp van een coach heb ik geleerd om structuur aan te brengen in mijn dag, om een dag niet helemaal vol te plannen en rekening te houden met onverwachte zaken en om vooral goed voor mezelf te zorgen en af te schakelen door mijn aandacht ook aan andere dingen te geven.

Particulieren waren in mijn eerste jaar de grootste doelgroep. Toch merkte ik steeds vaker dat grotere projecten, waarbij ik concepten kon bedenken en uitvoeren, me veel meer energie opleverde. Uiteindelijk heb ik een rigoreuze beslissing genomen: ik neem geen particuliere opdrachten meer aan en focus me volledig op de zakelijke markt. Wat ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt!

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Volg je hart. Doe wat voor jou goed voelt. Dat is een belangrijke les voor mij geweest.

Daarnaast is het belangrijk om te blijven sparren met mensen. Een coach die gespecialiseerd is in jouw vakgebied kan heel goed helpen om bewuste keuzes te maken. Iemand die je een spiegel voorhoudt, je scherp houdt en met je meedenkt over alle mogelijkheden is onmisbaar als je wilt blijven groeien.

Daarnaast is het allerbelangrijkste dat je in jezelf blijft geloven. Denk groot! Je kunt zoveel meer dan je zelf vaak denkt. Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden en stap uit je comfortzone: Laat zien wie jij bent!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Laat zien wie jij bent!

Hier vind je Kiki Jaspers

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.