De vrouwen

Malinca Verwiel: “De hele wereld is gek, behalve jij.”

[twocol_one]

Ja lieve mensen, ik heb twee bedrijven, een toekomstig landgoed, een supportif vriend, een prachtige labrador, een poes en vele, vele ambities. Ik wil heel graag het theateronderwijs nieuw leven inblazen, door afgestudeerd podiumtalent praktijkervaring aan te bieden, door ze ondernemerschap bij te brengen en door ze te leren programma’s, materiaal, producten en ideeën te laten ontwikkelen, waarbij humor superbelangrijk is. Een leerbedrijf genaamd Creatifs.

Creatifs is eigenlijk de kweekvijver van mijn andere bedrijf: Humor in Bedrijf. Humor in Bedrijf bestaat 10 jaar en maakt luchtige trainingshows voor bedrijven met een mix van cabaret, muziek, filmpjes en veel interactie. Vaak worden deze shows ingezet bij een organisatie-of cultuurverandering voor groepen vanaf 70 personen met als doel om medewerkers beter te laten samenwerken, communiceren of veranderen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik ben al ZZP-er sinds 1997, maar voel me pas een jaar of twee een echte ondernemer. Het is eigenlijk allemaal een beetje per ongeluk gegaan, ik heb nooit bewust gekozen voor het ondernemerschap, maar het blijkt dat ik er wel echt een neus voor heb! Ik ben theaterdocent en cabaretregisseuse en zag mezelf dus ook zo. De omslag is gekomen toen de VOF die samen met mijn compagnon had, van mij alleen werd.

malinca2

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Mijn gaafste moment was dat ik met een groep van Price Waterhouse Coopers een programma met impact moest maken. Uiteindelijk is dit filmpje ervan gemaakt:

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Er zat een incassobureau achter mij aan en ik vond het onrechtvaardig, maar ik ben niet gezwicht voor de druk. Ik heb niets betaald en het is met een sisser afgelopen. Ik had na veel zorgen een soort lichtgevende ingeving: ik zou veel sterker in mijn schoenen staan door niet te betalen.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Zwicht voor geen enkel incassobureau bij bedragen rond de 5.000 euro. Zwicht voor geen enkel onrecht. Zwicht niet. Nergens voor nooit. Ben eerlijk en sterk. Volg je intuitie, als jij echt vind dat je gelijk hebt, dan heb je gelijk.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

De hele wereld is gek, behalve jij.

Hier vind je Malinca Verwiel

    

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.