De vrouwen

Yolanda Croes: “Woorden mogen je nooit tekort schieten”

Mijn naam is Yolanda Croes en ik ben oprichter en directeur van de stichting Scol di Idioma/Annex Vertaalbureau, een taleninstituut dat tien verschillende talen op diverse niveaus aanbiedt aan particulieren en bedrijven op Aruba en allerlei vertalingen verzorgt.

Zelf ben ik beëdigd vertaler voor de vier talen die op het eiland gesproken worden. De talen die wij geven zijn: de vier talen dus, Papiamento, Nederlands, Engels en Spaans. Verder Portugees, Italiaans, Duits, Frans, Mandarijn Chinees en Sranantongo.  De Scol di Idioma/annex Vertaalbureau heb ik 13 jaar geleden from scratch opgericht, slechts gewapend met een kleine kopieermachine, enkele lesboeken uit mijn lesgeefperiode en mijn enorme passie voor talen.

Ik heb drie boeken geschreven en gepubliceerd en heb deze week de laatste hand gelegd aan mijn laatste manuscript. Ik ben getrouwd geweest, heb drie volwassen kinderen en ben de trotse oma van een achttal kleinkinderen. Sinds enkele jaren verzorg ik mijn zieke moeder (83) en woon bij haar in, samen met mijn drie honden, Hercules mijn toffe Rottweiler en twee lieve Arubaanse Westpointers, Mira en Kimmy. Ik speel gitaar en zing in een damesbandje of ik treed op met mijn broer Ruben.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Na een lange carrière als lerares in het voortgezet onderwijs, ben ik een tijd verbonden geweest aan het Examenbureau Aruba als TCD-er –toets constructie deskundige- voor de Moderne Vreemde Talen. Hier heb ik een opleiding voor gevolgd bij de CITO in Nederland. In 1990 had ik het wel gezien op school en ben –zoals velen in de familie- de actieve politiek ingegaan. Dat was even andere koek, maar heb me er compleet in gestort, met resultaten die er niet om logen. In deze periode heb ik het Nationaal Woningplan Project opgezet als Coördinator van de toenmalige Minister President. In 2000 had ik er schoon genoeg van en werd de Scol di Idioma geboren; mijn eigen onderneming.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Er zijn in de loop der tijden verschillende gave momenten geweest; zo was ik heel trots toen mijn eigen naambord op het schoolgebouw omhoog ging en ook toen ik mijn eerste diploma’s kon uitdelen. Het allergaafst vond ik wel de onuitgesproken erkenning toen de Overheid mijn Scol di Idioma benaderde om taalcursussen te verzorgen voor enkele van hun departementen. Ook het Kabinet van de Gouverneur accepteert mijn diploma “Voorbereiding op de Naturalisatietoets” als de meest waardevolle. Dat geeft een goed gevoel.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Ik heb mezelf altijd gezien als een bijzonder taai mens, bijna onverwoestbaar. Maar toen ik borstkanker kreeg, stond de wereld even stil. Het was augustus 2003 en ik had net een concept bedacht voor de opzet van een laagdrempelig “Huiswerkbegeleiding-systeem” dat bereikbaar zou zijn voor iedereen; een plek creëren waar het kind weer plezier krijgt in leren en waar liefde voor boeken centraal staat. Om dit te realiseren, heb ik drie scholen op strategische punten op het eiland gehuurd, ingericht en geoutilleerd. Docenten waren al aangetrokken, ja, ik zou dat groots aanpakken. Ik moest naar Curaçao voor bestraling en hals over kop werd ik genoodzaakt de scholen, één voor één te sluiten. Ik kon het niet meer trekken, al kreeg ik veel hulp van mijn dochter. Het lukte gewoon niet. Een financiële ramp want ik moest contracten verbreken. Het was weer weer terug naar de basis.  Maar na tien jaar ben ik er nog: dus toch taai en onverwoestbaar?

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Ga na bij jezelf waar je goed in bent, ontwikkel dit of haal het uit die tenen naar boven en doe er wat mee. Maak een goed plan en neem een goede assistent in dienst, die niet chaotisch is zoals ik. Ik had er zo een in mijn beginjaren. Zij was eigenlijk geen assistente of secretaresse of administrateur, nee ze was gewoon een engel, die mij zo nu en dan met een glimlach streng tot de orde riep. Ben geen goeie hoor om advies te geven. Ik heb een halvegare talenknobbel, een chaotische kop op mijn schouders maar een enorme passie waar ik het hele eiland in kan wikkelen. En ideeën in mijn hoofd; niet normaal. Daar moet ik het mee doen.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

No laga palabra falta bo – Woorden mogen je nooit tekort schieten

yolanda

Hier vind je Yolanda Croes

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.