De vrouwen

Evelien Pruis

Als tiener keek ik graag naar verschillende documentaires. De onbekende werelden die werden gefilmd, fascineerden mij en nog steeds! Ik wil verhalen vertellen, onbekende beelden laten zien en mensen laten verwonderen. De stap naar de opleiding Journalistiek was snel gezet.

Een jaar geleden heb ik, net voor mijn dertigste, KijkMedia opgericht. Het is leuk en leerzaam om nu samen met organisaties het verhaal van het bedrijf te vertellen. Het verhaal kan voor informatieve of commerciële doeleinden zijn, maar ik probeer elke keer opnieuw een creatieve en vernieuwende videoproductie neer te zetten. Door mijn vak kom ik elke keer in nieuwe en onbekende werelden, zoals de wereld van zorg, natuur of wonen. Dit geeft mij ontzettend veel energie. Genoeg energie om na te denken over welke mooie programma’s en documentaires ik in de toekomst kan maken.

Waarom ben je gaan ondernemen?

In het bedrijf waar ik voorheen werkte, kreeg ik steeds meer taken naar me toe geschoven. Ik ontdekte dat ik veel meer kanten had dan ik eerder had kunnen denken en langzaam begon het besef te groeien dat ik zelfstandig nog meer kon bereiken. Het was een grote stap en ik vond het in het begin erg spannend: wat moet ik allemaal regelen? Hoe boor ik mijn netwerk aan? Hoe ga je met klanten om? Alle keuzes moet je opeens zelf gaan maken, maar ik merkte dat dat juist heel erg veel vrijheid oplevert en het me stimuleert om breder te gaan denken. Alles wat ik wil aanpakken, dat kan ik aanpakken en dat geeft een ontzettende boost aan mijn zelfvertrouwen. Ik zou niet meer terug willen.

Evelien

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Mijn eerste zelfstandig opgeleverde opdracht vond ik echt heel gaaf. Ik deed al veel zelfstandig bij mijn vorige werkgever, maar op het moment dat ik de opdracht binnenkreeg, uitdacht en afrondde, kreeg ik een enorme kick. Ik was even enorm trots op mezelf. Ik werd bevestigd in mijn keuze om als zelfstandige verder te gaan.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Als beginnende ondernemer kost het tijd om een netwerk op te bouwen en meerdere opdrachtgevers te vinden. Vooral de vakantieperiode is dan erg rustig. Afgelopen vakantieperiode merkte ik hoe rustig het dan is. Na mijn eigen vakantie ging ik actief weer aan de slag met verschillende afspraken, maar het duurde even voordat daar een opdracht uitkwam. Op dat moment vond ik het best moeilijk om vertrouwen te blijven houden. Nu zit ik weer middenin de drukte en is mijn vertrouwen juist weer opgevijzeld.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Probeer breed te denken. Je hebt je vaste klanten en werkzaamheden, maar waarschijnlijk kan je nog veel meer. Ik zit midden in dit proces en ben benieuwd wat eruit gaat komen. Vertrouw op jezelf en je eigen diversiteit. Geloof in netwerken. Niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk. Ook in mijn persoonlijke kring ontmoet ik nieuwe mensen en dat heeft soms geleid tot opdrachten. Daarbij: zoek een kantoor om te werken. Als eigenaar van een eenmansbedrijf heb ik maar heel even thuis gewerkt. Ik vond het veel te stil en voelde me teveel een einzelgänger. Vrij vlot ben ik naar de Creatieve Coöperatie in Zwolle gegaan. In dit bedrijvenverzamelpand voel ik me erg fijn. Ik ontmoet nieuwe mensen en potentiële nieuwe opdrachtgevers. Een hele goede beslissing!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Succes is één keer meer opstaan dan je gevallen bent. Moeiteloos ondernemen bestaat niet. Dat zou waarschijnlijk ook te saai zijn.

Hier vind je Evelien Pruis

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.