De vrouwen

Anne van den Berg

Schrijven is mijn passie. Dat stond zes jaar geleden al in mijn sollicitatiebrieven. Nu is schrijven tevens mijn brood. Naast fulltime senior editor bij het vakblad Customer Talk (vast in dienst) ben ik, Anne van den Berg, eigenaar van het tekstbureau Editor Anne Productions en CEO van de online community DIY creatives. Als alleenstaande begin-dertiger kan ik mijn tijd zelf indelen.

Ik breng mijn tijd graag door met vrienden en familie, of als het even kan ben ik op reis. Daar zal ik altijd tijd voor vrijmaken, maar ik wil ook mijn creativiteit verder ontplooien. Op schrijfvlak, maar ook probeer ik antwoord te geven op de vraag: ‘Wat vind ik leuk?’ en ‘Hoe kan ik daar geld mee verdienen?’ Uit die behoefte om meer creatief bezig te zijn en een soort stok achter de deur te hebben, ben ik samen met twee vrienden DIY creatives begonnen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Mijn eerste bedrijf, Editor Anne Productions, is begonnen vanuit een opdracht van een vriend. Hij heeft zijn eigen bedrijf in hef- en hijsmiddelen en hij zocht iemand om de teksten voor zijn nieuwe website te schrijven. Dat wilde ik met liefde doen, al had ik geen ervaring op dat gebied. Na overleg met mijn werkgever besloot ik mijn eenvrouwszaak op te richten. DIY creatives volgde ruim een jaar later. Ik merkte, samen met mijn collega en vriendin Paula, dat we onze creatieve kant verslonsden. Paula op het gebied van koken en ik op het gebied van do it yourself en crafts. Het is lastig om daar Nederlandse termen voor te vinden, knutselen en fröbelen klinkt zo truttig, maar dat hoeft het natuurlijk niet te zijn. Om die creativiteit te stimuleren begonnen we onze blog DIY creatives. Onze verkoopman Leen zag er wel brood in en verkoopt voor ons de plaatjes, zoals hij dat noemt.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Niet zo lang geleden had ik het gaafste moment tot nu toe: we hadden een Facebookactie uitgezet om onze community op dit sociale netwerk te vergroten. Wie ons leuk vond op Facebook, maakte kans op een DIY-pakket. We maakten op 1 augustus bekend dat Karin het pakket gewonnen had. Ze liet gelijk weten dat ze heel blij was, maar toen ze het pakket kreeg was ze zelfs ontroerd. Ze vond het heel gaaf dat ze had gewonnen. In het pakket zat een brownie-mix die we zelf hadden samengesteld en knutselspullen. Het geeft echt een warm gevoel als je zoiets kan geven aan een ander.

anne1

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

We zitten in de opstartfase en we zijn alleen buiten kantooruren aan de slag met het platform DIY creatives. Dat maakt het soms lastig om elke dag content online te zetten en ons bereik te vergroten. Ik zie veel potentieel, maar het heeft ook tijd nodig en dat is niet mijn sterkste kant. Ik kan nogal ongeduldig zijn. Daarom mislukken sommige DIY-projecten, maar ook raak ik dan wel eens gefrustreerd dat het platform niet gelijk zijn potentieel kan waarmaken. Ondanks dat we groeien, want dat doen we continu. Mij kan het alleen niet hard genoeg gaan!

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Heb geduld. Werk door. Heb vertrouwen. Ik lees veel artikelen van managementgoeroes en entrepreneurs, en hetgeen steeds terugkomt is de focus die succesvolle ondernemers hebben. Ze blijven bij hun kern, maar toch weten ze te innoveren. Hun centrale boodschap blijft gelijk en ze laten zich niet omver blazen als een keer wat tegen zit. Aan de andere kant zijn ze goed in het inschatten van risico. Dus op het moment dat het wel goed gaat, gaan ze niet ineens rare sprongen en grote stappen maken. Het is een balans die vertrouwen in eigen kunnen vergt, maar ook input van buitenaf accepteert, afweegt en adopteert.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Michael Jordan, de basketballegende zei: to learn to succeed, you must first learn to fail. Je kunt er niet vanuit gaan dat er nooit wat mis gaat, want zo zit het leven niet in elkaar. Als je goed weet om te gaan met tegenslag, dan weet je ook succes te waarderen.

 

Hier vind je Anne van den Berg

[/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.