De vrouwen

Annelies Verhelst: “Ik geloof niet in quotes. Ik geloof echter wel in passie”

Mijn naam is dus Annelies Verhelst. In de basis bezig met 100 dingen tegelijk. Dat probeer ik zo nu en dan terug te brengen tot een soort van te beheersen aantal, maar dat gaat met vallen en opstaan. Mentaal stilzitten is niet mijn ding (op de bank een serie kijken of boek lezen daarentegen gaat me prima af). Ik ben single op het moment van schrijven, woon in Haarlem, heb een vaste baan bij een toffe uitgeverij in Amsterdam en uit bouwjaar 1986.

En toch sta ik op deze website, dus dat ondernemen dan? Al sinds jaar en dag ben ik bezig met teksten. Ik sta dan ook ingeschreven bij de KVK met mijn bedrijf Insperidé en heb tijdenlang naast mijn banen ook gefreelancet als copywriter. En voor zo ver mijn tijd dat toelaat pak ik nog wel eens stiekem een klusje op. Maar waarom ik echt hier sta is omdat ik naast mijn werk een aantal blogs heb. Niet afgekeken van Xaviera, maar een voorbeeld is ze wel ;-). Mijn doel: een blogimperium opzetten.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik ben gaan ondernemen tijdens mijn studie Bedrijfskundige Informatica. Eerst als PHP’er ten behoeve van wat lichte functionaliteit in websites, later als copywriter, dat lag me toch stukken beter. Dat deed ik overigens naast mijn banen die ik na mijn studie kreeg, soort van latente behoefte aan ontwikkeling in de breedte gok ik. Komt bij: In 2004, nog voor ik überhaupt ging studeren had ik al mijn blog Anneliesje.nl. Jarenlang gewoon een beetje mijn eigen stekkie geweest, tot in 2011 de eerste gastblogger zich aandiende en daarna was het hek van de dam.

Toen ik gadgets ging reviewen op dat blog ging het hard en in september 2013 hebben de gadgets een eigen blog gekregen op intogadgets.nl en in december 2013 (nog maar pas dus) kregen ook de blogs van alle andere bloggers die nog overbleven een eigen stekkie, op verrassendgenoeg.nl. En ineens besefte ik dat ik al een poosje dik 20 bloggers aan het aansturen was en dat het einde nog lang niet in zicht was.

 

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Op zich gave momenten genoeg, maar het mooiste was dat mijn eerste boek Schrijven voor het web en sociale media (samen met Victor Peters geschreven) in 2e druk ging. Was ik vergeten, maar ergens in de drukte heb ik een boek geschreven (en later nog 1, daarover hieronder meer). Het is een waardering voor iets waar ik goed in ben, namelijk schrijven en adviseren daarover. In dit geval de hele boel gebundeld. Ze gebruiken het boek op hogescholen en dat is ook best gaaf om te beseffen eigenlijk.

En stiekem was het supergaaf toen ik gevraagd werd door een mooi televisiemerk om op hun kosten mee te gaan naar de IFA in Berlijn in 2013. Ik als blogger! En daar mocht ik samen met anderen een vrij exclusief concert van Armin van Buuren bijwonen, vooraan, eerste rij, op een prachtige locatie. Ik kan daar best een poosje van stuiteren.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

In 2011, na het uitbrengen van mijn eerste boek, bedacht ik in mijn naïviteit dat een tweede boek ook wel leuk zou zijn. Onderwerpen bedacht, naar een uitgever gestuurd en één onderwerp ervan vonden ze top, dus ik aan de slag. Helaas was het dit keer iets te veel hooi op mijn vork. In 2012 behoorlijk wat maanden tegen een burn-out aan zitten werken, wegens allerlei andere omstandigheden die nog wel drie kantjes kosten om uit te leggen…Daar doorheen komen en beseffen dat mijn rust echt veel belangrijker is dan alle gave dingen die je kunt doen, was echt ontzettend moeilijk.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Doe wat je leuk vindt! In mijn geval is dat erg veel. Daarom daarbij: breng toch een focus aan, besef wat voor jou het allerbelangrijkste is en hou dat in het oog. Je rust, gezondheid, happiness, gaan wat mij betreft voor alles. Maak het niet te zwaar voor jezelf.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Ik geloof niet in quotes.
Ik geloof echter wel in passie, als je doet waar je passie ligt volgt succes vanzelf.
Tof filmpje daarover trouwens:

Hier vind je Annelies Verhelst

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.