De vrouwen

Marca van den broek: “What doesn’t kill you makes you stronger”

Ik ben Marca van den Broek en ik ben nu zo’n negen jaar geleden begonnen met mijn bedrijf AngelCoaching, waarmee ik creatieven begeleid bij het opzetten en/of uitbouwen van hun eigen bedrijf. Ik ben single, moeder van een zoon van 15 en ik heb een hond en maar liefst drie katten. Ik woon in Monnickendam, vlakbij Amsterdam.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik kwam uit een hele leuke, erg hectische, baan als uitvoerend producent en eindredacteur bij een televisie productiemaatschappij. Ik was in die functie, kort gezegd, eindverantwoordelijk voor verschillende televisie programma’s. Super leuke baan, maar wel altijd druk en heel veel stress. Toen mijn toenmalig werkgever failliet ging heb ik dan ook besloten om iets anders te gaan doen.

Voor mezelf beginnen was eigenlijk nooit een optie, als ik heel eerlijk ben. Ik zag dat gewoon niet zo voor me, zeker niet in de media. Maar toen ik op straat stond en iets anders wilde gaan doen bleek het ineens wel een optie. Sterker nog, het was de enige manier om te gaan doen wat ik wilde doen. En achteraf gezien is het eigenlijk heel gek dat ik het niet eerder heb gedaan. Ondernemen past namelijk heel goed bij me. Ik doe graag dingen op mijn eigen manier en de vrijheid van ondernemen past goed bij mij. Dat je je eigen leven en werk vorm kunt geven, ideaal! Ik kan me dan ook echt niet meer voorstellen dat ik voor een baas zou werken.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Ik heb niet één moment dat ik heel gaaf vond, het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Ik werd er, toen ik net voor mezelf was begonnen, bijvoorbeeld heel blij van als mensen me vonden op internet. Het gevoel van triomf dat ik toen had kan ik me nog goed herinneren. Inmiddels is dat, zonder blasé te zijn, heel normaal geworden. Hoewel ik het nog altijd leuk vind als een klant contact opneemt.

Als ik er meer in grote lijnen over denk, zijn het vaak momenten waarop ik iets doe dat ik spannend vind. Een beetje eng en het dan toch doen. Of net iets te moeilijk en het dan toch doen. Mezelf overwinnen dus.

En wat ik supergaaf blijf vinden, is als de mensen die ik begeleid daarna als een speer gaan, het snappen en een succesvol bestaan op bouwen als kunstenaar/creatief. Daar haal ik echt voor een groot deel m’n lol uit. Ook uit de contacten met m’n klanten trouwens, dat zijn over het algemeen zulke leuke mensen!

marca2

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Ook hier niet één moment, maar meerdere. De onzekerheid, vooral op financieel gebied, vind ik soms lastig. Mijn zoon is een tijdlang ziek geweest waardoor ik maar weinig kon werken, dan merk je hoe kwetsbaar je bent als zelfstandige. Aan de andere kant gaf mijn ondernemerschap me ook de ruimte om alles zo te plooien dat ik er voor hem kon zijn.

Wat ik ook een heel moeilijk moment vond, was toen ik voelde dat ik echt een keuze moest gaan maken voor de doelgroep waar ik nu mee werk. Ik wist al wel dat ik dat het liefste wilde, maar had allerlei overtuigingen waardoor ik mezelf tegenhield om echt voor kunstenaars en andere creatieven te kiezen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een training stond te geven bij een heel commercieel bedrijf en dat ik daar zo ongelukkig van werd….. Daarna heb ik definitief de knoop doorgehakt en ben ik in het diepe gesprongen. Dat was doodeng, maar ik heb er nooit spijt van gehad.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Volgens mij is het allerbelangrijkste dat je je hart volgt, maar ook je hoofd blijft gebruiken. Daarnaast zou ik iedereen aan willen raden om je te bekwamen in de gebieden waar je niet zo goed in bent. Ook al besteed je het een en ander uit, jij bent en blijft eindverantwoordelijk dus moet je van de hoed en de rand weten.

En vraag om hulp als je dat nodig hebt. Ik denk dat dat één van mijn grootste lessen is geweest als ondernemer. Ik heb nogal een do it yourself mentaliteit en dat is o zo handig als je voor jezelf werkt, maar soms is het verstandig om wel om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat je iets niet weet. Of omdat je het in je eentje niet kunt. Vragen om hulp is geen zwakte, maar is juist sterk (en ja, dat zeg ik bij deze ook nogmaals tegen mezelf)!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

What doesn’t kill you makes you stronger…..

Hier vind je Marca van den Broek

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.