De vrouwen

Ingeborg Dijkstra: “Be who you are and say what you feel…”

[twocol_one]

Ik ben Ingeborg Dijkstra (1970). Ik ben sinds 1996 getrouwd met Siebe (1970). Samen hebben we drie kinderen: Emma (1998), Rick en Tom (1999). In de zomer van 2010 heb ik mijn eigen coachingspraktijk Stepping Stones Coaching opgericht.

Mijn praktijk richt zich vooral op onderwijskundige en opvoedkundige begeleiding. Als voormalig juf en pedagoog hebben die vakgebieden mijn interesse en ook als ouder merk ik dat er soms gewoon hulp in de opvoeding en/ of het onderwijs nodig is.

Waarom ben je gaan ondernemen?

De belangrijkste redenen om te gaan ondernemen waren dat ik zelf kon bepalen wat ik ging doen en wanneer ik dat deed. Mijn ervaring in het onderwijs in Nederland en als school counselor in Australië wilde ik combineren door een eigen praktijk voor ouders, leraren en leerlingen (zowel kinderen als tieners) te beginnen.

Op scholen is er vaak niet genoeg tijd om uitgebreid op uitdagingen in te gaan. Ouders zitten soms met hun handen in het haar. Leraren kunnen wel eens een steuntje in de rug gebruiken. Mijn expertise, ervaring en opleiding zorgden ervoor dat ik besloot op die zaken een antwoord te geven.

Als moeder van drie opgroeiende kinderen wilde ik tegelijkertijd ook thuis bij mijn eigen kinderen kunnen zijn. Het openen van mijn eigen praktijk leek (en bleek) een goede combinatie voor mij als werkende moeder te zijn!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Ik vind het ongelooflijk moeilijk een gaafste moment te kiezen. Er gebeuren regelmatig mooie dingen als kinderen, tieners of hun ouders bijvoorbeeld ontdekken wat er allemaal wèl goed gaat in plaats van alleen naar de problemen te kijken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een leraar die voor een aantal uitdagingen staat, maar in een coachtraject ontdekt dat hij gewoon goed bezig is en veel meer mag vertrouwen op zijn eigen talenten en het mens dat hij is. Of het moment dat tijdens een gesprek met gescheiden ouders, die soms vanuit veel emotie en onvrede nauwelijks meer normaal met elkaar een gesprek kunnen voeren, hen weer leer om hun kinderen centraal te stellen. Die momenten, daar doe ik het voor.

Als cliënten daarna dan vol enthousiasme aan anderen vertellen hoeveel een coachingstraject bij mij hen heeft opgeleverd, ja, dan vind ik dat een extra gaaf moment, want dan durven ze zich ten eerste kwetsbaar op te stellen door te vertellen dat ze een coachingstraject hebben gedaan en ten tweede dat ze blij waren met mijn hulp. Laat ik die momenten dan maar de gaafste momenten noemen, want daar ben ik echt dankbaar voor.

ingeborg1

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Moeilijk momenten zijn er natuurlijk ook. Ik vind het moeilijk als ik merk dat mensen zich ‘bedreigd’ voelen door mijn bedrijf. Sommige scholen houden bijvoorbeeld hun deuren stijf dicht, omdat ze geen ‘pottenkijkers’ willen. Hetzelfde geldt soms voor gezinnen, waarvan bijvoorbeeld één van de ouders helemaal niet mee wil werken of in gesprek wil gaan. Als mensen mij (en daardoor mijn bedrijf) geen kans willen geven en op z’n minst willen luisteren naar wie ik ben en welke bedoelingen heb, ja, dan vind ik dat moeilijk.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Als je als ergens volledig voor wilt gaan, doe het dan! Er zijn altijd redenen te bedenken waarom je iets niet moet doen, maar als je doet waar je goed in bent en waar ‘je hart sneller van gaat kloppen’, wegen die redenen waarschijnlijk niet zo zwaar meer.

Het is uiteraard goed om te kijken of er een markt is voor hetgeen je als ondernemer aanbiedt, maar ik vind het vooral belangrijk dat je iets doet dat bij je past. Wees verder niet bang om fouten te maken, maar zie ze als leermomenten. Er zullen altijd mensen zijn die kritiek op je hebben, dus zorg dat je ook een paar mensen hebt die je aanmoedigen van tijd tot tijd.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

“Be who you are and say what you feel because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.”
– Dr. Seuss

(“Wees wie je bent en zeg wat je voelt. Degenen die zich daaraan storen, doen er niet toe en degenen die ertoe doen, zullen zich er niet aan storen.”).

Deze quote is een lijfspreuk voor mezelf en ook voor mijn cliënten. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wie ze zijn en dat ze die persoon dan ook echt durven te zijn, zonder een rol te spelen of een masker op te zetten. Dit geldt voor kinderen, tieners, volwassenen en ja, dus ook voor mij als ondernemer.

Hier vind je Ingeborg Dijkstra

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.