De vrouwen

Chantal Overgaauw: “De hoogste torens zijn van de grond af gebouwd”

Mijn professionele leven staat in het teken van communicatie, kinderen en natuur. In mijn bedrijf Woordlicht heb ik deze passies verenigd. Ik doe eigenlijk vooral dingen vanuit mijn hart en probeer de wereld een beetje mooier te maken.

Als kind was ik gek van dieren. Ik wilde dierenarts worden, maar werd journalist. Uiteindelijk gingen mijn verhalen vaak over dieren en hun leefomgeving: natuur en milieu. Toen ik mijn zoon Sam in 2010 kreeg, wilde ik ook iets met kinderen. Ik besloot niet langer alleen over natuur te schrijven, maar kinderen deze ook te laten ervaren. Ik neem ze mee naar buiten zodat ze lekker vies kunnen worden, de vogels en de blaadjes horen en in bomen kunnen klimmen. Veel kinderen komen erg weinig in de natuur.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik houd van afwisseling. Van verschillende dingen doen voor verschillende opdrachtgevers. Dan is freelancen een hele goede optie. Ik heb gewerkt als tekstschrijver, journalist, webredacteur en communicatiemedewerker bij uiteenlopende bedrijven en organisaties.

Bijkomend voordeel is dat ik vaak vanuit huis kan werken. Voor de hond was dat altijd al fijn, maar ook voor Sam is dat heel prettig. Ik kan mijn werk gemakkelijker combineren met de verzorging van mijn hond en kind dan wanneer ik hele dagen op locatie werk.

Als ik op stap ga met kinderen, neem ik Sam mee. Ten minste, dat is het plan. Hij komt nu al veel buiten, dus volgens mij vindt hij dat hartstikke leuk!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Ik sleepte eens met een idee voor een educatieve website een ton binnen door fondsenwerving. Dat was heel fijn! Ik ben goed in en houd van ideeën bedenken, dus het is leuk als die door anderen worden gezien en gewaardeerd.

Soms wordt een idee gekopieerd, maar dat is eigenlijk alleen maar een compliment.

Verder word ik altijd heel blij van de kinderen. Ik zie hoe vrolijk en levenslustig ze worden in de natuur en hoe snel ze me vertrouwen. Dat is hartverwarmend!

Ook geniet ik van alles wat af is: een nieuwe website, een nieuw initiatief, een nieuw artikel… Creëren en op poten zetten is echt mijn ding.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Het moment dat een ondernemer die me een hele leuke freelance functie als eindredacteur van een jongerenmilieumagazine in het vooruitzicht had gesteld, met de noorderzon vertrok. Hij liet bij zijn secretaresse een handgeschreven briefje achter, want de computers waren ook verdwenen, en heeft de redacteuren met onbetaalde facturen laten zitten. We hebben nooit meer iets gezien of gehoord. Ook onze advocaat kon er de vinger niet achter krijgen.

chantal2

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Ondernemers hebben nogal te neiging te blijven hangen in concepten of met heel veel dingen tegelijk bezig te zijn. Durf te schrappen! Maak keuzes en focus je op een activiteit. Wat je voedt groeit en energie die is uitgesmeerd over talloze kleinere activiteiten zal ook resulteren in kleine successen of het uitblijven ervan, omdat je er te weinig tijd, aandacht en energie in steekt. Zonde!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

“De hoogste torens zijn van de grond af gebouwd.”

Soms vind ik het lastig te beginnen. Ik weet niet waar en staar me blind op wat ik wil bereiken. Ik probeer dan de eerste steen te leggen, gewoon te beginnen en bedenk me dat succes het resultaat is van actie ondernemen en een serie aaneen geregen kleinere triomfen.

Hier vind je Chantal Overgaauw

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.