De vrouwen

Janneke van den Bos: “Niet lullen maar poetsen!”

Mijn naam is Janneke van den Bos. 38 jaar. Moeder van twee puberzonen, stiefmoeder van 3 stiefzonen, woon samen heb 5 kippen en een ruwharige teckel.

Mijn bedrijf heet Kinderopvang ZON! ZON! bestaat in januari 5 jaar. We hebben 8 locaties en 50 medewerkers. De speerpunten van ZON! zijn natuur, cultuur en sport. Ondanks de slechte tijden in de kinderopvangbranche groeien wij nog.  

In 2009 heb ik ook stichting Groen Cement opgericht. Daar ben ik voorzitter van. Dit is inmiddels een landelijke stichting met 150 vrijwilligers. het doel van de stichting is kort door de bocht er voor zorgen dat buiten spelen en natuurbeleving weer gewoon wordt voor opgroeiende kinderen. Wij richten ons in eerste instantie op de kinderopvangbranche. Als men daar enthousiast wordt van dit idee betekent dat een grote verandering voor heel veel Nederlandse kinderen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ondernemen zit in mijn bloed. Mijn grootvaders hadden beiden een eigen winkel/onderneming. Voor hen al meerdere generaties. Op 8 jarige leeftijd riep ik al dat ik mijn eigen grand café of hotel zou gaan beginnen.
De horeca bleek het niet voor me te zijn. Vanaf mijn 18e ben ik volop de kinderopvang in gedoken. Ik heb met alle leeftijdsgroepen gewerkt.
Heb daar ook altijd in mijn achterhoofd bij gehad dat ik dit voor mijzelf zou starten.

In de avonduren een heb ik een HBO management opleiding gevolgd, werd adjunct, locatie manager, mede-eigenaar en sinds 5 jaar ondernemer/directeur van mijn eigen onderneming ZON! Dit voelt dan ook als de plek waar ik thuishoor. Zo moest het zijn.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Dat zijn er eindeloos veel. De grootste kick is nog steeds wanneer de ideeën in je hoofd daadwerkelijk vorm krijgen. Dat ze dan recht doen aan die droom of leuker nog mooier zijn. Het feit dat andere mensen ook blij worden van wat je bedenkt en doet is ultiem.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Eind 2009 was echt een dal. We hadden last van “groeistuipen” en de bezuinigingen in de kinderopvang die hierin parallel liepen. Alles wat er verdiend was hadden we direct geïnvesteerd in nieuwe locaties. Daardoor hadden we een negatief resultaat en was ik niet in staat om mijn mensen de volledige eindejaarsuitkering te betalen. Daar heb ik echt van wakker gelegen. Gelukkig zijn we daar glansrijk uit gekomen. Ik heb veel geleerd van dit moment. Ben nu meer bezig met het huishoudboekje. Dat is zeker niet mijn hobby maar weet nu dat dat onvermijdelijk is.

janneke2

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Altijd geloven in je eigen kracht. volg je gevoel en vertrouw daar blind op! Jouw kracht zit niet in een titel of in hoe anderen jou zien maar gewoon in jou. Als je gevoel zegt: “gaan” ga dan! ook al zie dan nog niet waar het je zal brengen. Met de stroom mee en er zeker niet tegenin.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Niet lullen maar poetsen!

Hier vind je Janneke van den Bos

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.