De vrouwen

Sabina Idler

[twocol_one]

Hoi, ik ben Sabina Idler, 26 jaar en woon in Zaandam. Ik ben opgegroeid in Duitsland en ben in 2010 voor mijn Master studie (en voor de liefde) naar Nederland verhuisd. Intussen heb ik hier een nieuwe heimat gevonden en ben ik sinds begin 2013 bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. UXkids is een initiatief waarmee ik bedrijven wil helpen om digitale producten voor kinderen vanuit een child-centered design perspective te benaderen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Na mijn studie ging ik op zoek naar een baan op het gebied van child-centered design. Ik heb eerst Information Design gestudeerd bij de Media University Stuttgart in Duitsland, en vervolgens Jeugd en Media bij de UvA. In Nederland wordt er veel onderzoek gedaan naar kinderen en media – maar dan ligt de focus vooral op de effecten van media. Voor mij was het juist interessant om te onderzoeken hoe wij digitale media kunnen verbeteren om ze waardevoller te maken voor kids.

Algauw kwam ik erachter, dat er op dit gebied nog helemaal niks gebeurt in Nederland. Er worden talloze apps, ebooks en websites gemaakt speciaal voor kinderen, maar er wordt niet goed gekeken naar deze doelgroep. Ik ben er van overtuigd dat wij kinderen meer moeten betrekken bij het ontwikkelen van digitale producten. Alleen dan kunnen wij garanderen dat deze geen negatieve effecten op hen hebben,  maar hen juist bij de ontwikkeling ondersteunen.

Met UXkids wil ik graag mijn academische onderzoeksvaardigheden, mijn opleiding in de ontwikkeling van kinderen, en mijn passie voor digitale media gebruiken om bedrijven bij te staan bij het ontwikkelen van een betere gebruikerservaring voor kinderen.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Mijn gaafste momenten als ondernemer zijn als mensen mij benaderen om ideeën over UX en kids uit te wisselen. In het begin voelde ik me soms alleen met mijn visie, maar dit is veranderd toen ik heel veel positieve feedback kreeg van mensen uit de hele wereld. Ik heb een heel nieuw en specifiek vak uitgekozen voor mijn bedrijf en dus begrijpen mensen vaak niet wat ik doe. Als mensen mij dan contacteren omdat zij het wel begrijpen en ook nog eens belangrijk vinden, dan geeft mij dat een enorme motivatie-boost.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Het moeilijkste voor mij is het stellen van prioriteiten. Ik heb naast UXkids nog een andere baan en kan dus niet al mijn energie op UXkids focussen. Ik heb wel heel veel ideeën en wil graag van alles doen – het liefst meteen. Dan is het moeilijk om dingen die ik minder leuk vind, maar die ook belangrijk zijn, niet steeds onderaan mijn todo-lijst te zetten. Ook gebeurt het soms dat ik met zoveel dingen tegelijk bezig ben dat ik eigenlijk niks helemaal afkrijg.

Naast mijn werk is het soms ook moeilijk een goede balans te vinden tussen werk en privé. Voor mij voelt UXkids niet als werk maar voor mijn vrienden en familie wel. Ik moet dus soms minder met mezelf bezig zijn en meer tijd vrijmaken voor de mensen om me heen.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Om zelf een onderneming te starten is het erg belangrijk om iets te doen waar je echt van houdt. Alleen als je iets met passie doet kun je de energie en het doorzettingsvermogen opbrengen om er helemaal voor te gaan. Het is dan ook belangrijk om je van deze passie bewust te blijven en je doel voor ogen te houden.

Ook is het belangrijk om andere mensen naar feedback te vragen. Je staat je nooit objectief tegenover je eigen ideeën, maar goede vrienden en mogelijke klanten wel. Niemand verwacht dat wij het de eerste keer gelijk goed doen – UXkids zie ik bijvoorbeeld niet alleen als einddoel, maar als waardevol leerproces.

Het starten van een bedrijf doe je niet zomaar. Er komt veel bij kijken en een grote portie geduld, flexibiliteit en focus is wel nodig.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

You must be the change you wish to see in the world. – Mahatma Gandhi

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

sabina

Hier vind je Sabina Idler

[twitter_follow username=”SabinaIdler” language=”en”][social_icon title=”UXKids” url=”http://uxkids.com” profile_type=”rss”] [social_icon title=”Blog” url=”http://uxkids.com/blog” profile_type=”rss”][social_icon title=”LinkedIn” url=”http://www.linkedin.com/groups/UXkids-4945831?goback=%2Egmr_4945831″ profile_type=”linkedin”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.