De vrouwen

Els Deboutte

Ik ben Els Deboutte, 42 en sinds 16 jaar gelukkig getrouwd met mijn man Marc. We hebben samen twee knappe zonen, Thomas en Arne. Buiten mijn gezin en mijn werk maak ik twee keer per week tijd voor karatetraining en jog en zwem ik. Ik heb nog heel veel dingen op mijn ‘bucket list’ staan, dus ik reken erop dat ik nog heel lang, gezond en gelukkig kan leven.

Ik had nooit gedacht dat ik een ondernemer zou zijn. Het werd niet meteen aangereikt als een goeie optie om de kost te verdienen, ik leerde dat je beter kunt gaan voor zekerheid. Toch ben ik heel blij dat ik vier jaar geleden besloot Elsewhere Consulting op te richten. Sommige mensen zeggen dat dat lef vergt, ik heb het toen zo niet aangevoeld. Het voelde eindelijk juist! Het is voor mij namelijk ontzettend belangrijk dat wat ik doe, ook relevant voor me is. Dat het nut heeft. Mijn levensmoto is immers “never to regret a single day”. Ik heb het nog geen dag betreurd!

Waarom ben je gaan ondernemen?

Bijna 20 jaar werkte ik voor verschillende bedrijven en bazen. Ik genoot van de uitdagingen, het samenwerken, de opdrachten, de verantwoordelijkheid, de opleiding die ik kon volgen. Maar met het hele ‘corporate’ gebeuren, met evaluaties en promoties had ik niks. Ik zag veel kansen maar mocht ze niet pakken. Dat vond ik vaak frustrerend en wilde daarom mijn eigen weg kunnen gaan. En vooral ook iets doen waar mensen wat aan hadden. Ik heb even moeten zoeken om dat helder te krijgen. In 2011 startte ik het programma van mijn hart Make me Fly!, een coaching- en trainingprogramma voor vrouwen met ambitie en pit die voluit willen gaan in hun werk in lijn met hun levensfase en hun levensvisie. Daar droomde ik al 10 jaar van!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

In de maand maart van dit jaar kwam mijn eerste boek “Geef je Carrière weer Vleugels!” op de markt, een ‘happy-feel-good-carrière-doe-het-zelf-handboek’ voor vrouwen. Ik heb met klamme handjes een aantal dames, die ik enorm bewonder, benaderd voor een interview. Ze hebben allemaal toegezegd en het boek werd warm onthaald. En tot mijn verrassing ook door mannen. Je eigen boek in handen krijgen, al die geweldige reacties krijgen, je boekpresentatie doen aan het publiek en bijval krijgen… onbeschrijfelijk! Ik voel me intens dankbaar dat ik dit allemaal kan doen en dat zoveel mensen me aanmoedigen. Inmiddels heb ik de toestemming om het te vertalen in het Engels én startte ik de research voor mijn tweede boek. Daarnaast geniet ik elke dag van de vrijheid en de vreugde die het me geeft me ten volle te kunnen gooien in mijn werk, zonder van 9 tot 5 op kantoor te hoeven zijn.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik geen idee had waar ik aan begon. Ik dacht dat het gemakkelijker zou zijn. Het duurt toch wel even voor je je eigen ‘niche’ vindt, voor je een naam vestigt en geloofwaardigheid geniet en voor je echt greep krijgt op je zaak. In 2012 sloeg de crisis toe. Dat wat tot dan toe zo’n beetje vanzelf ging, namelijk landen in freelance opdrachten, viel weg. Toen heb ik het lastig gehad. Financieel ging het snel bergaf en ik verloor het vertrouwen in mezelf. Even dacht ik eraan om het op te geven. Vanaf toen laat ik met begeleiden en neem ik de dingen ook gestructureerder en meer zakelijk op. Dit jaar was daarom ook veel beter, zowel wat opdrachten als centen betreft. Ik leerde ook mijn man beter kennen als trouwe bondgenoot.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Ondernemen is kiezen en blijven kiezen om je eigen weg te gaan. Dat is meestal buiten je comfortzone. Maar alleen daar is er groei, alleen daar kan je je droom waarmaken. Hoe eng en soms pijnlijk het ook is. Blijf niet alleen ploeteren! Laat je bijstaan! Zoek een mentor, een coach, sluit je aan bij andere ondernemers. Je kan niet alles alleen en over het zakelijke valt voor specialisten als mezelf meestal heel veel te leren. Investeer in jezelf en in je zaak. En wordt nooit of te nimmer goedkoop. Hoe vaak heb ik het niet gehoord, dat het crisis is en je dus voor een aalmoes moet werken… Ik doe het niet en dat begint vruchten af te werpen. Schat jezelf naar waarde! Meest van al nog: doe je ding, ga je weg, geniet!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Toen ik eens zat te ‘janken’ op een donker moment, zei mijn coach me dat als het gemakkelijk zou zijn iedereen rijk zou zijn. Daarom hangt deze quote van Maria Forleo boven mijn bureau: “Legendary success in any field requires a shit ton of stick-to-it-ness”.

Hier vind je Els Deboutte

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.