De vrouwen

Monique Meuldijk

Ik ben Monique Meuldijk, 33 jaar en sinds september 2012 eigenaresse van kookwinkel én webshop La Mesa Koken & Tafelen in Den Haag.

Waarom ben je gaan ondernemen?

De drang om te gaan ondernemen is ongeveer 2,5 jaar vóór de opening van de winkel begonnen. Ik werkte toen al 7 jaar fulltime als accountmanager in een corporate omgeving. Een erg leuke baan waar ik nu nog de vruchten van pluk maar na 7 jaar was ik toe aan iets anders. Mijn webshop lamesa.nl bestond toen al maar was uitsluitend hobbymatig. Daarnaast stond ik ook op verschillende fairs en beurzen met mijn producten. Een erg leuke tijd en daar is voor mij het hele avontuur begonnen. Ik zat overdag in de verkoop van producten en diensten maar directe verkoop van mijn eigen producten gaf mij zo’n kick dat ik toen echt plannen ben gaan maken om voor mijzelf te beginnen.

Daarnaast wilde ik zelf mijn eigen beslissingen kunnen maken zonder dat daar weer vier verschillende mensen/lagen naar moesten kijken. De vrijheid om te doen en laten wat je wilt, is uiteindelijk mijn reden om te ondernemen.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Mijn gaafste moment is toch echt de opening geweest in september 2012. Het was enorm druk en met vrienden, familie en buurtbewoners en het leukste waren toch wel de reacties. “Wát een mooie winkel!”, en “wat een verrijking voor de straat” en ga zo maar door. Toch krijg ik nog elke dag een kick van het feit dat iemand blij mijn (online) winkel verlaat of dat iemand nog even zijn hoofd om de hoek van de deur steekt en zegt “we zijn helemaal blij met onze pan, bedankt voor je advies!” Dat soort ervaringen maken de minder leuke momenten een stuk makkelijker.

monique1

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Ik mag denk ik van geluk spreken dat ik (nog) niet veel moeilijke momenten heb meegemaakt. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat alles van een leien dakje gaat. In het steeds veranderende retail-landschap is het een behoorlijke uitdaging om de consument steeds weer te verleiden. Wat het ene moment goed verkoopt, kan morgen totaal stilvallen. De continue strijd om de klant vind ik heel leuk en uitdagend maar soms ook dodelijke vermoeiend. Ben ik nog steeds op goede weg? Moet ik afscheid nemen van productgroepen? Hoe zorg ik ervoor dat ik groei in de recessie. Hoe zit het met mijn cashflow? Enz. enz. Ik denk dat iedere ondernemer wel stoeit met dit soort vragen. Soms leuk maar soms ook broodnodig om het te overleven.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Als je hebt gekozen voor het ondernemerschap ga er dan ook 120% voor maar houd je hoofd er wel continu bij. Laat je niet verleiden tot onnodige inkopen of investeringen. Zorg dat je op iedere moment weet hoe je bedrijf ervoor staat. Blijf bij je initiële idee maar wees wel flexibel genoeg om daar gedurende de weg aanpassingen in te maken. Zo heb ik in de korte tijd dat ik bezig ben, al afscheid genomen van een aantal leveranciers (en productgroepen) waarvan ik voor de start echt van overtuigd was dat ik daar jaren zaken mee zou blijven doen.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Ik heb niet echt één gezegde dat mij typeert of inspireert maar we hadden het laatst thuis over een gedicht van Jacob Cats dat wel erg veel weerklank vond bij twee ondernemers in één huis ;-)

Als je denkt “ik ben verslagen”,
is de nederlaag een feit.
Als je denkt “ik zal niet versagen”,
win je op den duur de strijd.

Als je denkt “ik kan het niet halen”,
is de tegenslag op til.
Want het overslaan der schalen,
hangt voornamelijk af van wil.

Moedelozen gaan ten onder,
door hun twijfel, door hun vrees.
Vechters winnen door een wonder,
telkens weer de zwaarste race.

Denk “ik kan het”, dan gaat het,
iedereen vindt bij wilskracht baat
en in zaken wint de daad het,
van het nutteloos gepraat.

Als je jammert “ik ben zwakker”,
dan mijn grootste concurrent,
blijf je levenslang die stakker,
die je ongetwijfeld bent.

Niet de Goliaths of de rijken,
tellen in dit kamp voor zes.
Maar de fermen die niet wijken,
hebben vroeg of laat succes.

Hier vind je Monique Meuldijk

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.